„A Völgy számomra munka, művészet, lehetőség, közösség és szerelem.”

„A Völgy számomra munka, művészet, lehetőség, közösség és szerelem.”

interjú a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójával

Csak úgy, mint az elmúlt 28 évben, idén is megrendezésre kerül Magyarország legszínesebb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye, amiről a király koncertek mellett szinte mindenkinek eszébe jutnak a kézműves foglalkozások, az egyedi előadások, a különleges installációk és az utánozhatatlan falusias hangulat.
 
Már csak alig egy hónap van hátra a július 19-i startig, ezért Oszkó-Jakab Natáliával, a fesztivál igazgatójával beszélgettünk többek között idei újításokról, tervekről, szervezésről, de a környezetvédelem témakörét is érintettük.
 
Hogyan tudtok mindent kézben tartani a fesztiválon? Hiszen rengeteg programmal és helyszínnel operáltok, ráadásul 10 napon át.
Tényleg nagyon sok mindenre kell figyelnünk, sok mindent fejben és kézben tartani, 35 programhelyszínen közel 1500 programot szervezünk és akkor még ott vannak az egyéb helyszínek, a vásár, a technikai kérdések, a pénzügyi dolgok, a hirdetések, a szerződések, az interjúk. Ami megkönnyíti a munkát az egyrészt az, hogy nagyon szeretem, másrészt pedig bár nálam futnak össze a szálak, de egy csodálatos stábbal dolgozunk közösen. A Völgy mindenki számára egy szerelem, a maga területén mindenki a maximumon teljesít.
 
Minden évben vezettek be kisebb-nagyobb változásokat: összefoglalnád, hogy idén mik a legfőbb újítások az eddigiekhez képest?
Van két teljesen új helyszínünk. A taliándörögdi ovi udvarába költözik a MANK Artporta, ahol az alkotás kapja a főszerepet. A festés, ékszerkészítés mellett nagyon érdekes beszélgetésekre lehet számítani művészekről, művészetekről, és a műkincsgyűjtés izgalmaiba is belekóstolhatunk. A Pest-Buda Udvar Kapolcson nyitja meg kapuit. Napközben Budapestről beszélgetünk, arról, hogy kinek mit jelent a főváros, hogy képzeljük el a jövőjét, mit változtatnánk, mit újítanánk, milyen a fenntartható Budapest. Az estéket koncertek színesítik, itt lép fel például majd a Blahalouisiana, a Klasszik Lasszó formáció és Little G. Weevil is. Erősít a Világzenei udvarunk és a vigántpetendi programok is nagyon színesek, mi egyszerűen imádjuk az idei programot. 
 
Melyik az a program, amit szerinted idén semmiképpen sem érdemes kihagyniuk a fesztiválozóknak?
Hát, őszintén szólva ez a legnehezebb kérdés. 1500 programunk van, és mindegyik úgy lett kiválasztva, hogy a maga műfajában azt gondoljuk, kihagyhatatlan. Az új helyszínekre mindig nagyon kíváncsiak vagyunk mi is, de hogy hozzak konkrét példát is, nagyon várom az Óbuda Danubia Zenekar koncertjét, ahol a tévé- és mozifilmek zenéi csapnak majd össze egy zenei párbajban, és Kern András estjét is. Várom a külföldi előadókat, Alice Francist, az Amber Runt, a Boban Markovic Orkestart és a Kosheent, és legnagyobb örömünkre két évfordulót is ünnepelhetünk. Tízéves a Szabó Balázs Bandája, akik a Modern Art Orchestrával közösen lépnek majd színpadra, és hihetetlen, de ötvenéves a Kaláka, akik fantasztikus tíz napra készülnek a Kaláka Versudvarban.
 
A külföldi "húzóneveket" mi alapján választjátok ki?
A külföldi előadók kiválasztásánál erősen támaszkodunk a közönségünkre. Most már hagyomány, hogy meghirdetjük a kívánságlista játékunkat, ahol bárki elküldheti, kit látna szívesen a Völgy Panoráma Színpadán. A beérkezett kívánságokat szakmai stábunk kezeli, szűkíti, és megkezdődik a tervezés, szervezés.
 
Mit gondoltok, meddig lehet tovább bővíteni a rendezvényt?
Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen kíváncsiak a kulturális programokra. Fantasztikus látni, amikor nemcsak a koncertek, de egy színházi előadás vagy egy irodalmi beszélgetés is telt házzal megy végig. A Művészetek Völgye hangulatához viszont hozzátartozik a közvetlen légkör, ezt mindenképp szeretnénk megtartani, ezért létszámnövekedést nem tervezünk. a Művészetek Völgye tíz napja alatt közel kétszázezer ember fordul meg nálunk. Ebből hetvenezer az, aki a programokra is ellátogat. Ezen az arányon igyekszünk tovább javítani, és mindeközben térben bővülünk, hogy elkerüljük a zsúfoltságot. Erősítettük a vigántpetendi programjainkat, Taliándörögd után szeretnénk, ha Vigántpetendet is egyre többen látogatnák.
 
Mi a helyzet a környezetvédelemmel? Ti eddig is minden évben nagy hangsúlyt fektettetek erre, de azért egy fesztiválon hatalmas mennyiségű hulladék tud felhalmozódni...
Sok ember, sok hulladék, ez sajnos tény. Mi fesztiválviszonylatban nagyon jónak számítunk, de ez minket azért nem hagyott nyugodni. Léptünk egy nagyot az idei évben, és minden vendéglátóegységnél kötelezővé tettük a repoharak használatát és a lebomló tányérokat, evőeszközöket. A Völgy alapvetően zöld fesztivál, a hulladékot évek óta szelektíven gyűjtjük, a stábunk szuperül reagált a változásra, bízunk benne, hogy a látogatók is így tesznek majd. Több udvarunkban indulnak beszélgetések a fenntartható életmódról, előadások a klímaváltozásról, workshopok az újrahasznosításról, a Művészetek Zöldje udvarunk pedig a legnagyobb szervezetek segítségével járja végig a környezetismeret, környezetvédelem és természetvédelem témakörét.
 
Logisztikailag mire érdemes odafigyelni azoknak, akik idén ellátogatnak a Művészetek Völgyébe?
A jegyeket érdemes előre megváltani, egyrészt azért, mert így olcsóbb, másrészt vannak olyan jegytípusaink, amik csak az előzetes online jegyvásárlásnál elérhetőek. Szeretnénk, ha Kapolcs minél inkább autómentes lehetne, így egy hatalmas ingyenes parkolóterületet kerítettünk el. Vigántpetenden és Taliándörögdön is díjmentes a parkolás. Hogy könnyítsük a települések közötti közlekedést, még sűrűbben járnak a fesztivál saját buszai, a Csigabuszok. Azt, hogy épp hol járnak, ráadásul követhetjük majd a Művészetek Völgye alkalmazással.
 
Mit jelent számodra a Völgy?
Amikor vége a fesztiválnak, már el is kezdjük szervezni a következő évet. Nagyon szeretem, ahogy lassan összeáll a teljes program. Szeretem, hogy különleges művészeti projekteket valósíthatunk meg, hogy még nem ismert produkcióknak is teret adhatunk. Elképesztő élmény, amikor az egész éves munka eredménye ott van a szemünk előtt, megérkeznek a látogatók, elkezdődnek a koncertek, előadások és megelevenedik minden, amit terveztünk és természetesen még annál jóval több, hisz a Völgyben minden alakul, fejlődik, összeáll, kapcsolódik és ez így van jól. A Völgy számomra munka, művészet, lehetőség, közösség és szerelem.
 
Szabó Anna