„A zene örömforrás, ezért a zene legyen mindenkié!”

„A zene örömforrás, ezért a zene legyen mindenkié!”

Interjú Nagy Szabolccsal, a Fülesbagoly Tehetségkutató megálmodójával

Nehéz helyzet és korlátozások ide vagy oda, a Fülesbagoly Tehetségkutatót idén is megrendezik – természetesen a szabályok betartásával, alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez. Az idei rendezvény azonban nem csak emiatt lesz más, mint a korábbiak. Hogy pontosan mire számíthatunk, arról Nagy Szabolcsot kérdeztük. 

 

Interjú: Szabó Anna
Fotó: PR Garden

 

 

Minden évben eszközöltök kisebb-nagyobb változtatásokat a tehetségkutatón. Az, hogy a koronavírus még mindig jelen van az életünkben, milyen hatással lesz az idei esemény gyakorlati megvalósulására? 

 

Sajnos mi sem látjuk előre, hogy hogyan alakul a vírushelyzet, és ha lesznek korlátozó rendeletek, akkor azok milyenek lesznek. Az biztos, ha minden úgy marad, mint ennek az interjúnak a készültekor (április 1.), akkor a debreceni, a budapesti és a martonvásári döntőt is megtartjuk. A május 9-i, debreceni eseménynél úgy készülünk, hogy zárt kapuk mögött, közönség nélkül, teljes biztonságban, a jogszabályok betartásával rendezzük a finálét. A döntős zenekarok kizárólag a beállásuk és a koncertjük ideje alatt lehetnek jelen, a különböző produkciók nem találkoznak egymással. A végén live streamben hirdetünk eredményt. Nagyon remélem, hogy a fővárosi és a martonvásári Fülesbagoly Tehetségkutató már hagyományosan, közönség előtt zajlik majd. 

Idén összesen 73 díjat fogtok kiosztani, és ezek között vannak olyanok is, amelyek a világban kialakult helyzetre reflektálnak, ennek fényében értékelik az alkotókat. Ezek milyen lehetőségeket kínálnak a zenekaroknak?

A hagyományos díjak mellett, mint például a fesztiválos fellépések, tárgynyeremények, sajtókampány, rádiós játszás, igyekeztünk olyan nyereményeket is összeszedni, melyek hasznosak lehetnek az együtteseknek a koncertmentes időszakban is. Ilyen mondjuk az online koncertezés profi stúdióban, lemezfelvétel, videókészítés, social media workshop, és idén először egy komplett házi stúdiót is meg lehet nyerni, utóbbit a debreceni döntőben.

Láttam, hogy egy nagyon különleges díj is helyet kapott a 2021-es listán: a Siklósi Örs-díj. Milyen szálak fűztek össze titeket Örssel?

Korábbi Fülesbagoly Tehetségkutatón lehetett nyerni fellépési lehetőséget az AWS előtt, ami meg is történt: a békéscsabai koncertjük előtt a Periscope zenélt. De nyilván nem ezen apró, közös szál miatt döntöttük a Siklósi Örs-díj mellett. Örs megkerülhetetlen figurája a magyar könnyűzenének, legyen szó dalszerzésről vagy előadásmódról. Szándékosan jelen időben fogalmazok, mert a dalai által továbbra is itt él velünk. Sajnos személyesen nem találkoztunk, volt közöttünk pár telefon és email-váltás, ezek során mindig nagyon kedves volt velem. És másoktól is ezt hallottam róla. Egyértelmű volt, hogy szeretnénk megemlékezni róla. Azzal az ötlettel, hogy mindhárom tehetségkutatón átadnánk a legjobb frontembernek a Siklósi Örs-díjat, megkerestem az AWS-t, illetve a hozzátartozókat, és ők igent mondtak rá.

Mit gondolsz, az elmúlt egy év hogyan befolyásolta a zeneírási és kreatív folyamatokat? Szerinted ez érezteti majd a hatását a tehetségkutató produkcióin?

Az a zeneipari jelentésből is kiderül, hogy a karantén miatt nagyságrendekkel több dal született 2020-ban, mint az azt megelőző években. Ha lehet egyáltalán pozitív folyománya ennek a nehéz helyzetnek, akkor a sok dal születése az. A tehetségkutató egy teljesen más történet. Attól függetlenül, hogy rengeteg, potenciálisan benevezhető szerzemény született az utóbbi időben, egyelőre mi se látjuk, hogy milyen hatása lehet ránk nézve. Két verziót látok magam előtt. „A vírus miatt nem mozdulok ki otthonról, így tehetségkutatóra sem nevezek.” Vagy: „Másfél éve otthon ülök, nem vagy alig volt koncertem, végre itt egy jó lehetőség”. Kiderül majd, melyik van túlsúlyban. 

 

Ha egy mondatban kéne meghatározni, mit mondanál: milyen zenekarokat, produkciókat látnátok legszívesebben a tehetségkutatón?

 

Nem szeretnék korlátokat, határokat felállítani: minden stílusú, korú, tudású zenészt és együttest szívesen látunk. A zene örömforrás, ezért a zene legyen mindenkié!