„A zenénknek nincs sem neme, sem kora” – Mr. Moodburn

„A zenénknek nincs sem neme, sem kora” – Mr. Moodburn

Új live session videóval jelentkezik a Bubenyák Zoltán (billentyű), Borbély Mátyás (basszusgitár) és Mihalik Ábel (dob) alkotta cinematic jazz-rock trió, a Mr. Moodburn. A Rockstaron mutatkozik be a Space Vacation című daluk „űrhajón” eljátszott változata. Vajon milyen zene szólna egy Földkörüli utazáson? Nem csak a zenekar, de barátságuk is évtizedes már, komolyabban azonban csak 2022 nyarán kezdtek el foglalkozni a tagok a Mr. Moodburnnel. Azóta viszont folyamatosan jelentetnek meg videókat és rendszeresen koncerteznek is. Borbély Mátyás basszusgitárossal beszélgettünk!
 
Legutolsó, 2023-as Dystopia Radio című albumotokon szereplő Space Vacation dalotokhoz készítettetek egy live session videót. Miért erre a számra esett a választásotok?
A live session videók készítése nekünk a koncertezés mellett egyfajta szenvedélyként fogható fel. A Space Vacation a hatodik ilyen felvétel a lemezről (a többi itt megtalálható ITT - a szerk.).  Mindegyik dal esetén mindig nagyon érdekes feladat megtalálni a hozzájuk illeszkedő vizuális környezetet, és abban a térben eljátszani őket. Hamarosan itt a nyár, azt gondolom ez a dal jó időzítést kapott.
 
 
Mesélj a projekt létrejöttéről!
A zenekar és a barátság köztünk is már évtizedes, de komolyabban 2022 nyarán kezdtünk el foglalkozni a Mr. Moodburn-nel. Úgy érzem, ekkor értem meg arra, hogy főként ezzel a produkcióval foglalkozzak, azóta folyamatosan jelentetünk meg videókat és koncertezünk rendszeresen. A zenekar mindhármunk számára egy kompromisszummentes alkotóműhely. Teljesen őszinte, a saját világunkat bemutató zenét játszunk.
 
A dal ténylegesen egy utazás. A filmzenei ihletettség által szavak nélkül is történetet tudtok mesélni. Hogyan alakul ki egy téma?
Mindegyik dal  valamilyen személyes élményt vagy gondolatot dolgoz fel, és ihletett helyről jön és a Space Vacationnél sem volt ez másképp. Amikor különböző milliárdosok nyilatkozatait hallgattam arról, hogy pár év múlva már a világűrben fogunk nyaralni, akkor egyből azon kezdtem el gondolkodni hogy vajon milyen zene fog szólni az űrhajón?
A bevett emberi szokások nehezen változnak, tehát ha nyaralás akkor bizonyára ugyanolyan karibi zene fog szólni mint a tengerparton függetlenül attól, hogy éppen a földet kerüljük meg. Ennek kontrasztosságát szerettük volna megjeleníteni a videóban is.
 
A cinematic jazz-rock stílus tényleg talán élőben érvényesül a legjobban. Számíthatunk még live sessionökre?
Mindenképpen! Nagyon hálásak vagyunk a sok pozitív visszajelzésért amit a videókért kapunk, és szeretnék folytatni ezt a következő lemezeinkre készülő dalok esetén is!
 
 
Dolgoztok új dalokon?
Igen, az idei nyári szezonban már elkezdjük játszani az új lemez dalait is. Teljes lemezbemutatót 2025 végére tervezünk.
 
A magyar közönség szerinted mennyire fogékony az ilyen típusú zenére, milyen célokat tűztök ki magatok elé?
Tapasztalatunk szerint ennek a zenének nincs sem neme sem kora, a legkülönfélébb emberektől szoktunk pozitív visszajelzéseket kapni. Igaz, hogy egy szűkebb rétegzenét játszunk de általában akinek tetszik annak nagyon tetszik. Ezért is szeretjük mindenféle közönségnek megmutatni magunkat mert minden korosztályban akadnak olyanok akikkel kapcsolódni tudunk egy koncerten.
 
Ténylegesen élőben mikor lehet titeket következőnek látni? A Fishing on Orfűn ott lesztek.
Bizony! Szerencsére sokfelé megfordulunk majd. Játszunk a Fishing on Orfűn, a Solymári Jazz Weekenden, az Örvényeshegyi Pikniken, a DenagyVilág fesztiválon, és a Palóznaki Jazzpikniken is! 
A nyári nagykoncertünk Augusztus 22-én lesz az Opus Jazz Clubban ahova szintén szeretettel várunk mindenkit!
 
Írta: Velek Domonkos
Fotó: Bikali Sándor