Két nap és indul a RockPart’15 – Újdonságok, kulisszatitkok és motivációk

Két nap és indul a RockPart’15 – Újdonságok, kulisszatitkok és motivációk

Augusztus 7-én, pénteken beindul a balatoni nyár legkeményebb rock/metalfesztiválja, a RockPart ’15, amely idén már a harmadik évadát tapossa. A fesztivál előtti finisben a szervezőket faggattuk, mire számítsanak azok, akik idén belevetik magukat a feszti

Milyen „nagy nevekkel” várjátok a látogatókat?

Már a tavalyi évben is nagyon közel voltunk a megállapodáshoz két idei húzónevünkkel is, idénre pedig sikerült is tető alá hozni két olyan koncertet, ami mostanában nem nagyon volt idehaza. Az egyik a Clawfinger, akik félig-meddig inaktívak, egy-egy jó buli erejéig állnak össze. Idén Európában két koncertjük lesz, az egyik nálunk. A másik ilyen hosszú távú projekt a My Dying Bride volt, akik 2009 óta nem jártak hazánkban. De igazából minden külföldi fellépő kapcsán el lehetne mondani, hogy miért örülünk nagyon, hogy jönnek hozzánk. A Dillinger egészen biztos, hogy hatalmas bulit fog csinálni, a Suicide Silence az új énekessel sem vesztett a lendületéből, az meg már a tavalyi Behemoth és Ensiferum koncerteken is kiderült, hogy a folk és black/death rajongók vevők az élő zenére, így a Marduk, Turisas, Melechesh trió is ígéretesnek tűnik.

Évről-évre egyre több külföldi zenekar szerepel a fellépők között. Felmerült-e bennetek, hogy a „kicsit” drágább, de inkább a main-stream vonalhoz tartozó bandák felé nyissatok, ezzel is esetlegesen növelve a nézőszámot?

Nagyon fontos szempont, hogy a fesztivál identitása megmaradjon, számos elbukó rendezvényt láttunk már a közelmúltban, ahol egymástól nagyon távoli műfajokat próbáltak vegyíteni egymással, és ez nem igazán működött. Mi rock- és metal fesztivál vagyunk, azok is szeretnénk maradni. Természetesen vannak olyan külföldi bandák, akiket nagyon szeretnénk elhozni, és szélesebb közönséget is megmozgathatnak, de műfajon belülről válogatunk.

A rock/metal stíluson belül ez nem egy tematikus fesztivál. Mi alapján választjátok ki a külföldi fellépőket és főként a hazai zenekarokat?

Igyekszünk viszonylag széles stílusbeli merítést nyújtani. Az látszik, hogy a doom metal működik, hogy kell black és folk zenekar, és emellett minden évben belenyúlunk egy-két olyan műfajba is, amibe korábban nem. Tavaly ilyen volt a Biohazard hardcore zenéje, idén pedig a Dillinger és a Suicide is egy nyitás részünkről. A magyar bandákat is a szerint próbáljuk válogatni, hogy stílusban támogassák a külföldi fellépőket, illetve elmondható, hogy vannak most már visszajáró zenekaraink, akik szeretnek nálunk fellépni. Ami még fontos, hogy a korábban beszélt balatoni adottságok és családos jelleg miatt egy kicsit nyissunk a „hallgató-barátiabb” produkciók felé is, ilyen megfontolásból lesz többek között idén Kowalsky is, de természetesen Magyarország egyik legkedveltebb rock zenekara, a Tankcsapda is nálunk.

Lesznek-e idén off-programok? Napközben a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezésre gondoltatok-e?

Ez az egyik olyan terület, amiben mindenképpen fejlődni szerettünk volna, bár a napközben strandolás, este koncert napirenddel nehéz versenyre kelni. Kialakítunk egy Aktív Part álnéven futó szórakoztató területet, ahol különböző vicces megmérettetésekkel és játékokkal várjuk a vendégeket. Foot golf, paintball, human pool, pentaque, sörpingpong, számtalan izgalmas programmal készülünk.

Vendéglátás terén történt-e valami változtatás az előző évekhez képest?

Nagyobb hangsúlyt fogunk idén helyezni az egész napos ellátás biztosítására, ennek érdekében reggelizni és menüt ebédelni is lesz lehetőség a fesztivál területén. Emellett igyekszünk egy kicsit a speciális helyszínekre is odafigyelni, külön borterasz kerül kialakításra, lesz olyan sörcsap, ahol gyümölcsös söröket lehet majd csapolt változatban fogyasztani, és a teljes ételkínálatot is szélesíteni fogjuk.

Mondhatjuk-e, hogy ez az a fesztivál, ahol családok a kellemest a hasznossal összekötve egyszerre nyaralhatnak és fesztiválozhatnak is, ezzel is biztosítva a rock-kultúra a követőinek utánpótlását?

Igen, ez szerintünk egyértelműen a Balaton-part hatása, hiszen sok nyaraló jön át egy-egy napra a fesztiválra, és ezt nagyon sokan szerencsére családosan teszik. És persze az is előfordul, hogy valaki csak ezért pakolja fel kis családját egy hosszú hétvégére, hogy működhessen a Rock, Metal, Balaton!

Irány a Part, éljen a kemény fémzene, vésd fel a dátumot, augusztus 7-9, Balatonszemes, RockPart!

www.rockpart.hu