A kor szelleme

A kor szelleme

Interjú az F.O.System basszusgitárosával.

Fuck Off System. Vagyis az F.O.System, a 80-as évek legendás (dark) rockzenekara, akik mindössze egyetlen nagylemezt adtak ki 1990-ben (valamint egy Utolsó üvöltés című koncert DVD-t, 2009-ben). 2012-ben aztán leporolták a 89/90-es stúdiófelvételeket és dupla CD-n megjelent a stúdióalbummal, korai demókkal és kiadatlan verziókkal ellátott újramasterelt deluxe kiadvány. Ennek második korongja tartalmazta az 1989-es Day of the Gloom című demófelvételt, ami anno csak pár darab kazettán terjedt a Fekete Lyukban. Most viszont ez a felvétel külön is megjelenik a GrundRecords gondozásában, ráadásul többverziós, sorszámozott vinyl-lemezen, újramasterelt változatban. De a teljességet az egésznek az adja, hogy november 10-én a Barba Negrában, másfél év után újra Budapesten ad koncertet az F.O.System!
Jerabek Csabát, a zenekar basszusgitárosát kérdeztük.
 
 
Mit kell tudni a Day Of The Gloom újrakiadásáról?
 
Ez az anyag a 80-as évek végén felvett számokból áll, amit abban az időben a korszak egyik legjobb budapesti stúdiójában, a csillaghegyi Tom-Tomban vettünk fel Dorozsmai Péterrel. 2 alkalommal, 6-6 számot. Ekkor még a stúdiómunkálatokban járatlanok voltunk és emiatt jelentősen másképp szólnak ezek a felvételek, mint a későbbi nagylemezen. Ezek a felvételek 89-ben a Fekete Lyukban ki is lettek adva 50-100 példányban, kazettán. Sokan aztán hiányolták is ezt a fajta hangzást a későbbi dalokból. Egyébként archív felvételként érdemes kezelni, ahhoz képest viszont kimondottan jól szól. De visszatérve az aktuális kiadásra, meglovagolva a vinylkiadás jelenlegi trendjét, kétféle változatban adjuk ki a lemezt: normál fekete korongon az autentikusabb formákat kedvelőknek, a modernebb verzió pedig 180 grammos átlátszó korongon jön ki. Mindezt becsomagoltuk egy nagyon szép, exkluzív borítóba, amihez tartozik egy kéziratos szöveglap is. Ennek az az érdekessége, hogy ugyanaz az ember írta, akinek a kézírásával anno a kazetta is megjelent.
 
Tudatos döntés volt, hogy egyben veszitek fel, vagy csak így volt lehetőségetek?
 
Ez az a kezdeti időszaka volt a zenekarnak, amikor azt képzeltük magunkról, hogy mi annyira undergroundak vagyunk, hogy nem nyilatkozunk, nem foglalkozunk semmi manírral, bemegyünk egy stúdióba és ami és ahogy kijön belőlünk, az a zene valója. A 80-as években semmilyen riportot nem adtunk, ez egy koncepció is volt, mint ahogy ez a stúdiófelvétel is. Ez 90-re azért megváltozott és ennek lett az eredménye a későbbi nagylemez. Ebben az időben azt gondoltuk, hogy a zenekar, mint egy koncerten, egyszerre feljátssza az anyagot. A későbbi albumnál nagyon sok időt töltöttünk a stúdióban, ellentétben ezzel.
 
 
A novemberi bulin ugyanúgy lenyomjátok a teljes lemezanyagot, ahogy az a felvételeken szól?
 
Ez így azért nem igaz, mert ezt a lemezt nem is lehet és nem is lenne érdemes ugyanúgy eljátszani. Plusz zenekari szinten is történt egy kis változás: a VHK dobosa, Király Zoli fog játszani a koncerten és vele együtt most forrt ki igazán az a fajta hangzás, amivel a legjobban vissza tudjuk adni a korai megszólalást és még izgalmasabbá tenni az egészet. De persze figyelembe vettük a kezdeti hangzásnak a hangulati elemeit is, tehát törekedtünk arra, hogy azért hasonlítson az eredeti atmoszférára, ami Zolival most sikerült is. Szóval a jelenlegi felállás: Mátyás Attila – ének, gitár, Jerabek Csaba – basszusgitár, Földi Tamás – szintetizátor, gitár, Király Zoltán – dob.
 
Mostanság mintha újra divatba jönne a 80-as évek szintis, new-wave-es korszaka. Ti hogy élitek ezt meg? Ez hatással van a közönségetekre, új emberek is megtalálnak titeket emiatt?
 
Én ennek kimondottan örülnék, ha olyan emberekhez is eljutna, akik eddig nem ismerték a zenekart. Valószínűleg ehhez többet kellene játszanunk, főleg fesztiválokon.
 
 
Elég keveset koncerteztek, de nyáron játszottatok az Alterábán. Milyen volt fesztiválon zenélni? Ezek a számok hogyan működtek ebben a környezeteben?
 
Általában az a szerencsénk, hogy az koncerteken jelenlévő emberek nagy többsége ismeri a számok szövegeit, ami nagyon jó érzés, főleg, hogy végigéneklik őket.
 
Eléggé összeforrt a nevetek a Fekete Lyukkal, van még esély szerinted Budapesten egy, ha nem is akkora, de valami hasonlóan kultikus underground klubra, szerveződésre?
 
Ez részben az akkori kor szelleme volt, másrészt meg szerintem abban az időben is voltak a Lyukhoz hasonló helyek, csak nem lettek annyira kultikusak. De inkább a különös emberek miatt lett a Fekete Lyuk az, ami. Az igazi különlegesség az emberekben volt. Bár abban az időben Budapesten azért több hasonló klub is volt, csak a Fekete Lyuknak lett egy hírneve, azok is ismerik, akiknek nem volt köze a stílushoz.
 
 
Továbbra sem terveztek új dalokat írni?
 
Azt gondolom, ez persze csak a saját véleményem, hogy az emberek egy ilyen zenekarnál, ami ennyire a régi hangulatait játssza, nem tudom, hogy hosszú távon mekkora örömöt okozhatna egy olyan zene, vagy olyan számok, amelyek ismeretlenek a számukra. Lehet, hogy érdekesnek persze érdekes lehet, csak nem biztos, hogy azt annyiszor és olyan érzelemmel hallgatnák meg, mint ezeket a már régen elkészült számokat.
 
Ha nagyon jó visszhangja lesz a koncertnek és ti is úgy élitek meg, akkor akartok majd még koncertezni, vagy az is ugyanígy marad ritkaságszámban?
 
Soha nem mondtuk azt, hogy ezt örökre abbahagyjuk, még 90-ben is csak azt mondtuk, hogy egyelőre befejeztük. Az utolsó számunk akkor a koncerten a Talán volt, utalva arra, hogy egyszer még akár elő is kerülhetünk. Ez 2006-ban meg is történt. Ha az emberek is úgy gondolják, akkor nem kizárt, hogy néhány éven belül újra lesz koncert, és ha valami nagyobb fesztiválon felkérnek minket, akkor valószínűleg nem fogunk nemet mondani.
 
 
Szerinted ma is érvényes a Fuck Off System elnevezés?
 
A zenekar aktuálpolitikával egyáltalán nem foglalkozik, de az biztos, hogy pillanatnyi vagy korábbi politikai kurzusoktól függetlenül az a tapasztalom, most már ennyi idősen, hogy általában a hatalom és a hatalom által működtetett rendszerek tekintetében mindig aktuális marad, hogy egy ilyen névvel fellépjen egy zenekar.
 
Császár Gergő