A triphop ma

A triphop ma

öt év után visszatért Krizso

Öt év hallgatás után ismét hallhatók a pesti éjszaka egyik ismert zenei megfejtőjének furazenéi. Új EP-jén újradefiniálja magát és emblematikus tört ritmusait Vranik Krisztián, a 2002-2012 között aktív, Glastonburyt is megjárt Realistic Crew egyik zenei agya. A Klinik gondozásában most megjelent, (N)euro-Zen című hatszámos album a RC utolsó felállásából is ismert Odett, valamint Jónás Vera, Judie Jay és a Mayberian Sanskülotts énekesnője, Csordás Zita közreműködésével, absztrakt hiphoppal, downtempoval és technoval keverve teszi maivá a triphopot. A lemezbemutató bulira 2018 februárjában a LÄRM-ben kerül sor.
 
Fővárosi szubkult zenekarának feloszlása után öt évvel, első szólólemezét tizenkét évvel követően jelent meg Krizso (N)euro-Zen című új EP-je. Az elektronikus zenei producer az elmúlt években a Realistic Crew és az Astryd nevű projekt mellett nemcsak remixek készítőjeként, de olyan filmek és színházi darabok zeneszerzőjeként tűnt fel, mint a Fekete kefe, az Adás vagy a közelmúltban számos kritikai elismerést és nemzetközi díjat bezsebelő Állampolgár. Zenei producerként korábban saját anyagai mellett az Akkezdet Phiai „Kottazűr” című albumán működött közre, de az elmúlt évben aktív résztvevőjévé vált a Jónás Vera Experiment hangzásának kialakításában is.
 
Krizso (N)euro-Zen EP-jét a nu-triphop jelzővel a legkönnyebb körülírni, ugyanakkor egy nagyon személyes, lendületesen megírt, valódi ihletett anyag. „Alapvetően downtempo, absztrakt, de punk is, és a hangszerelése határtalan: ugyanúgy belefér  cselló, mint a széttekert szinti” – mondja új lemezéről a producer. A minialbumon négy népszerű magyar underground énekesnő működik közre: a Realistic Crew utolsó felállásából is ismert Odett, a zenekarával a MIDEM showcase fesztivált és a Nagy-Szín-Pad!-ot is megjárt Jónás Vera, az egyre népszerűbb fővárosi Mayberian Sanskülotts énekesnője, Csordás Zita és az egyik „legfeketébb hangú” hazai énekesnő, a számos zenekar produkcióját és lemezét színesítő Judie Jay.
 
A (N)euro-Zen EP a Klinik gondozásában jelent meg, és már elérhető az ismert online zeneáruházakban, valamint Krizso Bandcamp-oldalán is. Aki a CD formátumot részesíti előnyben, az az EP-t először a lemezbemutató bulin vásárolhatja meg, amelyet Krizso 2018 februárjában, a LÄRM-ben tart a négy, lemezen is közreműködő énekesnő vendégszereplésével.