A Justin Bieber-sztori - avagy ez vezetett a Baby-től a Sziget nagyszínpadáig

A Justin Bieber-sztori - avagy ez vezetett a Baby-től a Sziget nagyszínpadáig

Justin Bieber augusztusban közel 90.000 ember előtt lépett fel először Budapesten, a Sziget Fesztivál nagyszínpadán, ezzel valóra váltva sok hazai rajongó álmát, akik már karrierje kezdetétől várták a hazai koncertet. Az óriási tömeget megmozgató koncertet rengeteg negatív kritika érte, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a 28 éves énekest a színpadra lépése előtt egy héttel még egy ritka neurológiai betegséggel kezelték.
 
Justin Bieber karrierje 12 évesen kezdődött, amikor is a kanadai Stratford nevű kisváros tehetségkutatóján második helyezést ért el. Mivel a Bieber családnak a világ minden táján élnek rokonai, az akkor még gyerekcipőben járó Youtube-on osztotta meg édesanyja a tehetséges kistini feldolgozásait, a többi pedig már történelem. A magyar származású menedzser, Scooter Braun (akinek jelenlegi szerzői jogokkal kapcsolatos balhéja miatt egyébként Taylor Swift újrarögzíti az összes nagylemezét) segítségével később felkarolták, Los Angelesbe költöztették, majd néhány évnyi, a kiadóra gyakorolt nyomás után leszerződtették az Island Recordshoz. Első kislemeze, a One Time 2009 nyarán óriásit robbant az államokban, de nem akkorát, mint a 2010 év elején megjelent Baby, amit lehet szeretni, lehet gyűlölni, de lehetetlen olyan embert mondani a világon, aki nem ismerné. Justin Bieber 2010 nyarán, 16 évesen már a New Yorki-i Madison Square Garden színpadán állt 45.000 ember előtt, a koncertre 8 perc alatt kapkodták el a jegyeket. A borzashajú, magashangú csodagyerek sorra döntögette a rekordokat és lehetetlen volt kirobbantani a slágerlisták éléről.
 
 
Első, Never Say Never című dokumentumfilmjében a kis tini rengeteget beszél példaképéről, Michael Jacksonról, és arról, hogy családjával és menedzsmentjével kőkeményen dolgoznak azon, hogy gyereksztárként semmiképp se jusson olyan sorsra, mint a Pop Királya. Akármennyire is ez volt a terv, a dolgok 2012 környékén rossz irányba fordultak - ahogy mondani szokás, aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók. Justin második világkörüli turnéja során rossz társaságba került, a fiatal, luxusba született, elkényeztetett rapper srácok bevezették a drogok, az alkohol, a drága ékszerek és sportautók világába, az énekes pedig alig volt 18 éves, mire elveszítette a kontrollt önmaga felett. Az egész sajtó az illegális autóversenyeitől zengett, mindenki látta zavartan vigyorgó rendőrségi fotóját, és tudni akart az aktuális nőügyeiről. Bár ez az időszak viszonylag rövid ideig tartott számára, albumai az elmúlt tíz évben nem veszítettek egy percre sem lendületükből, és az énekes tehetsége és hangszeres multitálentuma sem indult meg a visszafejlődés útján. Ha egy átlagember Justin Bieberre gondol 2022-ben, akkor ezt a neveletlen tinédzsert látja maga előtt.
 
Justin Bieber az elmúlt tíz évben többször fújt visszavonulót a turnézástól és az albumkészítéstől mentális és egészségügyi problémái miatt. Folyamatos gyógyszeres és pszichológiai kezelés alatt állt, és bár felhagyott káros szenvedélyeivel, megtalálta magát a vallásban és négy évvel ezelőtt feleségül vette tinikori szerelmét, Hailey Baldwint. De ezután sem jött el számára az a megnyugvás, amire életének gyökeres megváltoztatásával számított. 2017-es Purpose világkörüli turnéját mondta le először pszichiátriai okok miatt, majd 2020 januárjában bejelentette, hogy Lyme-kórral diagnosztizálták.
 
“Amíg az emberek arról beszélnek, hogy Justin Bieber milyen rémesen néz ki, elfelejtették a tényt, hogy Lyme-kóros vagyok és még mononukleózison is túlestem. Ezek mind hatással vannak a bőrömre, az agyi funcióimra, az energiakapacitásomra, és a teljes egészségemre” - fakadt ki Instagramon tavaly nyáron az énekes, aki ezt követően egy dokumentumsorozatot adott ki Youtube csatornáján, mely Changes című visszatérő albumának munkálatai mellett bemutatta a betegségek mindennapjaira nyomott hatásait is. Év elején megjelent legújabb albuma, a Justice is, ami - a rajongók riadalmára - egy másfél éven át tartó, minden kontinenst alaposan kiszolgáló turné bejelentésével járt. A lemezt nagy szeretettel fogadta a szakma és a közönség is, Justin dalai ismét rádióslágerekké avanzsáltak, azok, akik tíz évvel ezelőtt gúnyt űztek az akkori kissrácból, Facebookon kezdték osztogatni a videoklipjeit és jegyeket vásároltak a várva várt Szigetes koncertre.
 
Fotó: IG @evanpaterakis
 
Az énekest a Justice turné észak-amerikai turnéjának utolsó állomásain ismét egy komoly neurológiai betegséggel diagnosztizálták. A derült égből jött Ramsay Hunt-szindróma június végén Justin fél arcát lebénította - eltűnt a mimikája, nem volt képes pislogni és rágni sem. Súlyos gyógyszeres kezelésre szorult, egészen a Szigetes fellépését megelőző hétig. Hogy saját bizonyítási kényszerből vagy a menedzsment nyomására végül ellátogatott Budapestre, azt nem tudjuk, de érthető okokból sajnos valóban nem volt képes azt a maximumot hozni, mint a várva várt turné korábbi állomásain. Az énekes 2023 március 11-én újra visszatér a Budapest Arénába ugyanezen turné keretein belül, remélhetőleg makk egészségesen! Már csak azért is, hogy bebizonyíthassa a szájhúzogató közönségnek: igenis, még mindig helye van a zeneiparban és senki nem veheti el tőle a Pop Hercegének járó címet!
 
 
---
Írta: Erdős Viki
---
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.