„A kezdetektől a sokféleségre törekedtünk”

„A kezdetektől a sokféleségre törekedtünk”

Nemrég új design-t kapott a Dürer Kert, miközben egy plusz teremmel bővült és a koncerteken kívül számos más programot is kínál. Erről kérdeztük a hely sajtósát, Bihari Balázst.

Nem lehetett nem észrevenni, hogy mostanában nagy változásokon esett át a Dürer Kert.
 
Igen, és még mindig nem fejeztük be. Úgy éreztük, hogy épp itt az ideje egy minőségi ugrásnak. Egy év alatt felújítottuk a nagytermet, amely új hangrendszert és dizájnt is kapott. Ez fontos volt azért, hogy minél több színvonalas buli jöhessen létre a Dürer Kertben. Ősszel megnyitottuk a Room 041 nevű új termünket. Sok új kezdeményezés indult be nyáron, majd ősszel is, kezdve a kertmozival, a bringabörzén át a Kultúrzsibiig. És közben folyamatosan jönnek az ötletek, amiket igyekszünk megvalósítani. Ilyen például a gasztro kínálatunk. Ezen a fronton is teljesen megújulunk a közeljövőben! Részleteket még nem tudunk elárulni, de úgy néz ki, hogy egy nagyon közkedvelt, főként grill ételekkel foglakozó partnerre találtunk! Ha minden a terveink szerint alakul, akkor pompás lesz ez is!
 
Ahogy a programokból is kitűnt eddig, úgy a hely kinézete is leginkább egy kavalkádhoz hasonlított. Miért döntöttetek az új dizájn mellett?
 
Szerettünk volna valami egységeset, letisztult dolgot, amiről az árulkodik, hogy nem ragadtunk le valahol az őskorban. Polgárdi Ákos alkotta meg a hely saját grafikai arculatát, amire azt kell mondanom, hogy eléggé eltalálta az elképzeléseinket és a szellemiséget. Nem csak a nagyterem kapott új festést, de a folyosók is, az ajtóinkkal együtt. Felújítottuk majdnem az összes backstage-ünket is, mindet ebben a stílusban, és azóta nagyon sok dicséretet kapunk zenekaroktól. Nekik is kellemesebb egy igényes helyen felkészülni a fellépésre. Ezek mind olyan dolgok, amikkel az volt a célunk, hogy ha ránéz valaki, akkor felismerjen minket. Emellett fontos beszélni arról is, hogy sokan úgy tekintenek a Dürer Kertre, mint egy rockbarlangra. Pedig már a kezdetektől a sokféleségre törekedtünk, és nem érezzük úgy, hogy zavaró lenne ez a kavalkád, ahogy említetted. Csak az van, hogy nagyon széles az a réteg, amit megcélzunk, és ezt tükrözik a programjaink is. A dizájn egységessége pedig pont jó kontrasztban van ezzel.
 
Az új teremmel mi volt a célotok?
 
A room 041-nek az az izgalmas sztorija, hogy 100 évvel ezelőtt a sacre coeoer nővérek leányneveldéjének a tornaterme volt, találtunk róla korabeli fotókat is, ezért is hagytuk meg a nevet. Az volt a helyzet, hogy túl nagy különbség van a kistermünk és nagytermünk befogadóképessége között. Ezért sok olyan produkció kiesett a repertoárunkból, amiket szívesen elhívtunk volna, de a kistermet már kinőtték, a nagyban pedig még szellős lett volna a nézőtér egy jó hangulatú bulihoz, és nem tudta volna kitermelni a rezsit. Ez a középső terem a maga 300-350 fő befogadóképességével sok új lehetőséget nyitott meg, akár külföldi produkciók, akár hazai zenekarok számára. Illetve kedvez azoknak a nagyobb rendezvényeknek is, amik egyszerre több teremben, vagy akár az egész épületben zajlanak, mint például a Tetoválók Éjszakája. Tavaly október elsején nyitottuk meg hivatalosan, azóta már többször változtattunk a hangrendszeren, hogy elérjük a megfelelő arányokat.
 
Ha egy kicsit eltávolodunk a zenétől, mi a helyzet a többi programmal?
 
Az utóbbi időben a közösségi térben lévő aktivitás is folyamatosan jelen van, aminek nagyon örülünk, ez mindig is fontos volt nekünk. Többek között most nyílt az Ajándékdoboz, egy közösségi adományozó pont, amely egy nemrég indult kísérlet, ahogy ők mondják, közelebb hozza az adományozót és a kedvezményezettet, behozod a már felesleges holmijaidat, és akinek szüksége van rá, elviszi. De nagyon szép példája volt az összefogásnak a Jótékonysági punkest is, ahol az egész punk közösség, sőt, olyan zenekarok, mint a PASO, akik már kicsit kívül esnek ezen a szcénán, majd húsz másik zenekarral együtt állt ki, hogy segítsen egy beteg barátján. Nagyon felemelő érzés volt látni az egészet.
 
Mik fognak még történni mostanában?
 
A kerthelyiség most nyílt meg és régi, jól bevált funkciói mellett területében bővül hamarosan a hátsó traktussal, ahol mini sportsarokká válik a parkoló mögötti terület. Így több hely lesz a Nemzetközi Képregényfesztiválnak, a Tilos Maratonnak, vagy a Bringabörzének és a Kultúrzsibinek. Sokszor kapjuk meg azt, hogy a hely hátránya, hogy viszonylag távol esik a belváros vérkeringésétől, és túl van azon a képzeletbeli küszöbön, ameddig még elmennek az emberek szórakozni. Mi be szeretnénk bizonyítani/azon vagyunk, hogy megérje megtenni ezt a plusz távolságot a belvárosból. Több irányba is szeretnénk nyitni. Nem csak a szórakozni vágyókat akarjuk elérni, de a környék, és Zugló számára is egy olyan központi hely szeretnénk lenni, ahol mindenki megtalálja a magának való programok, élményt.