„Nem csak ízben, élményben is többet ad”

„Nem csak ízben, élményben is többet ad”

A MONYO Brewing újdonságai

Ki ne ismerné Budapest egyik legjobb sörüzemét?! A MONYO 2014 óta önti magából az őrületes dizájnnal megáldott, friss és merész ízkombinációjú, izgalmasabbnál izgalmasabb kraftsöreit. A kőbányai főzőbázis mellett már két pub is üzemel a fővárosban (a Kálvin téri Tap House, és a körúti Grand), de házhoz szállítással is megrendelheted kedvenc söreidet. A MONYO csapata még ezekben a nehéz időkben is rengeteg újdonsággal készül, amire mi is kíváncsiak voltunk. Kérdéseinkre a MONYO marketingese, Prischetzky Botond és Németh Antal tulajdonos válaszoltak. Ja, és persze: A sör nem játék, minden más igen! 

Interjú: Császár Gergő

Hogyan kezdjen bele, aki szeretne jókat inni, de nem annyira „szakavatott” a kraftsörök világában?
 
Anti: Ha minket kérdezel, akkor menjen el valamelyik kocsmánkba!
 
Boti: Először érdemes egy kevésbé extrémmel kezdeni, mondjuk egy kraft pilsenivel, esetleg bepróbálni egy kraft IPA-t. Ezek után pedig már lehet mélyülni, hiszen rengeteg sörstílust meg lehet ismerni. 
 
Anti: Lányoknak pedig ajánljuk a gyümölcsösebb ízeket, amik persze kraftban is megtalálhatók.
 
Boti: A kézműves sörboltokban és a kraftkocsmákban az eladók is készségesen segítenek dönteni. De az is egy megoldás lehet, hogy a népszerűbb stílusokból (stout, IPA, lager, gyümölcsös, búzasör…) hazavinni egyet-egyet, majd próbálgatni, kóstolgatni, melyik ízvilág a nyerő. 
 
Miben különbözik kisüzemi sörfőzés a nagy sörgyárak söreitől?
 
Anti: Technológiailag nincs sok eltérés a nagyüzemi és a kraft-sörkészítés közt, a különbség inkább az ars poetica – mennyiség helyett a minőség. Nálunk elsősorban a termékek színvonalán van a hangsúly, nem pedig a profittermelésen.
 
Boti: A sörgyárakban a recepteket a pénzügyi osztály írja, a kraftfőzdékben pedig a sörfőzők. Ráadásul a kraftból sokkal színesebb, nagyobb a választék. Meg szerintem egy klasszikusabb, egyszerűbb sör is minőségibb, mint ugyanannak a nagyüzemi verziója. Másrészt sokkal személyesebb hangvételű élmény kisüzemi sört vásárolni és inni Magyarországon, nagyon jó kis összetartó, baráti közösség alakult ki a kraftsörözés körül, izgalmas eseményekkel, kóstolókkal. Mindemellett testközelből követheted az kisüzem mindennapjait, betekintést nyerhetsz olyan – akár főzési – kulisszatitkokba, amikre nagyobb üzemekben valószínűleg nem sok lehetőség lenne. Szóval a kraft nem csak ízben, hanem élményben is többet ad.
 
Fotó: Talabér Géza
 
Mik az aktuális ajánlataitok, újdonságaitok a tűzforró nyár utolsó hónapjára?
 
Anti: Nyárra leginkább a „Fat Cat” lagerünket ajánljuk, ami egy könnyebb, de izgalmas ivósör. Vagy az idei új sörünket, a „Cherry Hero” meggyes (ALE) sörünket. Illetve indítottunk egy sorozatot „Summer Series” néven, ez is egy lazább, gyümölcsösebb ízvilág. Jó hír pedig, hogy a Cherry Hero már hipermarketekben is elérhető nagyobb mennyiségben.
 
Boti: A Cherry Hero mellé indul egy kampány is, amelynek keretein belül ajándékokat is lehet nyerni: korsót, kitűzőt, a fődíj pedig 20 liter Cherry Hero fogyasztása egy választott kocsmában. És még augusztusban kijön a Summer Series zárótétele; a Mango Margaret, ami egy mangóval főzött savanyított búzasör, ezt nagyon várunk, hiszen az előzőeket – a málnásat („Raspberry Ralph”) és az epreset („Strawberry Steve”) – is nagyon szerették. Illetve egy alacsonyabb alkoholtartalmú Session New England IPA is jön még a hónapban.
 
 
Mi alapján találjátok ki, hogy éppen milyen ízeket „sörösítsetek”?
 
Anti: Figyeljük a trendeket, sokat kóstolunk, próbálgatunk, kísérletezünk. Egyébként ezért is szeretjük a sörfőzést, mert egy nagyon kreatív munkafolyamat. 
 
Boti: Nagy szerepet játszik a szezonalitás: nyáron a könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú, gyümölcsösebb ízvilágú sörök mennek, a hidegebb évszakokban pedig a teltebb ízek. Majd jön is télen egy kávés stout, és egy borászattal közösen készített erős fekete kékfrankos szőlőhéjjal főzött sör is. Szeretjük a másokkal való közös ötletelést is. 
 
Hogyan hatottak rátok az elmúlt hónapok eseményei?
 
Anti: Sajnos még mindig tart ez a zűrös időszak, még mindig benne vagyunk, de túléljük. Számunkra talán azért is jött rosszkor ez az egész, mert éppen egy új üzem építésében vagyunk…
 
Mit lehet tudni erről az új helyről?
 
Anti: Maradunk Kőbányán, és egy sokkal nagyobb sörfőzdét építünk, professzionálisabb rendszerrel. Megpróbálunk még kiegyensúlyozottabb minőségben főzni, valamint egyéb téren is szeretnénk erősíteni – pl. rendezvények szervezése, új helyek nyitása –, sok tervünk van a jövőre nézve. Az új sörfőzde megnyitójára pedig mindenkit nagy szeretettel várunk, ami jövő tavasszal várható.
 
Fotó: Talabér Géza