„Amikor kisüt a nap, megsokszorozódik az energiánk”

„Amikor kisüt a nap, megsokszorozódik az energiánk”

PASO február 23-án a Barba Negra Music Clubban

Nincs olyan krízishelyzet, melyet ne látnánk kissé pozitívabban, miután meghallgattuk a ska műfaj valamely alapvetését, példának okáért a PASO Joseph című szerzeményét. A Csizmáskandúr, a Deadbeats, a Kevés, a Böiler, valamint a MeSKAlin tagjaiból alakult zenekar a hazai fesztiválélet megkerülhetetlen tényezője, nincs az a trópusi hőség, ami megakadályozza frontemberüket abban, hogy újra és újra megdöntse az öltönyös helybenfutás világrekordját. És bár a fesztiválszezon még messze van, a PASO február 23-án előszeretettel vállalja fel az első fecske szerepét a Barba Negra Music Clubban, ahol a Kéknyúl társaságában lép színpadra.
 
 
Közel egy éve nem adtatok klubbulit Budapesten. Lesz valami nagy dobás február 23-án?  
 
Volt több szabadtéri koncertünk Budapesten a Parkban, illetve a Szigeten is, valamint egy nagy big band felállású bulink is a MÜPÁban, de való igaz, a legutóbbi klubbuli közel egy éve volt a fővárosban. Már szinte hagyomány, hogy a Barba Negrában indítjuk az évet, mindig itt röffentjük be a dolgokat, aminek aztán a lendülete egész évben kitart. Így teszünk idén is, itt indítjuk a 2019-es évet új dalokkal és egy fergeteges bulival február utolsó szombatján. 
 
Miért pont a Kéknyúl?
 
Mindkét zenekar hangzásában meghatározó szerepet játszik a Hammond-orgona, illetve a fúvósok miatt elég hasonló a felállásunk is, ráadásul mindkét zenekar egy ritmusvezérelt korábbi műfajból táplálkozik, aminek a vintage hangzását bolondítja meg, modernizálja, formálja maivá. A bulik hangulata pedig abszolút táncos a Kéknyúlnál is. Gondoltuk, hogy ha ennyi hasonlóság van, akkor igazán itt az ideje egy közös bulinak.
 
Milyen aktuális üzenetei, ideológiái vannak a ska zenének, amiket érdemes lenne jól észbe vésnünk nekünk, 2019 Magyarországán?
 
Az autentikus ska-nak nem volt feltétlenül konkrét ideológiája, de később a roots reggae és a 2tone ska mindenképpen felruházta a műfajt egyfajta társadalomkritikus személetmóddal. Ezt a szemléletmódot igyekszünk mi is megtartani és ebben is ápolni a műfaj hagyományait. 
 
Tudom, még messze van, de mivel mentek neki a fesztiválszezonnak?
 
További új dalokkal, amiken jelenleg is folyamatosan dolgozunk. Amint kisüt a nap és közelít a hazai klíma is a karibihoz, megsokszorozódik az energiánk és ezt igyekszünk maximálisan átadni a fesztiválok közönségének.