"A helyben gyúrt tészta egyedi jelleget ad"

A nagyközönség a minőségi gasztronómiát inkább a Balaton északi partjához köti, de azok, akik figyelnek, már találhatnak sok kiváló helyet a déli parton is! Ilyen például a Zier Bisztró & Apartman is, Balatonszemesen. Danival - a hely egyik alapítójával, vezetőjével, és séfjével - beszélgettünk. Balatonról, vendéglátásról, “szezonról”, minőségről, és mindenről, ami eszünkbe jutott.

Az első kérdés - nyilván - kikerülhetetlen: hogyan ejtjük helyesen a bisztró nevét?
Távoli felmenőim németek, svábok, Mária Terézia idején érkezhettek Magyarországra a 18. század végén. A nevet németesen írjuk és „cír”-nek ejtjük.
 
Mindenkinek van olyan barátja, aki a nagyevő-nagyivó, jó ízű karakter… Aki mellett megéhezünk… Te is ilyen vagy. Meglepő lenne, ha olyan életed lenne, ami nem arról szólna alapvetően, hogy az embereknek örömet okozz!
Szeretem, amit csinálok! Soha nem esett nehezemre a munkám, csak jókedvvel szabad élni a mindennapokat. „Szép az élet, ha szépnek éled!” – mondogatom félhangosan, amikor reggel hétkor begyújtom a reggelihez a lángot. Remélem olyankor is őszintének tűnik a mosoly az arcomon.
 
 
Aki betér hozzátok az biztosan tudja, hogy nem a megszokott étlappal és kínálattal fog találkozni. Mi volt a gondolat az induláskor? Mi alapján állt össze a Zier Bisztró kínálata?
Olyat szerettem volna, ami nincs mindenhol, amiben van valami egyedi. Természetesen a saját kedvencekből válogattam. A helyben gyúrt tészta egyedi jelleget ad. A frissesség fontos, nem dolgozunk készétellel. Számít az ételek variálhatósága, ezt nagyon szeretik a vendégeink. Mindenki választhat magának köretet, feltéteket. Az italok kicsit önző módon vannak válogatva: az van, amit szeretünk.
 
Évek óta sokan dolgoznak rajta, hogy a Balaton ne csak két nyári hónapról szóljon. Ettől függetlenül nyilván mindig is lesz (mindenhol van is) olyan, hogy “főszezon”, de érdeklődnek már az emberek a tavaszi és az őszi Balaton után is?
Sajnos tényleg két hónap az igazi nyár, vagy talán kevesebb. Július 10 és augusztus 20. közötti időszak a csúcs. Én a tavaszt és az őszt sokkal jobban szeretem, minden nyugodtabb, a természet színei gyönyörűek, csodálatos ízei vannak ezeknek az évszakoknak. Tapasztalatunk, hogy hétvégente sokan eljönnek a nyaralójukba egészen október végéig. Mindenre és mindenkire több idő jut ilyenkor, a legszebb idők ezek a Balatonon.
 
Amellett, hogy ez - nyilván - munkahely, sikerül belül is azt érezni, amit mi kapunk? Elégedett a szívetek és a lelketek a vendégek visszajelzései közben és után?
Azt mondogatom a nyár után, hogy „győztem”. Nem rontottam el a híremet. Messze nem vagyok elégedett, egyszerűen csak újra sikerült helytállni. Fontosak a visszajelzések. Szívemre veszem a kritikát, önérzetes vagyok. Érzem, hogy messze még a cél, de rajta vagyok és soha nem adom fel.
 
...
 
 

A TELJES INTERJÚÉRT KERESSÉTEK A ROCKSTAR MAGAZINT A RELAY ÉS AZ INMEDIO HÁLÓZATÁBAN ORSZÁGSZERTE!
HA PEDIG ONLINE OLVASNÁTOK, CSAK AJÁNLANI TUDJUK AZ ÚJSÁGOK NETFLIXÉT, A LAPTAPIR.HU-T, AHOL SOK MÁS MAGAZIN MELLETT MINKET IS TUDTOK OLVASNI!

Az aktuális címlapunk:

 

Ez pedig az interjú oldala:

 

 

 

Az interjú megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.