A hangulatfelelős

A hangulatfelelős

Baráth Botond, a Budapest Honvéd focicsapatának válogatott védője a mérkőzések előtti megfelelő muzsikáról beszélt

A labdarúgóknál is fontos szerepe van a zenének, minden csapatnál megvan, hogy kiknek kell gondoskodniuk az edzések előtt, után, illetve a mérkőzések előtt a megfelelő muzsikáról – erről beszélt lapunknak Baráth Botond, a Budapest Honvéd focicsapatának válogatott védője.
 
Írta: Rác Benedek
Fotók: Budapest Honvéd FC/Balogh Dávid
 
 
Baráth Botond megérkezett – ezt többek között a dübörgő zenékből lehet megállapítani, amennyiben valaki a Budapest Honvéd FC labdarúgó-csapatának öltözője környékén járna. Vélhetően nem árulunk el újdonságot azzal, hogy a sportolók rendszeresen hallgatnak különböző zenéket az edzések előtt, vagy éppen után, ahogyan a mérkőzések előtt sem csak csend honol az öltözőben. Természetesen a zeneválasztás az adott helyzetnek megfelelő, s mint minden csapatban, a Honvédnál is megvannak a felelősei a muzsikáknak.
 
Kispesten elsősorban a Balogh Norbert, Baráth Botond, Nagy Gergő hármas kezében van a fülek sorsa, s bár mindenki ízlésének soha nem lehet megfelelni, talán kijelenthetjük, hogy a trió közmegelégedésre végzi a munkáját: a válogatott védő, Baráth Botond pedig a Budapest BEAT olvasóit is elkalauzolja a Honvéd öltözőjébe, ahol egy hatalmas piros hangszóróból dübörögnek a jobbnál jobb zenék.
 
„Elsősorban trapet és hiphopot hallgatok, de egyébként is szeretek olyan zenéket választani, ami a srácokat is, engem is felpörget. Fontos, hogy az edzések előtt jó hangulat legyen, illetve hogy a mérkőzéseket megelőzően megfelelő lelkiállapotba kerüljön a csapat – kezdte Baráth Botond, aki nemcsak a zeneválasztás miatt, hanem a személyiségét tekintve is fontos tagja a közösségnek. – Nincs konkrét kedvencem, hangulatfüggő is, hogy mit választok a többieknek. Az öltözőben nagyon vegyes a felhozatal, előfordulnak a pörgősebb house zenék, de latinos számok, rap és hiphop is gyakran hallható. Fontos, hogy jól érezzük magunkat, hogy felpörögjünk, mintha csak egy jó buliba mennénk, csak éppen a mi bulink a pályán zajlik.”
 
Baráth Botond hozzátette, egymás kedvenceiből is merítenek egy-egy playlist összeállításakor, hiszen amit hétközben a többség örömmel fogadott, az a zene a hétvégi mérkőzés előtt is jól jöhet. Természetesen van, aki a saját muzsikáját hallgatja, fontos azonban, hogy a háttérben olyan zene szóljon, ami minden játékosnak segít a koncentrációban, a mérkőzésre való ráhangolódásban.
 
„Szerintem azért is fontos a zene az öltözőben, mert kicsit kikapcsolja az agyat, ilyenkor el tud lazulni az ember, ráadásul a koncentrációt is segíti. A jó zene az érzelmekre hat, és hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legjobbak hozzuk ki magunkból – folytatta Baráth Botond, aki korábban az amerikai Sporting Kansas City labdarúgója is volt, így a tengerentúli zenei szokásokra is van rálátása. – Érdekesség, hogy Kansasban is magyar közreműködéssel szóltak a zenék az öltözőben, hiszen legtöbbször honfi- és csapattársamat, Sallói Dánielt kérték meg a többiek, hogy válasszon zenéket. R&B, hiphop és trap, elsősorban ezek mentek Kansasban, míg a latin csapatoknál egyértelműen a latin zenék voltak a menők.”
 
A tizenegyszeres magyar válogatott védőnek több amerikai kedvence is van, például Trevis Scott, Pop Smoke, Drake, vagy éppen Chris Brown, míg a magyarok közül Majka, Essem és a Follow the Flow viszi a prímet. Az Egyesült Államokban Chris Brown egyik fellépésén személyesen is ott lehetett, igaz, olyan is előfordult, hogy a csapatával éppen idegenben túráztak, miközben Kansasban adott koncertet olyan előadó, akire kíváncsi lett volna.
 
„Magyarországon is voltam már jó pár koncerten, például Linkin Park, Majka, de sorolhatnám még, illetve amikor a programunk engedi, akkor egy-egy fesztiválra is szívesen elmegyek – tudtuk meg Baráth Botondtól, aki azt is elárulta, hogy ő maga énekel-e. – Nem, bármennyire is szeretem a zenét, az éneklés nem az én műfajom, csak itthon a párom fülét szoktam rémisztgetni a hangommal (nevet).”
 
A beszélgetés végére már csak egy kérdés motoszkál bennünk: egy-egy győztes meccs, egy-egy katartikus siker után mi az a szám, ami először szólal meg az öltözőben?
 
„A Freed from desire az, amire először felhangzik, amire megőrül a csapat, aztán jöhet a többi. Remélem, az előttünk álló időszakban is sokszor hallgatjuk ezt a számot, hiszen ez azt jelentené, hogy a lehető legtöbb meccset nyerjük meg, amire nagy szükségünk lenne, a gyengébben sikerült őszt követően ugyanis tavasszal javítani szeretnénk” – hangsúlyozta Baráth Botond.
 
 
Ezek mennek most
 
Baráth Botond kérésünkre természetesen néhány számot is mutatott, amelyek mostanában népszerűek a Honvéd öltözőjében. A védő az alábbiakat küldte, mondván: ezek most elengedhetetlen részei a csapat playlistjének.
 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: