Az Avatar először Magyarországon

Az Avatar először Magyarországon

Február 4-én új lemezzel az A38 Hajón

A látványos-monumentális groove metal egyik klasszikus képviselője, a svéd Avatar az év elején jelentette meg Avatar Country című konceptlemezét. A dallamos metált virtuóz thrash-sel, jelmezes goth metallal és zúzós stadionrockkal ötvöző, Alice Cooper világát idéző, hatalmas sikerű lemez sokak szerint a svéd kvintett eddigi legjobbja. Az album nagyszabású és igen látványos turnéján története során másodszor érkezik Magyarországra az Avatar, és február 4-én tíz év után ismét az A38 Hajón koncertezik!

A göteborgi Avatar 2001 környékén alakult, akkor még kifejezetten progresszív, már-már avantgárd metálzenekarként. Az egyre sikeresebb zenekar azonban aránylag hamar kinőtte a szcéna szűk kereteit, és egyre komolyabban kacsintgatott a nemzetközi hírnév, a viszonylag könnyedebb, játékosabb műfajok felé.
 
Nagyjából 2011-2012, a Black Waltz lemez környékére kristályosodott ki a mára jellegzetessé és összetéveszthetetlenül védjegyszerűvé vált Avatar-világ. A frontember, Johannes Eckerström is ekkortól kezdte hordani a némiképp Jokerre emlékeztető bohócmaszkot. És ekkortól szűsődtek be az Avatar zenéjébe olyan hatások, mint a blues, a country, a kabaré-varieté és hasonlók. Az Avatar pedig egyre népszerűbb lett, az eddigi karriert megkoronázó albumot, az idén megjelent Avatar Countryt már a Century Media adta ki.
 
 
Az Avatar Country igazi konceptlemez: egy képzeletbeli metálkirályság útikönyve, alaptörvénye és nemzeti atlasza egyben. "Avatárország egy királyság, és a mi királyunk olyan hatalmas, hogy rögtön az első számban hét gitárszólót birtokol" – már ebből az Eckerström-nyilatkozatból kiderül, hogy az Avatar nagyon komolyan veszi a szerepjátékot. A lemezhez kapcsolódó sajtóanyagok is uralkodói dekrétumok, az album minden száma a királlyal kapcsolatos, és az egymás után kiadott videóklipek is a királyság szürreális mindennapjairól szólnak. A látványos, jelmezes-középkorias világ a lemezhez kapcsolódó turnén is visszaköszön: "Ez a turné nem egyszerűen egy koncertsorozat – mondja Eckerström. – Inkább diplomáciai látogatások sora."
 
Nincs más hátra, fogadjuk illendően az Avatárország tíz év után ismét hazánkba látogató küldöttséget, amely február 4-én az A38 Hajón fogadja híveit!
 

Helyszín