A Ministry az A38 Hajón

A Ministry az A38 Hajón

Az indusztrál kultzenekar első hazai klubkoncertje július 11-én

Ehhez nincs mit hozzátenni: az ipari metál legnagyobb múltú, legnagyobb hatású, leginkább kultikus zenekara első magyaroszági klubkoncertjén! A majdnem negyven éves Ministry, élén a hatvan éves Al Jourgensennel brutál erős tavalyi nagylemezét mutatja be az A38 Hajón, de persze lesújtanak majd a négy évtizedes karrier összes híres dalával.
 
 
Tulajdonképpen egészen hihetetlen, hogy a modern ipari metál legfontosabb, leginkább kultikus, legnagyobb hagyományú zenekara még nem adott önálló koncertet Magyarországon. Az 1981-ben alakult Ministry, a moderi ipari metál műfajának megteremtője az utóbbi időben többször is fellépett fesztiválokon, de július 11-én lesz az első alkalom, hogy legelkötelezettebb rajongóit egy teljes értékű koncertprodukcióval jutalmazza.
 
A fellépés apropója a chicagói egyszemélyes nagyzenekar viszonylag friss lemeze, a tavaly megjelent AmeriKKKant. A Ministry egyszemélyes története, azaz az alapító és mai napig egyetlen állandó tag, Al Jourgensen karrierje amúgy is megszakításokkal, feloszlásokkal, szünetekkel tarkított sztori. Az AmeriKKKant öt év kihagyás után jelent meg, és tökéletesen tükrözi Jourgensen lelkiállapotát.
 
A pályáját nagyjából a Nine Inch Nailsszel egyidőben kezdő, és stílusában is hasonló Ministry szinte teljes egészében Jourgensen szüleménye. A hatvanéves (!) Jourgensen legutóbbi interjúiban már igazi zeneipari (vagy iparizenei?) nyugdíjasként írja le magát, de az elmúlt évek Amerikájának történései, mindenekelőtt Trump demagógiája annyira felháborította, hogy összerakott még egy nagylemezt. Az AmeriKKKant erejét éppen a társadalmi elkötelezettség és felháborodás adja: a Ministry számára az utóbbi időben már kissé sémává merevedett indusztriál hangzások ismét élettel teltek meg az elkeseredettség és felháborodás miatt.
 
Így hát a kacskarings karriert befutott, akár összeférhetetlennek is nevezhető Jourgensen tavaly ismét összerakta oly sokszor feloszlott-feloszlatott zenekarát, és a Ministry elkeseredettebb, igazabb és dühösebb, mint valaha. Az AmeriKKKant komoly, erős, ütős lemez lett, méltó a régi klasszikusokhoz, a Land of Rape and Honey-hoz vagy a Psalm 69-hoz. Ez az első album, amit Jourgensen a műfaj egyik kulcskiadójánál, a Nuclear Blastnél jelentet meg, és közreműködik rajta Burton C. Bell is a Fear Factoryből.
 
 
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Ministry A38-as fellépése az indusztriál színtér legfontosabb hazai eseménye lesz 2019-ben, hiszen még sosem volt példa rá, hogy ez az alapvető zenekar közel négy évtizedes pályafutása alatt önálló koncertet adott volna itthon!
 

 

Helyszín