„A rockzene nem kompromisszum kérdése”

„A rockzene nem kompromisszum kérdése”

GOD & GUNS KLIPPREMIER!

A pár éve alakult GOD & GUNS zenekar a Lynyrd Skynyrd modernebb albumainak számait játssza, saját ízzel. Főleg motoros találkozókon lehet velük találkozni, egyébként ők maguk is motoroznak. Az első saját dalukat a próbatermükben vették fel, saját cuccal, a dalban kizárólag élő felvételek szólnak, digitális effektezés nélkül. A két gitáros hangszerkészítő is egyben, saját készítésű gitárokon játszanak, van is egy saját márkájuk, ez a Fatia Negra (kézzel készült mesterhangszerek). A zenekarban amúgy van iskolaigazgató és politológus is, de a közös nevező, az örök szerelem: a rockzene. Most itt a vadiúj dalukhoz készült klip, valamint a zenekar is mesél magáról.

Interjú: Császár Gergő

Mit kell tudni a zenekarról?
 
Nagyjából három éve alakult ki a zenekar mostani felállása, alapvetően Lynyrd Skynyrd tribute volt az elképzelés, és azon belül is inkább az újabb lemezeik számait játsszuk, játszottuk fellépéseinken. Körülbelül egy éve kezdtünk komolyabban saját számokkal foglalkozni, ezeket igyekszünk az általunk szeretett előadók stílusában írni, magyar szövegekkel, ami már önmagában jó móka és kihívás számunkra. A zenekar tagjai egytől egyig hobbizenészek. Bár van köztünk több olyan ember is, aki más stílusban sok időt töltött színpadon, játszott lemezeken stb. Tehát a rutin adott volt a többségünknél. Van köztünk metal irányból jövő, van népzenész és klasszik rocker is. Egyvalami azonban közös – és ez is hozott össze minket – az a Lynyrd Skynyrd zenekar és mellette sok más, southern-rock, nucountry brigád zenéinek szeretete. A teljesség igénye nélkül: Whiskey Myers, Blackberry Smoke, Brantley Gilbert, Larry Fleet, Cody Jinks, Chris Stapleton, Tim Montana… rengeteg van még. Sokan vannak ránk nagy hatással! Ez egy alapvetően country-alapú, dallamos, egyszerű, de fílingesen megszólaló stílus. Rájöttünk, hogy nem sokan játszanak ilyesmi zenét itthon, szeretnénk Magyarországon meghonosítani.
 
Itt pedig az első saját dal, a zenekar szerint „Igazi ballada igazi hangszerekkel, rockzene tele érzelmekkel, nyivákolás nélkül!”
 
 
Hogyan álltok hozzá a hangzáshoz?
 
A ma oly divatos stúdióbeli, illetve élő megszólalásokkal szakítva mi amcsi csöves erősítökbe, egy szál kábellel bedugott hangszereken játszunk, nincs effektsor, nincs a stúdióban széteffektezett, szét EQ-zott sound. Az új nótánkban sincs nagyon EQ, csak az a nyers gitárhang, amit felvettünk (bizonyos nézettségig a videómegosztó sajnos lebutítja)! Ahogy a stílusunk, úgy a megszólalásunk is attól jó, hogy nincs túlbonyolítva, ezt jól lenyúltuk az amcsiktól… Persze ehhez jó erősítők, jó hangszerek és olyan zenészek kellenek, akik, ha nem is szuper technikásak, de bele tudnak nyúlni a hangszerbe!
 
Miként született az új dal és a hozzá készült klip?
 
Ez már a második nótánk és tudni kell, hogy van pár félig kész, illetve van, amit hamarosan felveszünk. Sőt, az első szám akusztikus változata is fel van már véve, és már a klip is vágás alatt. Minden nótánk ugyanúgy születik: az énekesünk, Berkó Tomi elhoz egy alap ötletet, többnyire félig-meddig végleges szöveggel, amit dobosunkkal, Németh Istvánnal gyúrogatnak mindig. Ezen a csapat elkezd ötletelni a próbateremben közösen, majd ha nagyjából megvan az irány, akkor demóverzióban felvesszük és mindenki otthon kidolgozza a saját részét. Aztán párszor elnyomjuk még, csiszolgatjuk és ha mindenki rábólint, felvesszük. A stúdiózás részét bőgősünknek, Kiss Andornak köszönhetjük, aki időt és pénzt nem sajnálva képzi magát és egyre önállóban végzi a dolgát. Az első klipet profival csináltuk, a mostani ún. „trashvideó” stílusban készült. Ma már más a szerepe a videóklipeknek, ebben a stílusban pedig elég sok minimál megoldásra is látni példát az USA-ban. Szereztünk egy go-pro kamerát, beültünk az autóinkba, üvöltettük a számot és vezettünk. Egyszerű mi?!
 
