„A gyógyulás útján”– Junior Kelly-interjú

„A gyógyulás útján”– Junior Kelly-interjú

A Rockstar idei, 13. számában röviden már bemutattuk Junior Kelly-t, az LB27 Reggae Camp egyik fő fellépőjét, akivel többek közt a közelgő, július 22-én startoló hatvani eseményről is beszélgettünk az alábbi interjúban.

A honlapodon olvasható életrajzból úgy tűnik, hogy tragédiák sorozata terelte a figyelmedet a zene felé. Lehetséges, hogy ez az, amiért a mai reggae meghatározó erejeként emlegetnek?

Valójában ez nem csak ennek köszönhető. Zenész családban nőttem fel, az apám bendzsón játszott, az anyám kórusban énekelt, a bátyám pedig a Killamanjaro Sound Sytem énekese volt, míg meg nem halt tragikus körülmények között. Már fiatal koromban megtanultam a zenét szeretni, mivel a zene körülvett otthon. A bátyám, Jim Kelly volt a mentorom, és akárhogy is próbálkoztam más területeken, a zene hódított meg igazán.

Igaz az, hogy egy jamaicai előadónak az USA-ba kell mennie, ha zenei karrierjét szeretné építeni?

Nem, ez nem igaz, valójában sokkal jobb Jamaicából indítani zenei karriert, ahogy nekem is vissza kellett térnem oda, hogy valami beinduljon. Látogatóban voltam Amerikában, mikor megírtam a világhírnevet hozó Love So Nice című dalt, amit egy pár ihletett, akik mellett laktam. Ha reggae zenét csinálsz, az a legjobb, ha ott vagy, ahol a reggae született, mivel az ilyen irányultságú zenei producerek Jamaicában tartózkodnak. Még akkor is így van ez, ha ma már globálisan nyomják a reggae-t, a legtöbben még mindig Jamaicában nézelődnek, hogy mi újdonság készülődik ott ezen a téren.

Debütáló albumodat, a Love So Nice-t, világszerte azonnal megszerette a közönség. Aztán 2003-ban jött a Smile lemez, amire már Te is írtál zenét. Melyik a kedvenc albumod mostanáig? Dolgozol most új anyagon?

Az összes zeném olyan, mintha a gyermekem lenne, nincs kedvencem, habár különösen boldoggá tesz a legújabb albumom készítése, az Urban Poet, ami az Austrian Label Irie Vibration kiadó gondozásában fog megjelenni október 9-én. Érzem zeneileg a fejlődést és az érettséget, ráadásul a művészi szabadságom is ezen az anyagon teljesedik ki igazán.

Egy zseniális koncert található Tőled a Youtube-on, mely a párizsi Cabaret Sauvage-ban lett rögzítve 2012-ben. Állandó bandával játszol? Esetleg a videón látható zenekarral érkezel a Reggae Camp-re? Mi alapján választod meg a zenészeket, akikkel dolgozol?

Rengeteg zseniális zenésszel dolgoztam már, azokban az években éppen azzal a bandával. Mindig azon vagyok, hogy a legjobb zenészekkel játsszak együtt, szeretem a maximalizmust a zenében, az ad örömet, mikor a színpadon állok és visszakapom a közönségtől a tőlünk lecsapódó energiát. A Camp-re kiváló zenészekkel érkezem, kettő közülük jamaicai, így úgy gondolom, egy fantasztikus koncert elébe nézünk.

Mit gondolsz a reggae mai helyzetéről a világban? Vannak kedvenc reggae összejöveteleid? Mi a véleményed a mi Reggae Camp-ünkről?

Azt gondolom, hogy a reggae a gyógyulás útján van, de kevés az igazi reggae sztár és zenei producer mostanság. Remélem, az új albumom az egyik olyan tényező lesz, ami segít a reggae stílust ismét előtérbe helyezni, és hogy ez egy olyan produktum, ami azoknak az embereknek a szívében rezonál majd világszerte, akik a szerelmesei a zenének, a saját zenémnek és a reggae-nek.

Mindegyik reggae zenei fesztivál közel áll a szívemhez, mert ilyenkor emberek ezrei gyűlnek össze, hogy jól érezzék magukat a zene, az energia, a szeretet és az öröm jegyében, és ez hihetetlen zenei magasságokba repít engem. Szeretem és elismerem a Reggae Camp-et, és nagyon köszönöm a szervezőknek, hogy meghívtak engem. Mindig izgalmas egy fesztiválon először játszani, és már 10 éve, hogy zenéltem a magyar rajongóimnak. Ez egy valóra vált álom, hogy visszatérhetek Magyarországra, köszönöm a rajongóknak, akik támogatták Junior Kelly-t az évek alatt, és arra kérem őket, hogy nézzenek ki meghallgatni az új dalaimat a nemsokára megjelenő Urban Poet albumról, érezzék jól magukat, mert én már alig várom!

 

MaryMoss