Analog Music Hall

Analog Music Hall

Zenészgondolkodással lett kitalálva Újbuda zenei komplexuma

2018. május 1-jén Ryan McGarvey koncertjével nyílt meg Budapest új 550 fős koncertterme, az Analog Music Hall, ami már önmagában a befogadóképessége miatt is hiánypótlónak számít a zenei rendezvényhelyszínek között. Az épületben egy kávézó-bár és egy 40 helyiségből álló próbaterem-komplexum is helyet kapott, amiből szintén hiányt szenvednek a budapesti zenekarok az utóbbi időben. Az Analog Music Hall kialakítása eleve zenészgondolkodással történt, így nem csak a „látható és hallható terek”, de a backstage, öltöző, közlekedés és a rakodás lehetősége is úgy lett megoldva, hogy az a körülményekhez képest ideális hátteret biztosítson bármilyen produkcióhoz.

A caféban bemelegítésre és afterra is van lehetőség – „az egész este a tiéd” mottó elvén nincs időhöz kötve a szórakozás. „Célunk egy olyan közösségi tér kialakítása az épületkomplexumban, amit stílustól függetlenül mindenki otthonosnak érezhet, és máskor is szívesen beugrik beszélgetni hozzánk egy kávéra” – mondják a hely megálmodói. Az ötlet megvalósítását nagyban elősegíti a havidíjas próbaterem-konstrukció, így ugyanis valóban létrejött egy olyan zenészekből és zeneipari emberekből álló nyüzsgő közösségi tér, amiből nálunk szintén kevés jutott.  „A komplexum kialakításának folyamata az eddigiekkel még korántsem fejeződött be, mert az épület sarkán, utcafronton, hangszerbolt, míg az emeleten egy 80 nm-es greenbox műterem készül. Az egész létesítmény akkor válik teljessé, ha a tervezett hangstúdióval is elkészülünk.”

A komplexitása mellett fontos a hely mérete is. A koncerttermek általában nagyobbak, az ismert klubok pedig többnyire kisebbek. Az Analog Music Hall egyedi módon ötvözi a kisebb termek intimitását a nagyok infrastruktúrájával. A 60 nm-es színpadon igazi nagyszínpados produkciók is bemutathatók, amit hasonló befogadóképességű helyeken nem igazán kaphatnak meg a zenekarok. „Szeretnénk ezzel áthidalni ezt az űrt és azon produkciók számára is komoly fellépési lehetőséget teremteni, amelyek még nem tartanak ott, hogy nagyobb, 1000 fős koncerthelyszínt töltsenek meg, de szeretnének teljes értékű, valódi nagyszínpadon koncertezni. Persze az is igaz, hogy a hely atmoszférája miatt, a legnagyobb sztárok exkluzív eseményeire is kiválóan alkalmas a hely.”

Ritkán teljesül a koncerthelyszínek szentháromsága: azaz a nagy befogadóképesség, a könnyű megközelíthetőség és a legutálatosabb, a „hangpara” kiküszöbölése, vagyis hogy ne kelljen leállítani a bulikat este 10-kor. Ilyen méretű és ilyen hangcuccal rendelkező helyetszemélyesen teszteltük, és ki merjük jelenteni, hogy ez a hely bizony Jól Szólegyébként sem lehet a belváros közepére építeni. Ez az újbudai Analog Music Hall esetében sem lett így, de ezt ellensúlyozza az ingyenes parkolás lehetősége és a könnyű megközelíthetőség.

Az „analog” jelző sugall némi nosztalgikus, kellemesen oldschool életérzést, ami nem véletlen, mert az Analog Music Hall-t különleges BOSE hangrendszerrel szerelték fel – nem meglepő módon, teljes egészében analóg technikáról van szó. A kérdésemre, hogy a koncertek mellett lesznek-e itt elektronikus zenei bulik, azt a választ kaptam, hogy „elsősorban élőzenés helyként definiáljuk magunkat, de minél teljesebb, szélesebb zenei spektrumon kívánjuk működtetni ezt a komplexumot.”

 

Helyszín