Amit a mézről tudni érdemes

Amit a mézről tudni érdemes

A méz egyszerre lehet a legnagyobb áldás, de egyes embereknél allergiás reakciók okozója is.
Érdemes hát közelebbről is megismerni!
 
A méz összetétele
A méz igen értékes nyersanyagunk: szénhidráttartalma 80–85%, víztartalma pedig 16–19% közötti.
Található benne gyümölcscukor (fruktóz, 34–41%) és szőlőcukor (glükóz, 28–35%) is. Emellett
fehérjék, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is vannak benne. A méz
ásványianyag- és vitamin jellemzőit a botanikai és földrajzi eredete határozza meg. Vitaminok közül a
legtöbb mézfajtában a C-, B1-, B2-, B6-, K-vitamint, niacint, pantoténsavat és biotint találunk. Ásványi
anyagai és nyomelemei közül a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas, a cink, a mangán, a réz és a
króm emelhető ki. Ezeknek a mikrotápanyagoknak a mennyisége azonban csekély.
A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, nem jelenti azt, hogy a méz gyenge minőségű
lenne, a kémiai tulajdonságai nem változnak eközben.
 
A rendszeres mézfogyasztás előnyei
A méz értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozásegészségügyi előnyökkel szolgál rendszeres,
mértéktartó fogyasztás esetén. 15 éves kor felett naponta 20-30 gramm a maximálisan javasolt
bevitel mennyisége.
 
Oligoszacharidjai segítik a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok,
laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki. Antibakteriális hatása savas
jellegének, hidrogén-peroxid-tartalmának köszönhető. A népi jó tanács hátterében, mi szerint ne
tegyük a mézet forró teába az áll, hogy a méz antibakteriális hatású összetevői normál
hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő viszont csökkenti ezt az aktivitást, emellett a méz aroma-
és illatanyagai is károsodnak.
 
A méz íze több mint százhúsz aromaanyagból áll össze, amelyek kémiailag alkoholok, ketonok,
aldehidek, valamint észterek. Ezek a kellemes íz mellett étvágyfokozó hatásúak, serkentik az
emésztőnedvek, enzimek és hormonok kiválasztását. Az aromaanyagok mellett a különféle szerves
savak is befolyásolják a méz ízét, növelik annak étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatását.
Náthás időszakban, influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B- és T-
limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben.
 
Mikor és kiknek nem javasolt mézet fogyasztani?
1 éves kor alatt a méz adása tilos. Még a legkisebb mennyiségben sem keverhető a kisded ételébe
vagy teájába, hőkezelve sem. Egy súlyos, életet veszélyeztető betegség, az ún. csecsemőkori
botulizmus alakulhat ki. A mézben is előfordulhat a Clostridium botulinum baktérium által termelt
toxin (botulotoxin), mely megtámadja az idegrendszert, székrekedést, gyenge szopási reflexet, az
izmok bénulását, légzési nehézséget okozva akár halálhoz is vezethet. A csecsemő védekező
mechanizmusa még nem kellően fejlett a spóra kiiktatásához. A botulizmus gyanúja esetén
haladéktalan orvosi segítségre van szükség.
 
A méz a cukorbetegek étrendjébe csak mértékkel, mért mennyiségben illeszthető be. Bár számukra
nem tilos, de csak megfelelő önkontroll mellett fogyasztható ez az élelmi anyag. Ugyan kicsit
kevesebb a méz energia- és szénhidráttartalma mint a cukornak, de döntő többségében egyszerű
(glükóz, fruktóz), illetve kis mértékben kettős cukrokat tartalmaz (pl., szacharóz, maltóz), ezért a
 
vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli. 1 evőkanál méz (30 g) szénhidráttartalma 24 g és közel
100 kcal.
 
A fruktóz emésztési zavarban szenvedőknek teljes mértékben ki kell zárniuk a mézet étrendjükből,
annak jelentős fruktóztartalma miatt.
 
Egyes pollenallergiák esetén felléphet keresztallergia a mézzel szemben, ezért ilyenkor fogyasztása
nem javasolt, ahogyan ismert méhcsípés-allergia esetén sem.
 
A sebkezelésre használt manuka méz egy orvosi minőségű (tisztaságú) méz. Sterilizálják és
előkészítik, mint egy krémet vagy kenőcsöt. Ez azt jelenti, hogy a kamrában tartott üveges manuka
méz nem tekinthető az elsősegélykészlet részének. A sebeket, fertőzéseket továbbra is hozzáértő
egészségügyi szakembernek kell ellátnia. Azoknál a betegeknél, akiknél allergiás reakció lép fel a
használat során, vagy épp cukorbetegség miatt szorulnak kezelésre, a méz használata külsőleg is
tilos!