„Attól, hogy fesztiválozni mész, még nem kell leadnod az igényeidből”

„Attól, hogy fesztiválozni mész, még nem kell leadnod az igényeidből”

A Víz, Zene, Virág Fesztivál főszervezőjével beszélgettünk

25. jubileumát ünnepli a Víz, Zene, Virág Fesztivál június 21. és 24. között. Budapesttől egy órányira, Tatán, rendre több tízezrek gyűlnek össze a térség legnagyobb összművészeti fesztiválján, ahol négy színpadon, valamint az Öreg-tó vizén és a tatai vár vadregényes környezetében zajlanak az események. A fesztiválon kulcsszerepet kap a minőség, emellett családbarát és környezettudatos fesztiválként határozza meg magát a Vízzene – emellett a jegyárakra is rácsodálkoztunk. Kozma Gergely főszervezővel beszélgettünk. 
 
 
Azon kívül, hogy ott rendezik meg a fesztivált, van még valamilyen kapcsolódás Tatához? 
 
Csak Tatához van. Ezt a fesztivált nem lehetne máshol megrendezni, legalábbis mi és az elődeink is töretlenül hiszünk abban, hogy ez a fesztivál egy tatai fesztivál. Tankcsapda koncert persze bárhol lehet és sok helyen lesz is, de az Öreg-tó árnyas, ligetes környezetében egészen különleges élményt jelenthet. Abban különbözünk egy nagy zenei fesztiváltól, hogy egy város szövetén valósulunk meg. A Michelin- csillaghoz közelítő minőségű Platán Étterem gyakorlatilag a fesztivál része, de vannak programok a tatai várban is, és szerves részünk a már említett Öreg- tó, amely egy épített természeti örökség. 
 
 
Olyan nevek lépnek fel nálatok, akik többezer forintos jegyárakkal játszanak más helyeken. Ilyen zenei felhozatal mellett is nagyon alacsonyan tartjátok a jegyárakat (a három napos bérlet 3000 forint, a napijegy 2400 forint, a nulladik nap ingyenes). Miért nem emeltek? 
 
(Nevet) Nagyon érdekes, hogy ezt kérdezed, mert a legtöbb kritikát azért kapjuk, hogy drága a jegy! Budapestiként egy viccnek tűnhet, hogy 3000 (elővételben 2700) forint egy háromnapos jegy, de azt kell látnotok, hogy a Víz, Zene, Virág 17 évig ingyenes volt, így szokták meg az emberek. Nagyon sok olyan vendégünk van, aki egyébként nem fesztivállátogató - az ő elvárásait nem a nagy fesztiválok formálják, az ingyenes városi fesztiválokhoz hasonlít minket. Úgy érzem, mi ezen felül tudtunk kerekedni, nagyon jó ár- érték arányban valódi, kifejezetten kulturált fesztiválélményt tudunk nyújtani, hiszen attól, hogy fesztiválozni mész, még nem kell leadnod az igényeidből. Alapvetően két attribútuma van, amiért alacsonyan tudjuk tartani a jegyárakat: az egyik, hogy nagyon nagy létszámú, több tízezres közönséget fogadunk, a másik, hogy a helyi vállalatok és most már a helyben dolgozó multinacionális cégek is nagyon magukénak érzik a fesztivált - és talán mondhatom azt, hogy presztízsből is támogatják a rendezvényt - amiért mi nagyon hálásak vagyunk.
 
Azt már tudjuk, hogy egy fesztivál rengeteg szemetet termel, hatalmas megterheléssel jár a környezetének. Ti ráadásul turisztikailag is fontos helyszíneken, víz mellett vagytok. Figyeltek arra, hogy a fesztivál környezettudatos legyen?
 
A Víz, Zene, Virág hármasa jelentéstöbblettel is társul: a víz az ökológiai fenntarthatóság, a zene a társadalmi befogadás, a tolerancia, a virág a család és a testi- lelki harmónia jelképe. A szokásos üzenetet, hogy „gyere tömegközlekedéssel” és hasonlók, mi is ellövöldözzük, de tudjuk, hogy ez valójában nem jellemző, főleg vidéken, ahol nem olyan kiépített a tömegközlekedési hálózat. Évekkel ezelőtt száműztük a toi- toi vécéket, konténeres, csatornára kötött, óránként takarított vécéink vannak, valamint a borudvarba üvegpoharak mellett mi is bevezettük a lebomló PLA poharakat a műanyag poharak helyett. Ezért 30-40 forinttal többet kell fizetni, viszont nem fogják még az unokáink is az általunk felhalmozott szemétkupacokat nézegetni.
 
Hangsúlyozzátok, hogy a Vízzene az ország legnagyobb családi fesztiválja. Miben merül ki a „családbarát” fesztivál fogalma esetetekben? 
 
Mi a „családbarátság” fogalmát egy kicsit eltérően értelmezzük, mint a legtöbb helyen. Nem csak gyerekfesztivált jelent, a család minden tagjának, korosztálytól függetlenül szeretnénk szórakozást biztosítani. Lesznek persze gyerekeknek szóló koncertek és egyéb programok, külön Gyerekszínpad is található a fesztiválon. Nehéz helyzet, mert sokkal nehezebb marketingelni egy olyan fesztivált, ami ennyire széles közönségnek szeretne szólni, és nagyon összetett szervezést igényel, hogy ez ne legyen taszító egyik korosztály számára sem, ne menjen a minőség rovására. Kifejezetten szeretnénk azt, hogy egy fiatal is belehallgasson, mondjuk egy Budapest Klezmer Band koncertbe vagy, teszem azt egy fiatalos nagymama egy Tankcsapdába. 
 
 
Pár mondatban össze tudnád foglalni, kikkel, mikkel készültök a jubileumi fesztiválra?
 
A Víz, Zene, Virág Fesztivál egy városünnepből nőtt ki, és továbbra is fontos szerepet kapnak a hagyományok és azok az értékek, célkitűzések, amiket a város képvisel. A múlt érdekein állunk, de a jövőbe nézünk. A nem zenei események között akad majd sok, ami a tradíciók, a város megismerése köré szerveződik, ilyen például a lampionos felvonulás vagy a vizet középpontba helyező programok. Nagyon készülünk egy újdonságra, egy vízi installációra, ami a tatai környezetben szerintem parádésan fog kinézni. Ami a zenei programokat illeti, idén nagyon felerősödött nálunk a rockzenei vonal - hozzánk is eljön a Tankcsapda „Lukács 50”, a Paddy and The Rats 10. jubileumi koncertje, Deák Bill Gyula és Nagy Feró és a Beatrice is – de más műfajok is képviseltetik magukat: fellép majd a The Biebers, Gerendás Péter, Rúzsa Magdi, a Budapest Klezmer Band és Falusi Mariann és persze még sorolhatnám.