Az egészséges csicsóka

Az egészséges csicsóka

A csicsókát régen a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották elsősorban. Napjainkban
ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen
fogyasztva nagyban elősegíti az emésztést. Ismerjük meg közelebbről a csicsóka élettani hatásait.
 
Hazánk lakosságának egészségi állapota az egyik legrosszabb Európában, az egészséges táplálkozás
legtöbb alapanyaga pedig elég drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan
táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget-gyümölcsöt
eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel étrendünkbe
a csicsókát!
 
Hatóanyagai
A csicsóka akár két, két és fél méter magasra is megnőhet. A növények tövenként 10-16 tyúktojás
nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér
gumójú a legelterjedtebb. A csicsóka kiváló tápanyag szervezetünk számára, hiszen tartalmaz
magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint, nátriumban viszont szegény.
Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a
mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
 
A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaznak, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy
működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulint termelnie, így a cukorbetegek
egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása
mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetben, ezért
diéta idején is hasznos alapanyag. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin,
triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin,
quercimeritrin (makkcukor). Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.
 
Kinek ajánlott
Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös
lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek, fogyókúrázóknak,
cukorbetegeknek.
 
Májvédő hatásából adódóan jó a májbetegeknek is. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros
kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsókalé fogyasztásával el
lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
Magas rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Mivel
kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, a súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten nagy
segítség lehet. A csicsókalé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hosszabb időre eltelít. Kellemes íze
miatt keverhetjük más zöldséglevekkel.
 
Konyhai felhasználása
A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint hámozzuk. A hámozásnál
levágott nagyobb darabokat érdemes elültetni. Amint megvágjuk, nagyon hamar elszíneződik, ezért
közvetlenül felhasználás előtt készítsük el, vagy tegyük vízbe, hogy az elszíneződést elkerüljük.
Használhatjuk mártogatósként, szószként, köretként, salátába, levesekhez, főzelékekhez, de
fogyaszthatjuk nyersen is. Levéből nagyon finom turmix készíthető. Ízének köszönhetően más
zöldségekkel is kiválóan harmonizál.
 
A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle
szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk
főétkezések között is. Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is
fogyaszthatjuk.
 
Főzéskor forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyük bele a csicsókát. 10-15 perc alatt egészben, 5-8 perc
alatt pedig szeletekre vágva megfő.
 
Elkészíthetjük pürének húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy
burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát,
vagy chipset, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss
salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé, joghurtos öntettel leöntve.