„A lehetőség azzal táncol, aki ott van a táncparketten”

„A lehetőség azzal táncol, aki ott van a táncparketten”

Csipai Roland gyerekkora óta dobol, ám nem erre tette fel életét, inkább az informatika irányába indult. A zeneszöveg.hu megalapításával több mint 10 éve gyümölcsözően tudja ötvözni mindkét irányú érdeklődését.

Lelkesedése azóta sem hagyott alább, sőt újabban egy még átfogóbb rendszerben gondolkozik, ahol a zeneipar minden szereplője képviseltethetné magát. A projekt jövője még teljesen nyitott, a világhálón fellelhető kérdőívek segítségével bárki hozzászólhat, de egyébként is örömmel fogadnak minden javaslatot, akár a Budapest Music Expón is.
 
A Music Industry adatbázis kiépítése épp folyamatban van, na de kinek köszönhető az ötlet és mi is ez pontosan?
 
A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának Ideiglenes Kollégiuma kérte fel a zeneszöveg.hu-t az ötlet kivitelezésére. A végcél egy olyan közösségi portál létrehozása, ahol a hazai zenészek és háttérmunkások mindenféle hasznos információhoz juthatnak. Ezek nagy része elérhető itt-ott a világhálón, de mi szeretnénk a lehető legtöbbet egy helyre gyűjteni. Nem csak a zenészről és a szerzőről szólna az oldal, hanem az őket kiszolgáló személyekről is, legyen az fodrász, világosító, vágó, fotós, turnémenedzser vagy road. Ha jól tudom, volt már ilyen jellegű kísérlet itthon, ami nem feltétlenül érte el a célját, így mi egyelőre a kutatási folyamatnál ragadtunk le. Szeretnénk egy nagyon széles felmérést készíteni, a lehető legtöbb zeneipari szereplő véleményének figyelembe vételével. Egy millió gondolatot fel lehet sorakoztatni a projekt kapcsán, de jó lenne rálátni arra, hogy ezek mennyire lennének hasznosak és működőképesek.
 
Az eddigi gondolatok alapján hogyan működne az oldal a gyakorlatban?
 
Regisztrációt követően a tagok személyre szabott információkat kaphatnak, például a pályázatokról. Vannak, akik még mindig úgy gondolják, hogy egy pályázatot képtelenség csak úgy megnyerni. Ez nem így van, a megfelelő információk tudatában és kellő felkészültséggel igenis célt lehet érni ilyen területen is. A lehetőség azzal táncol, aki ott van a táncparketten.
Sok, egyértelműen nem a zenéléshez kapcsolódó probléma merül fel a jelenlegi felmérésünk során, amit egy ilyen portálon orvosolni lehetne. Nemcsak zenei pályázatokról adnánk hírt, hanem esetleg sofőrképzési támogatásokról is. Számtalanszor adódik olyan helyzet, amikor a zenekar nem talál megfelelő vágót vagy sminkest. Vannak nevek, akiket ismerünk, és tudjuk, hogy lehet rájuk számítani, de véleményem szerint ennél sokkal több ember képes ilyen feladatok elvégzésére, csak éppen nincsen olyan fórum, ahol ezt jelezhetnék. Azok, akik ezen a felületen részt vesznek, nem nicknevek mögé bújt emberek, feltölthetik a referenciáikat és értékelni is lehetne őket. Sok gondja van a zenekaroknak a szűkös méretű és rövid ideig rendelkezésre álló online tárhelyekkel is. Erre is találhatnánk megoldást.
Ezen felül olyan információkat is tudnánk a zenekarok részére bocsájtani, amit máshol nem kaphatnak meg. Ennek mondjuk előfeltétele, hogy a regisztráció során minél több kérdésre válaszoljanak, olyanokra is, amik esetleg elsőre furcsán hatnak. Gondolok itt a bevételre vagy a koncerten résztvevő közönség számára. Minél tisztábban látunk ilyen téren, annál inkább tudunk olyan következtetéseket levonni, amik segíthetik a zenekarok tényleges működését. Nem név szerint kezeljük az adatokat, hanem összességében alkotunk belőlük egy képet. A hasonszőrű paraméterekkel rendelkező zenekaroknak tudnánk visszajelzést adni arról, hogy menyire használják ki a mozgásterüket.
 
Mindezt hogy fogadták az eddig megkérdezett zenekarok? Tényleg jó, ha ennyire egységessé akarjuk varázsolni a zeneipart?
 
Egy almafából nyilván nem lesz körtefa, ez nem is cél. A rendelkezésünkre bocsájtott adatokból azt fogjuk tudni megmondani, hogy a különféle típusú almafáknak körülbelül mire van lehetősége. Nem csodagyógyszert ajánlunk, amitől minden egy csapásra megváltozik. Az adatok csak támpontot adnak, de nincs pontosan leírható recept a sikerre. Ez a szakma pont arról a megmagyarázhatatlan valamiről szól, ami kiemelkedővé tud tenni egy produkciót. Azt viszont ne felejtsük el, hogy vannak bizonyos alapismeretek, amik nélkül nehezen lehet boldogulni.
Voltak olyan vélemények a zeneipari szereplők honlapon való értékelésével kapcsolatban, hogy „miért értékelném jóra a színpadmesteremet egy ilyen oldalon, hogy aztán mások egy jobb ajánlattal elvigyék tőlem?”. Azt gondolom, hogy ha felmerül egy ilyen kétely, akkor az az oldal megléte nélkül is valósággá válhat. Pont, hogy az lenne ezzel a cél, hogy mások is lehetőséget kapjanak a bizonyításra, és hogy bőven legyen választási lehetőség. Vannak, akik gyanakvóan tekintenek erre az egész kezdeményezésre, de bennem mégis van egyfajta hurráoptimizmus. A Music Industry egy eszköz, aminek a segítségével közelebb lehet jutni a szakmán belüli erőviszonyok megismeréséhez. Aztán, hogy ezt akarjuk-e vagy sem, és ha igen, milyen módon, az idővel kiderül.
 
Nem úgy tűnik, hogy hamar működésbe hozható egy ilyen kaliberű oldal.
 
Ez semmiféleképpen sem egy 1-2 éves projekt, hanem egy hosszú távú folyamat. Elképzelhetőnek tartom, hogy a felvonultatott ötletek egy részéről kiderül, hogy mégsem hasznosak. Pont ezért szeretnénk a lehető legtöbb embert bevonni a közös gondolkodásba. A zeneszöveg.hu első hét éve azzal telt, hogy bizonygatnunk kellett a zenekaroknak és a kiadóknak, hogy a dalszövegek gyűjtésének igenis van létjogosultsága. Lehet, hogy emiatt van az, hogy nem ijedünk meg ettől az új kihívástól sem. Azt gondolom, hogy minimum 5 évnek el kell telnie ahhoz, hogy az oldal egy élő közösségként működjön, de hitem szerint a jövő útja valami ilyesmi lehet. Bizonyos értelemben a közös tanulás időszaka ez: merjünk abban hinni, hogy ha másnak segítünk, azzal nem magunkat gyengítjük. Ennek a felfogásnak az elsajátításában a gyermekkorban kezdődő zenei oktatásnak is nagy szerepe van. A zenélés spirituális jelentőséggel bír. Az, aki zenél, más lelkiállapotba kerül, tisztábban látja saját magát. Ha ezek a gyerekek felnőnek, tudják majd értékelni a zenét, és ki fogják fizetni a több ezer forintos koncertjegyet is – hozzásegítve ezzel a művészeket egy szemmel is látható bevételhez –, mert tudják, mit jelent zenélni.
mm.alvajaro