Advent a Várkert Bazárban!

Advent a Várkert Bazárban!

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. A színes és tartalmas kulturális kínálatban advent négy vasárnapján iparművészeti vásár, családi programok és nagyszabású ünnepi produkciók várják a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást.
 
A kiemelt programok közt a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adventi néphagyományokat idéz fel. Az ünnepi koncertek sorában fellép Karácsony János James legendás LGT-slágerekkel és saját dalokkal, Tóth Vera ezúttal Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesekkel áll a színpadra, a Hot Jazz Band zenekarának Kozma Orsi lesz a vendége, míg a Budapest Bár duplakoncerttel ünnepli tizenötödik születésnapját.
 
 
A megújuló Budavári Palotanegyedben is adventi programok várják a közönséget: karácsonyi vásár és szabadtéri kiállítás lesz a Halászó gyerekek kútjánál, Sisi vársétával lehet felfedezni az újjászületett helyszíneket és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Szent István-teremben.
 
Az adventi programokra látogatók csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez mindazokat támogatva, akik számára nem lehet teljes az ünnep: a Szent István-teremben és a Várkert Bazárban is lesz lehetőség elhelyezni az adományokat a kihelyezett perselyekben.
 
A november 15-i sajtótájékoztatón a Várkert Bazár adventi kínálatának különlegességeit Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs és marketing igazgatója ismertette. Juhász Anna irodalmár a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadásáról beszélt, ahol két irodalmi alkotó család ünnepi szokásaiba, műveibe tekinthetünk majd bele. Kóka Rozália mesemondó, a Népművészet Mestere a bukovinai székely karácsonyi népszokások erejéről mesélt az „Ó, fényességes, szép hajnal…” című koncert kapcsán. Kozma Orsi jazzénekesnő avatott be a Hot Jazz Band ünnepi koncertjének különlegességeibe. Farkas Róbert zenekarvezető a Budapest Bár rendhagyó adventi műsorának részleteit elevenítette fel, amely egyben a zenekar 15. születésnapi duplakoncertje is lesz. Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója pedig az országos adventi pénzadománygyűjtő kampányra hívta fel a figyelmet.
 
Ünnepi nagykoncertek
 
November 27-én Kozma Orsi énekesnő és a Hot Jazz Band első közös műsora kínál adventi hangulatot felcsendülő amerikai és hazai slágerekkel.
 
 
December 11-én Ünnep – Klasszikusok könnyedén címmel készül különleges koncertre Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra a Kossuth-díjas Miklósa Erika valamint Rab Gyula operaénekesek és a Danubia Zenekar válogatott zenészeinek közreműködésével. A jazz, a swing és a pop mellett ezúttal a klasszikus zene is nagy szerepet kap: a művészek könnyűszerrel lépkednek a műfajok között és csodálatos zenei utazások koronázzák meg a karácsonyi hangulatot.
 
 
December 14-én Karácsony János James hozza közelebb zenéjét a közönséghez a Várkert Akusztik szezonzáró rendezvényén. Ikonikus vagy éppen ritkán játszott dalokkal és történetekkel lép fel az egykori LGT legendás énekes-gitárosa.
 
December 18-án lesz kereken tizenöt éve, hogy bemutatkozott a Budapest Bár. Az egyedi felállás ugyan egyetlen albumnak indult, mára koncertező zenekarrá vált a népszerű formáció, túl több mint 1.100 koncerten és 11 lemezen. Most pedig 12 énekessel, 5 zenésszel és két koncerttel ünnepel advent utolsó vasárnapján a teljes Budapest Bár csapat, rég elfeledett dallamokat keltve új életre és ismert slágereket öltöztetve új köntösbe a vadonatúj közös dalok mellett.
 
Várkert Irodalom adventi tematikával
 
 
A Várkert Irodalom Aposztróf estjén adventi szezonzárásként Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal két alkotó család lesz december 5-én. Karácsonyi történetek, szokások és irodalmi művek körül folyik majd a beszélgetés Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, valamint Lackfi János író és lánya, Lackfi Dorottya énekes részvételével.
 
December 6-án az idei utolsó Márai-esten az író ünnepről született gondolatait, írásait ismerhetjük meg Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásában.
 
Iparművészeti vásár
 
 
A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a barátságos és emberléptékű adventi vásáron. Advent vasárnapjain kortárs iparművészeti bazár várja mindazokat, akik valódi értéket szeretnének ajándékozni. Népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a hazai iparművészet remekeiből lehet válogatni. Lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni, és megismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét, vagy részt venni az iparművészek workshopjain a Rearticon Iparművészeti Egyesület szervezésében. Az egész napos vásár az esti programok végéig nyitva lesz, és kedvezményt is biztosít a programokra érkezőknek.
 
Családi programok
 
Változatos programok várják a családokat advent négy vasárnapján. Az egész napos kézműveskedés mellett Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című verseskötete megzenésített formában lesz hallható a szerző és a Csík zenekar válogatott tagjainak ingyenes, táncos-dalos gyerekkoncertjén. Bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait élvezhetik a gyerekek, de Csajkovszkij varázslatos Diótörőjét is megnézheti a család a Royal Balett felvételének vetítésein.
 
 
Hazai hagyományok felelevenítése
 
December 3-án Ó, fényességes szép hajnal… címmel a bukovinai székelyek hagyományait eleveníti fel dalokkal, táncokkal, mesékkel és betlehemes játékkal az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. 
 
A sort a Téli tánc folytatja december 4-én: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jeles szokásaink életre keltésével engednek bepillantást a régi fonóbéli esték hangulatába nagyszerű táncosok előadásában Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában.
 
December 8-án a Rejtélyes Történelem idei utolsó eseményén a magyar polgári konyha és nemzeti ízvilágunk születésének nyomába eredhetnek az érdeklődők Katona Csaba történész és Paksa Rudolf gasztrotörténész előadásán.
 
Szabadtéri adventi kalendárium várja a látogatókat a Várkert Bazár külső helyszínén. Porka havak esedeznek… címmel rendezik meg a karácsonyi kiállítást a Néprajzi Múzeummal együttműködésben, archív gyűjteményükből válogatva, felidézve a Kárpát-medence ünnepi időszakához kapcsolódó népszokásokat, melyek közül több ma is velünk él.
 
Adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedben
 
A szabadtéri kiállítás folytatódik a Halászó gyerekek kútjánál található karácsonyi vásáron, hiszen az adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedbe is felköltöznek. Az ide sétálók megismerhetik a tavaly megújult térrészt és Habsburg-kaput, de persze lesznek forró italok, meleg finomságok és betlehem is.
 
Mesék a fényben címmel izgalmas kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a Hunyadi-udvar karácsonyfájánál, ahonnan betérnek majd a fényárban úszó Szent István-terembe is megcsodálni a Zsolnay díszítéseket, ihletet nyerve a saját karácsonyfadíszek készítéséhez. 
 
Sisi királyné nyomába indulhatnak az érdeklődők a Budai Várséták adventi eseményén, felfedezve Erzsébet királyné kedvenc budai kertjeit és a hajdani Királyi Palota helyszíneit, valamint a róla elnevezett lépcsőházat az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárban. 
 
 
További részletes és aktuális információkért látogassanak el a www.varkertbazar.hu oldalra!