Az Arénától Ausztráliáig – Tankcsapda-interjú

Az Arénától Ausztráliáig – Tankcsapda-interjú

2017 ismét mozgalmas év lesz a Tankcsapda számára. A trió a zenekar Papp László Arénás koncertjéről, ausztráliai turnéjáról és a Dolgozzátok fel! album részleteiről mesélt nekünk.

Honnan jött az ötlet, hogy a Papp László Arénában középre helyezett színpadon lépjetek fel? Mennyiben igényel ez spéci technikai kivitelezést?
 
Ennek több oka is van. Egyrészt így tudunk a lehető legközelebb lenni szinte minden rajongóhoz, hiszen a színpadot teljesen körbe lehet állni, ráadásul az Arénát aznap estére úgy rendezzük be, hogy a küzdőtér a lehető legnagyobb legyen, másrészt szeretjük a kihívásokat és egy ilyen, nagyon nem hagyományos színpadelhelyezés komoly feladat, de komoly lehetőség is számunkra nem csak zenei, de hang-, fény-, piro- és látványtechnikai szempontból is! 
 
Setlist szempontjából készültök valami különlegességgel?
 
Mivel ez lesz az első igazán önálló Aréna-koncertünk, ezért kézenfekvő, hogy sok ismert és sokak által kedvelt dalt játszunk majd, de aki egy kicsit is ismer minket, az azt is tudhatja, hogy minden turnén, így ezen a koncerten is várhatók meglepő dalok, szokatlan dolgok a műsor összeállításban.
 
A Dolgozzátok fel! lemez első korongján szereplő eredeti előadók mindegyike hatással volt rátok ilyen-olyan formában? Érkeztek már tőlük reakciók a ti verzióitokra?
 
Nem feltétlenül, hiszen a Bonanza Banzai vagy a Kispál és a Borz a ’csapda esetében sokkal inkább nevezhető kortárs zenekarnak, sem mint hatásnak, de az biztos, hogy minden, a lemezen szereplő előadót a magyar könnyűzene fontos részének gondoljuk, ahogy az is igaz persze, hogy nem mindenki szerepel ezen a lemezen, akikre egyébként szintén így gondolunk. Az eredeti szerzők és előadók közül volt, akinek nagyon, és olyan is akinek kevésbé jött be az átiratunk, de azt mindnyájan elismerték, hogy új, friss, ezzel együtt az eredetihez méltó és közben nagyon is tankcsapdás lett a végeredmény.  
 
Abba mennyire szólhattatok bele, hogy milyen előadók dolgozzák fel a ti szerzeményeiteket? 
 
A kérdésed azt feltételezi, hogy valaki(k) más(ok) irányít(anak) minket és határozzák meg a Tankcsapda életét. Ez persze hülyeség, ahogy az életünk minden más részét, így ezt is mi irányítjuk! Ebben az esetben is minden előadót mi magunk kértünk fel arra, hogy ha van kedve, vegyen részt ebben a dologban, szóval másnak nem is lehetett ebbe beleszólása. 
 
Az idei turnétokon három ausztrál dátum is szerepel. Mennyiben más számotokra egy ennyire távoli klubkoncert?
 
Annyiban mindenképp, hogy sokkal többet kell utazni, mintha csak ide a szomszédba, Hajdúszoboszlóra mennénk… De a viccet félretéve: nagyon örülünk annak, hogy olyan helyekre is eljuthatunk a zenénkkel ahová máshogyan talán soha, és ezért nem lehetünk elég hálásak sem a sorsunknak, sem azoknak az embereknek, akik ezt a segítségükkel közvetlenül is lehetővé teszik, de leginkább a tankcsapdásoknak szerte a világon, hogy velünk vannak, és ugyanúgy élvezik ezt az egészet, mint mi magunk.
 
Ha ma lennétek huszonegy-két évesek, ma is mernétek olyan elhatározást hozni, hogy márpedig ti a zenélésből fogtok megélni?
 
Van egy dalunk, benne ezekkel a sorokkal: „…én, ha újra megszületnék, ugyanígy megtennék mindent…” Ezen kívül mi mást is mondhatnánk még?
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.14.