 
Többen a zenekarból hangszerkészítéssel foglalkoznak. Mennyivel másabb egy hangszerkészítő hozzáállása a zenéhez, mint egy „mezei” muzsikusnak?
 
Ketten vannak vonós-pengetős hangszerkészítők- és javítók, a két gitáros Szieberth Tamás és Varga Márton. Tudni kell, hogy előbbi hangszerkészítő mester, utóbbi pedig a Bartók Konzi hangszerészképzőjén tanít gitártörténetet és -készítést, emellett gitárszervizt visz. Mind a ketten amcsi zene rajongók, rengeteget hallgatnak countryt, southern-rockot… Hál’ istennek, szinte kifogyhatatlan az USA-ban a zseniális zenészek, zenekarok tárháza ebben a stílusban. Ha elég régóta, elég sokat hallgat az ember jól szóló zenét, és elég régóta foglalkozik mindenféle márkájú hangszerekkel, kialakul egy tudásanyag a fejében, a füle pedig rááll a jóra. Nem elég hangszerésznek lenni ehhez, olyan megszállottnak is kell lenni, mint a srácok.
 
Milyen érzés saját magatok által készített hangszereken, saját magatok által írt zenét játszani?
 
Igazából az a cél, hogy a dob kivételével, mindenki a fent nevezett srácok által készített Fatia Negra hangszereken játsszon és hamarosan ez így is lesz. A saját készítésű elektromos gitárok, amiket a klipekben, színpadon is láthattok, egytől egyig mesterhangszerek. Ami azt jelenti, hogy magas színvonalon lettek elkészítve, ma már ritka, jó öreg hangszerfákból, Gibsonok és Fenderek legjobb tulajdonságait ötvözve. Saját számot játszani a legjobb dolog a világon! Mások szellemi termékével hosszútávon semmiképpen nem szerettünk volna díszelegni.
 
 
Hogy érintett titeket az elmúlt hónapok koronavírusos időszaka?
 
Próbálni sajnos nem tudtunk jó pár hétig, de a csapat egy része otthon veszegette fel az öteleteit, úgyhogy csökkentett módban bár, de online haladtuk azért a melóval. Egyébként előtte nem sokkal kezdtünk bele a saját számok írásába, nem tudtuk, meddig tart ez a fázis, leterelődött az érdeklődésünk az élő fellépésekről. Emiatt nem is szerveztünk nyár közepéig koncertet. Közben kaptunk megkereséseket fellépésügyben, de azok sajnos mind elmaradtak a vírus miatt. Augusztusban azért már színpadra tudtunk állni.
 
Mik a jövőbeli terveitek? Több saját szám, esetleg album? Koncertek? 
 
Persze nekünk is megfordult a fejünkben, hogy jó volna nagyon ismerté tenni a saját számainkat és bekerülni a rockzenei piac élvonalába. Többünknek van már képe arról, hogy mit is jelent hobbizenészként átlépni azt a bizonyos küszöböt a celebvilág felé. Azt látjuk, hogy nagyon pénzközpontú lett a zenei világ, és hogy van egy szűk kör, ahova rengeteg kompromisszummal lehet csak bekerülni. Szerintünk viszont a rockzene nem kompromisszum kérdése! Önmagad jogán ismert zenekarrá válni, pedig rengeteg meló és persze szerencse kérdése is, ebben a mostani magyar közegben ez azért nehéz ügy. Tegyük hozzá, hogy majdnem mindenkinek gyereke, családja van. Szóval az a terv, hogy írjuk a saját számokat, ha úgy érezzük, forgatunk hozzájuk klipet, annak meg nagyon örülünk, ha tetszik az embereknek. Elsősorban magunk miatt, örömből zenélünk. Élőben pedig szépen lassan lecseréljük a Skynyrd-nótákat a mieinkre. Az albumkiadás jól hangzik, bár ma már max. promóció szempontjából van értelme, de erről még nem döntött a brigád. Koncertjeink pedig természetesen lesznek a jövőben is, októberben is játszunk Maglódon, illetve a Stula Rockkal is! Korábban a Tankcsapda, a Ganxsta Zolee-ék, illetve Kowalsky-ék előtt is játszottunk. Az ilyen bulikat szívesen bevállaljuk a jövőben is, mindig jó nagyobb közönség előtt is megmutatni magunkat!
 
MOST PEDIG JÖJJÖN A VADIÚJ KLIP! PREMIER ►||
 
 
Berkó Tamás – ének
Varga Márton – gitár 
Szieberth Tamás – gitár 
Kiss Andor – basszusgitár
Németh István – dob