„A művészet mindenki számára elérhető kell, hogy legyen”

„A művészet mindenki számára elérhető kell, hogy legyen”

Mindig is kacérkodtál a festés lehetőségével, de nem volt elég bátorságod nekiveselkedni? Van egy jó hírünk: a FessNeki csapatával nyugodt szívvel belevághatsz az alkotásba!

Ráadásul nem is akármilyen képeket készíthetsz el segítségükkel! Nem hiszed? Mi utánajártunk a titoknak! 
 
Honnan jött a FessNeki stúdió ötlete? Mit kell tudni rólatok, az ötletgazdákról?
 
A FessNeki ötlete Amerikából származik, ezt az alapkoncepciót fejlesztettük és fejlesztjük folyamatosan tovább. A FessNeki két alapítója Sávai Rita és Sávai Anikó. Rita próbálta ki Amerikában ezt a fajta közösségi festést, ez az élmény adta az ötletet az itthoni megvalósításhoz. Mindketten teljesen más területen dolgoztak, Rita közgazdász, Anikó jogász.
 
Az általatok kidolgozott technikával bárki megfesthet egy Van Gogh-  vagy Monet- képet. Mennyire titkos ez a technika? A világ más részein is tudtok hasonló kezdeményezésekről?
 
A FessNeki által elsőként Magyarországon kidolgozott technológiával valóban bárki megfesthet egy világhírű festményt, ez garantált. A technológia szabadalmi jogvédelem alatt áll, annyit elárulhatok, hogy rajzolással kezdődik az alkotás, amihez van egy kis segítség, azonban szó sincsen előre megrajzolt vonalak kifestéséről. A vászon teljesen üres, mindenki maga készíti el a saját vázlatát. Az Egyesült Államokban nagyon elterjedt az a fajta kreatív szórakozás, Európában pedig a FessNeki kezdte el értékesíteni a franchise jogot, úgyhogy reméljük, hamarosan sok helyen megismerhetik a kezdeményezést.
 
Mi alapján választottátok/választjátok ki a foglalkozások témáját, a mintául szolgáló festményeket? Ezek folyamatosan változnak? Egyénileg is be lehet nyújtani az igényt egy-egy konkrét kép megfestésére?
 
A festmény repertoár folyamatosan bővül, jelenleg 60-féle képet lehet nálunk megfesteni. Természetesen lehet javaslatot tenni egy-egy új kép festésére vonatkozóan, az ilyen jellegű kéréseket a vezető instruktorunk szokta elbírálni, ha ő igent mond rá, akkor semmi akadálya nincs a megvalósításnak.  
 
Foglalkozásaitokra csapatépítő tréning és születésnapi rendezvény keretein belül is lehet jelentkezni. Mennyire gyakoriak az efféle megkeresések? A közös festés összekovácsol?
 
Rengeteg csapatépítő és privát rendezvény megkeresést kapunk, főleg az őszi és a karácsony környéki időszak, ami nagyon frekventált. Egész nagy létszámú csapatépítéseket is tartanak nálunk, az eddigi rekord 240 fő volt. Hiszünk abban, hogy a festés és minden kreatív alkotás, összekovácsolja az embereket, teljes kikapcsolódást biztosít és maradandó élményt ad a résztvevők számára.  
 
Előfordult már, hogy valaki a saját művészi útján is elindult, miután nálatok megfestett egy legendás képet? Alapjáraton a (bárminemű) festéshez is kap iránymutatást az, aki belevág nálatok az pingálásba?
 
Nagyon sok a visszatérő vendég van, aki több mint húsz alkalommal volt nálunk. Sokan az élmény hatására otthon is elkezdtek festeni. Évente több alkalommal indítunk kezdő, illetve haladó workshopot, ami az alapoktól segít elsajátítani a festés tudományát. 
 
Szerintetek mit szólna egy-egy ilyen festőzseni, ha látná, hogy tömegek képesek reprodukálni művészetüket? Nyilván, ez egyben tisztelgés is előttük, de közben felmerül a kérdés, hogy festeni akkor tényleg ennyire egyszerű lenne?
 
Fontos küldetésünk, hogy a művészetet közelebb hozzuk az emberekhez. Valljuk, hogy a művészet nem privilégium, hanem mindenki számára elérhető kell, hogy legyen. A FessNeki működésének egyik legfontosabb alapelve a minőség, talán ezzel is tisztelgünk a nagy művészek előtt. Nálunk nem a másolás a lényeg, a kép, amit kiválasztunk, egy alap, amitől akár színben, akár formában el lehet térni, és ehhez mi minden segítséget megadunk. A festés egyáltalán nem könnyű, azonban a mi technikánkkal a hétköznapi ember számára is megvalósíthatóvá válik. A sikerélmény pedig olyan gátlásokat szabadít fel, amik talán korábban gátjai voltak a tehetség kibontakozásának.
mm.alvajaro