A nagy underground művelődési ház

A nagy underground művelődési ház

Tóth Balázzsal beszélgettünk a Yukról

A budai Fényes Adolf utca 28. sz. alatti Supersonic, vagyis Blue Hell, izé, KVLT a legrégebb óta nyitva tartó klub Magyarországon! 100% underground, 100% földalatti hangulat, 100%, hogy beszippant a Lyuk. Tóth Balázzsal beszélgettünk, aki a klub üzemeltetése mellett egy merchcéget és a Planetnoir Industries-t is viszi.
 
 
Először is, oszlassuk el a kételyeket: mi a hely hivatalos neve? Supersonic? Blue Hell? KVLT?
 
A hely adottságai miatt alapvetően két különálló szórakozóhelyként működik, ez a Blue Hell és a KVLT, viszont a klubok mögött álló csapat ugyanaz. Vannak egybenyitott bulik és gyakorlatilag az egész eszmeiséget összefogó név a Supersonic! Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint egy nagy underground „művelődési ház”.
 
 
A klub mostani fő csapásiránya továbbra is az underground zene, főleg az extrémebb metál és indusztriális elektronika jegyében. Kikre vagytok a legbüszkébbek, akiket sikerül eddig elhozni? Melyek voltak a legemlékezetesebb bulik?
 
Mostanra mi lettünk Budapest legrégebbi underground szórakozóhelye. Az elmúlt több mint 15 évben rengeteg nagy előadó fordult meg nálunk, csak hogy párat említsünk a teljesség igénye nélkül: Asys, Behemoth, Björn Thorwellen, Bolt Thrower, Das Ich, Deicide, Dog Eat Dog, DRI, GBH, Mayhem… Illetve érdekes élmény volt, amikor Joey Jordison a Slipknotból nálunk próbált egy teljes hétig!
 
Mit érdemes tudni a Planetnoir Industries koncertszervező cégetekről?
 
Jövőre ünnepeljük 20 éves jubileumunkat, a kezdetektől az extrém metál zenékkel foglalkozunk! A black/death metal stíluson belül a nemzetközi előadók jó részét mi hoztuk hazánkba. Hozzánk kötődnek olyan különlegességek, mint az Arcturus első Norvégián kívüli koncertje, vagy a Tormentor zenekar 30 éves jubileumi koncertje! Emellett folyamatosan keressük az új/érdekes előadókat, tehát ha valakinek bármi ötlete van, nyugodtan keressen minket a facebook-oldalunkon!
 
 
Milyen koncertekre számíthatunk a következő hónapokban és miért lesz érdemes ezekre ellátogatni?
 
Az őszi szezon durva metál felhozatala elég erősnek ígérkezik! Igazából amit kiemelnék, az az augusztus 17-18-án megrendezésre kerülő Inner Awekening Fesztivál, ami itthon teljesen egyedi, underground black metal esemény. A fellépők felhozatala az európai mezőnyben is kiemelkedő! A fesztivál fiatal szervezőgárdája kizárólag művészi tartalom és nem népszerűségi alapon, teljesen kompromisszummentesen állította össze a programot. A hazai zenekarok mellett svéd, francia, ukrán és cseh bandák is tiszteletüket teszik. Azoknak, akik komolyan érdeklődnek az okkultizmus és a nagy betűs black metal iránt, vagy csak szeretnék megismerni a stílust a hipszter trenden túl is, annak a megjelenés kötelező!
 
Van a Lyuknak meghatározó látogatóbázisa, vagy mindig az adott buli határozza meg a közönséget?
 
Mivel rengeteg underground stílussal foglalkozunk a technotól a death metalig, ezért inkább az adott eseményeinknek van meg a törzsközönsége. Állandó rendezvényszervezőkkel és bulistruktúrákkal dolgozunk, tehát havi szinten kiszámíthatóan tervezhetőek a bulik és ezáltal szerencsére több stílusból is van külön-külön törzsközönségünk.
 
 
A klubüzemeltetés mellett merch-készítéssel foglalkoztok. Mi is az Empire Merch? Mely zenekarok alkotják a fő profilt?
 
Szintén közel 20 éve teljesen véletlenül egy baráti szívességből indult a pólógyártásprojekt, ami mára pedig a fő profilunk lett. Az Empire Merch égisze alatt gyakorlatilag mindent gyártunk, amire egy zenekarnak, fesztiválszervezőnek vagy akár cégnek szüksége lehet. Fő profil maga a póló és egyéb ruházat szitázása, de csinálunk háttérvásznakat, színpadi díszletet, kitűzőt, CD-t. Ügyfeleink között megtalálható a Crazy Towntól, a SUNN O))) –n keresztül a Solstafiron át a Rockmaratonig, több mint 200 állandó ügyfél. Ha valakinek szüksége van zenekari merchandise-ra, ne habozzon velünk felvenni a kapcsolatot!