A karma minden, ami körbevesz

A karma minden, ami körbevesz

As Karma Brings interjú

 
Írta: Szabó Anna
Fényképezte: Mihalik Nikolett
 
Súlyos hangulat, nehezen emészthető zenei fordulatok, klisémentesség és innovatív megközelítések: ezt ismerheti fel az ember, ha betéved az As Karma Brings egyik koncertjére, vagy ha az éterben ráakad valamelyik EP-jükre. A 2013 óta menetelő zenekar kezdetben a metal- és deathcore alapjaiból építkezett, majd később elhagyták a melankolikus vonalat és a metál extrém elemei mellett horgonyoztak le. Így a zenéjük ma elsősorban a deathcore-fanatikusoknak és a komfortzónájukat elhagyó metál-szerelmeseknek szól. Na meg azoknak, akik szívesen beállnak akár egy kisebb tömegbe is, csak hogy őszinte screamet kapjanak az arcukba. 
 
 
Hisztek a karmában?
Természetesen igen. A karma minden, ami körbevesz, feltéve, ha elfogadjuk ezt. Ideológiája, hogy a tevékenységünk, cselekedeteink által generáljuk a saját karmánk, és a szándékunk határozza meg, hogy pozitív vagy negatív kicsapódása lesz a jövőben.  Szerintünk ez egy érdekes felfogás, és aki hisz benne, próbálja háttérbe szorítani az önzőség, irigység, megvetés hármasát, ezzel is egy élhetőbb környezetet teremtve maga körül. Ebből kiindulva, ha meg kell magyarázni, miért ez lett a zenekar neve, akkor azt mondanánk, azt kapod vissza a közönségedtől előadóként, zenekarként, amit a színpadon nyújtasz.
 
És a végzetben?
Órákig el lehetne erről a kérdésről filozofálgatni, de egyre kevésbé hiszünk. Mindenki magának alkotja a jelenét és a jövőjét. Az idő múlásával az ember változik és konfrontálódik. Ha nem lennénk gyerekkori cimborák hárman – Dávid, Henrik és Bálint – és nem öltünk volna annyi időt és energiát a muzsikálásba, illetve annak tanulásába, nem hiszem, hogy léteznénk mint zenekar. Egy salgótarjáni lakótelepi garázsban kezdtünk punkzenét játszani, és a jelenlegi utunkra 6 évvel ezelőtt léptünk, amikor nem volt ellenvetés, hogy próbáljunk olyan zenét csinálni, amitől egy 7 éves kislány elsírja magát. Ez a felfogás azért javában változott azóta, határozottabb céljaink lettek. Onnan tudjuk, hogy ez a mi utunk, mert a legnagyobb nézeteltérések után mindig valami jobb dolog születik, amit a hallgatóság is pozitívan fogad.
 
Hogyan néz ki az As Karma Brings jelene?
Jelenlegi 4 taggal működik a zenekar, eddig 2 kislemezt adtunk ki. Az első EP-nk 2016-ban jelent meg Tyrant of Time címmel, ezt követte idén 2019-ben a The Leaders are Swine. Mindkét lemezen 5-5 dal található.  Egyelőre pihentetjük az intenzív dalírást és a koncertekre összpontosítunk, hogy minél több helyen tudjuk bemutatni a két lemezt átölelő programunkat. Ezt november 30-án a Dürer Kert kistermében is bemutattuk, a 2020-as koncertek pedig már szerveződnek a fővárosban és vidéken egyaránt, sőt az első fesztiválfellépés is nemrég futott be! 
 
Tagok
Balogh András – dob
Tari Bálint – vokál
Sándor Henrik – gitár
Mihalik Dávid – gitár
 
A cikk a decemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu