AWS+USEME interjú

AWS+USEME interjú

Az AWS jó ideje megkerülhetetlen szereplője a hazai klubéletnek. A hiperenergikus koncertjeiről ismert hardcore-metál csapat április 22-én a Dürer Kertben játszik a Useme és a Fatal Error társaságában.

Kérdéseinkre Siklósi Örs frontember válaszolt.
 
Tokkal-vonóval együtt már 11 éve léteztek. Mit gondolsz, mi a titka annak, hogy sikerült kitörnötök a metalcore(-szerű) zenék mezőnyéből, ahol finoman szólva is túltelítettség tapasztalható?
 
Mindig is megpróbáltunk belepakolni a személyiségünket, és mindannyiunk zenei ízlésvilágát a zenénkbe, ezért az első album egy kicsit eklektikusra is sikeredett. Bár szerintem ezért az eddigi legjobb lemezünk (haha), amiről egyébként április 22-én a Dürerben elég sok dalt el is fogunk játszani! A 2000-es évek végén persze virágzott a metalcore hullám, és nyilván azóta is szörfölgetünk rajta, de sosem akartunk megragadni egy kifejezett stílusnál. Azóta is belekeverünk mindent, amihez éppen kedvünk van, másrészről azért is lehetett egy kicsit más, mert akkoriban nem nagyon volt ám menő magyarul énekelni a modern metált. Ha a Csongor Bálint nem mondogatta volna, hogy jók ezek a szövegek magyarul is, és a világon semmi értelme nincs lefordítani angolra, még lehet, a mai napig angoltanárokhoz járogatnék, hogy tegyék rendbe a szövegekben a present perfectet. (nevet) 
 
A popos dallamokat – melyek szintén szerves része a zenéteknek – milyen zenei hatások ihlették?
 
Szerintem a többiek nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy akármilyen kemény zenét hallgatok, imádom, ha bejön valami igazán fasza dallam. Imádom a nagy refréneket, imádom a díszes gitárszólókat. Vicces, hogy pont a metalcore-t hoztad fel, aminek a 90% húgymeleg üvöltözésből áll, de mindig ott van az a bizonyos refrén. Mostanában pont megfordult az arány, de ez valószínűleg azért van, mert nagyobb kihívásnak vesszük dallamot is írni a témákra, mint előtte.
 
Nem ritkán hallani zenekaroktól, hogy a vidéki koncertjeiken a nézőszám messze elmarad a fővárositól. Ti is hajlamosak vagytok önérzeti kérdést csinálni ebből?
 
Ó, ha már egyre kevesebbszer is ütközünk bele ilyen szituációkba, én esküszöm, jobban szeretem, ha húszan vagyunk. Bár lehet, nem jutunk haza, de azt a családias hangulatot semmi sem adja vissza. Sokkal felszabadultabb mindenki, és így is kegyetlen energiákat tudunk átadni. Egy kedves zenész barátom mondta, aki már egy jó nagy zenekarban zenél manapság; „Egy AWS-koncerten húsz ember több energiát ad át, mint egy Volt Fesztivál nagyszínpad”. Reméljük, április 22-én a Dürerben azért eljönnek páran! (nevet)
 
A tavalyi Kint a vízből lemez átkozottul jól szól. Hol vettétek fel a dalokat?
 
Ez azért van, mert a lemezünket a potméterek tekergetésének Michael Jordanje, a produceri munka Kurt Cobainje, a munkaszeretet Sztahanovja és a hangzásvilág Jézus Krisztusa keverte, aki nem más, mint a gitárosunk, Brucker Bence. Vért izzadva, órák hosszát hallgatta, tekergette, finomította az anyagot, mire elkészült, és marha büszkék vagyunk rá. A felvételek nagy részét Varga Zolival (Song Song Prod, Useme) vettük fel a saját stúdiójában, és a Supersize Recordingban.
 
Bizonyára nem mi szegezzük nektek a kérdést elsőként: sosem foglalkoztatott titeket a névváltoztatás gondolata?
 
Szerintem egyszer azért lesz szívinfarktusom a stressztől, mert minden egyes rohadt nap azon gondolkodom, hogy miért a mi zenekarunknak van a világon a legrosszabb neve… de tényleg.
 
 
 
Az április 22-i esemény apropóján természetesen Csongor Bálintot sem hagyhattuk ki a faggatózásból. 
 
Mikor anno elhatároztátok, hogy pihentetitek a Subscribe-ot, már tudtátok, hogy lesz folytatás valamilyen formában?
 
Biztos voltam benne, hogy zenélni fogok tovább, de semmilyen terv nem körvonalazódott bennem még akkor. Miklósnak viszont már konkrét elképzelései voltak. Tudta, hogy egy dallamos, magyar szövegekkel operáló, modern rockzenekart szeretne, amely előszeretettel tarkítja magát popos, netán funkos elemekkel, és mindez már-már zavarba ejtően jó muzsikusokkal van előadva! :)
 
Az, gondolom, kézenfekvő volt, hogy te és Miki folytatjátok. A többieket hogyan gyűjtöttétek be magatok köré?
 
Ez Miklós reszortja volt. Én már kész tények elé voltam állítva, ugyanis engem keresett meg utoljára a rohadék!:) Markó Ádi mondhatni adta magát, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy ezen a vonalon a legjobb az országban. Tibihez kisebb keresgélés után jutottunk el Varga Zoli javaslatára, mivel eszünkbe sem jutott, hogy egy hardcore punk vonalról jövő szerző-előadó beleillik majd ebbe a jóval könnyedebb képbe, de hatalmasat tévedtünk! Abszolút ő a legmegfelelőbb! Zolit először producerként kerestük meg, de annyira megtetszettek neki a dalkezdemények és az irányvonal, hogy ott helyben hirtelen felindulásból beszállt a bandába. :)
 
Szalkai Tibi és Markó Ádám is némileg más zenei környezetből jött, mint amiben ti mozogtatok. Hamar megtaláltátok az összhangot? Volt valami előzetes elképzelés az irányvonalat illetően?
 
Abszolút. Egyrészt, mivel (ahogy Tibi szokta mondani) nem fagylaltot árultunk az elmúlt húsz évben, :) Másrészt pedig nem idegenek kezdtek el együtt zenélni, hanem régi ivócimborák, akik ráadásul messzemenően tisztelik és figyelemmel is követték egymás korábbi zenei pályafutását.
 
A feelinget tekintve mennyiben más számodra egy Useme-koncert, mint egy Subscribe-buli volt?
 
Nem sok különbséget érzek, mivel itt is hasonlóan intenzív a színpadi jelenlét. Hangulat szempontjából engem a korai subi bulikra emlékeztet, amikor még nem tömegek előtt játszottunk, kisebb klubok közönségét kellett meggyőznünk városról városra, és ez a kezdeti időszak egy zenekar életében mindig nagyon izgalmas és inspiratív. 
 
Milyen terveitek vannak idén?
 
Jelenleg zajlik a tavaszi turnénk a Leander Kills es az AWS társaságában, és közben nyakig benne vagyunk a kettes lemez munkálataiban. Terveink szerint nyár végére be is fejezzük, hogy aztán októberben az A38-on bemutassuk azt a nagyérdeműnek. De hogy ne kelljen addig tűkön ülni senkinek, 1 klipes dalt még kihozunk a nyár elején.
 
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. április 11.