ANTARES a négyzeten

ANTARES a négyzeten

Interjú a Fülesbagoly Tehetségkutató Special nyertesével

Június 9-én a Kobuci Kertben zajlott le a Fülesbagoly Tehetségkutató Special döntője,
ahol az ANTARES vihette haza a fődíjat.
 
A budapesti kvartett változékony fodrozatú hanghullámokon úszik, rockszellemű hangzásokon nevelkedett progresszív hangulatú eklektikus világuk merészen kacsingat a popzenei univerzum dallamos természete felé is. Hamarosan érkező egész estés anyaguk az október 24-i lemezbemutató koncerten fog landolni a hallgatóközönség dobhártyáiba és szembogaraiba a TRIP fedélzetén, csillaghullás közepette.
 
Császár Gergő
 
Milyen volt megnyerni a Fülesbagoly Tehetségkutató Special díját?
Hatalmas öröm volt, de sokkal inkább megható. Minden fellépésünkre nagyon keményen készülünk, és ez alól ez a tehetségkutató sem volt kivétel. Ez az elismerés nagyban megerősítette a hitet, amit a zenekar iránt táplálunk, illetve még több új zenével és meglepetéssel akarunk előrukkolni a hallgató közönségünknek.
 
Sokszor előkerül a téma, hogy a bonyolultabb zenét játszó zenekarokat inkább a szakma díjazza…
A szakma valóban nagyon szeret csipegetni, ha feltűnik egy-egy meglepő fordulat a ritmus vagy a harmóniák esszenciáiban. Ezt mi is szeretjük, de hiszünk abban, hogy egy bonyolultabb hangvételű zene lehet populáris. A szakma ezt is szereti, illetve keresi a dalokban. Azok a hallgatóink, akik a „laikusok” közé tartoznak, úgy érezzük, hogy igénylik és szeretik is ezeket a kihívásokat. A közönséget nem szabad lebecsülni.
 
Nincs 5 perc alatti számotok YouTube-on. Magyarországon mennyire van szükség a progresszívebb hangvételű rockzenére, mekkora esélye van egy összetettebb zenét játszó bandának a fennmaradásra ebben a trash zajban?
Már a zenekar alakulása elején megbeszéltünk, hogy időkorlátok és amennyire lehet, műfaji korlátok nélkül szeretnénk kiteljesíteni önmagunkat és a zenénket. Ez a mi hiteles és őszinte hozzáállásunk, miközben nyitott füllel járunk a kreativitás ösvényén. Ezt, a közönségnek nagyon könnyen át tudjuk adni, hiszen ezek vagyunk mi. És ha ez sikerül, akkor az tartson minél tovább.
 
Mi a véleményetek arról, hogy ez az évtized inkább a hangzások progressziójáról szól, a felépítés és az üzenet pedig egyre egyszerűsödik? Érdekel titeket a fővonalas zeneipar?
Mindenféle zene érdekel minket. Alapvetően erről szól az ANTARES. Nem számít nekünk, hogy hova tartozik a zene. A jó zene, az jó zene. Nincs baj az egyszerű felépítéssel és üzenetekkel, csak akkor ha túlmagyarázzák. Ha egyszer megszületik egy dalunk, ami a fővonalas zeneiparba illik bele, nem fogunk ellenkezni, de ez nem élet-halál kérdés nálunk.
 
Mit lehet tudni a lemezről?
Jó lesz.
 
Mire számíthatunk az október 24-i lemezbemutatón?
Természetesen olyan sorrendben játsszuk el a dalokat, ahogy az a lemezen lesz. Viszont rengeteg improvizatív rész van a dalokon belül, szóval lesznek hangok, amire még mi sem számítunk. De ezen felül tervezzük, hogy lesz egy kicsi betekintés a második nagylemez dalaiból is, de erről majd később.
 
ANTARES néven több zenekar is létezik, akadt már ebből gondotok? Újságíró kérdezi: honnan a név?
Még nem volt baj ebből, sőt, szívesen megismernénk őket. Jó poén lenne velük együtt játszani. Lehetne a koncert címe az hogy ANTARES a négyzeten, Csillagköd vagy valami ilyesmi. A nevet véletlenül dobtuk be a közösbe. Jól hangzott, és mivel a zenénk sokszor eléggé behatárolhatatlan, együtt tudtunk élni az univerzum gondolatával.
 
Mik a terveitek a közeljövőre nézve?
Rengeteg koncertet szeretnénk adni természetesen. Alighogy kész lett az első nagylemez, már újabb és újabb ötleteink vannak. Ez így fog menni tovább, amíg bírjuk erővel. Reméljük, minél több emberhez eljut a zenénk és a szövegeink mondanivalója is.