Az élet ünneplése

Az élet ünneplése

Ocho Macho-interjú

A 15 éves jubileumánál tartó OCHO MACHO zenekar május 12-én ünnepelhető meg a Barba Negra Trackben, ezen apropóból beszélgettünk a zenekar énekesével, Kirchknopf Gergővel.
 
 
Az utóbbi év(ek) nagyon jól teltek a zenekar háza táján. Talán ennek megkoronázása lehet ez a koncert és továbblépés a következő 15 év felé.
 
Nagy örömünkre, mindezt úgy, hogy bár a zenei életben is vannak nehézségek, talpon maradni sem olyan könnyű, de az Ocho Macho zenéjére igény van! Annak fényében mondom ezt - egy kicsit halkan ünnepelve -, hogy a legutóbbi, 4. nagylemezünk rövid idő alatt bearanyozódott és a mai lemezeladások tükrében ez egy óriási dolog! Az pedig, hogy 15 éve egy működő zenekar tagja lehetek, számomra  egy gyerekkori álom megvalósulása. Emberileg persze az is egy nagy dolog nekünk, hogy vidéki zenekarként a fővárosban jubilálhatunk. Mindenképpen lendületet fog adni a koncert a további munkához, ahogy már az előkészületek is mosolyogva telnek.
 
Hova helyezed el a zenekar pályáján a lemezt, és ezt a jubileumi koncertet?
 
Mi sohasem álltunk bele a sikerekbe, nem elemezgettünk, nem dőltünk hátra és nem hagytuk, hogy hasson ránk ez a mámor. Ez persze egy zenész életében mindig fontos állomás, de nálunk valahogy úgy alakult, hogy inkább belevetettük magunkat a munkába és kitűztünk következő célokat, mentünk azok felé! Emellett számunkra talán az  a legfontosabb, hogy akik eljönnek a koncertünkre, jól érezzék magukat! Ennél nagyobb elismerést nem lehet kapni.
 
Milyen változások voltak a lemez készítésekor?
 
Sok mindent változtattunk. Egy olyan producerrel dolgoztunk, akinél - a korábbiakkal ellentétben - feljátszottuk a dalokat és "elengedtük a gyerek kezét", nem szóltunk bele. Ehhez viszont fel kellett nőni, hátrahagyni az egónkat és bízni a producerben, abban, hogy a munkája olyan lesz, hogy ha a végeredményt beteszed a kocsiba, akkor leszedi a fejed…  És fontos, hogy 2018-asan szól! Ezt a korongot magam is hallgatom!
 
Ezek szerint egy frissebb megközelítésű anyag született, hol a helye az Ocho Macho eddigi életében?
 
Szerintem ez minden idők legjobb Ocho Macho lemeze. Közben pedig már dolgozunk az új dalokon, de visszanézve látszik, hogy sikerült megfogalmazni olyan dolgokat, amihez fel kellett nőni. Úgy gondolom, hogy már komoly, értékes gondolatokat is tudunk közvetíteni. Mindemellett a lemezen természetesen megvannak az Ocho Macho-ra jellemző bulis nóták is. Persze eddig is voltak komoly szövegeink, most viszont a zenei eklektika mellett a szövegekre is érdemes jobban odafigyelni.
 
 
Tekintve, hogy a ti reggae-ska-punk-latin-balkáni zenei stílusotok igazán szívből jövő zenei világ, milyenek az együttműködéseitek más zenészekkel, zenekarokkal?
 
Miután volt közös dalunk többek közt Maszkurával, KRSA-val, Kowalskyval, Denizzel és  Wolfie-val is, úgyhogy látszik, hogy nagyon szeretjük ezeket az együttműködéseket, az mindig jó, amikor vendég érkezik a zenekarba. Egy izgalmas utazás és tapasztalás. Jó látni például, hogy zenészkollégák hogyan nyúlnak dalötletekhez. Abból mindig igyekszem tanulni és emellett erősödik a tisztelet a másik iránt. Egy mondatban: Örömmel dolgozunk együtt más zenészekkel!
 
Ha választhatnál, kivel alkotnál együtt szívesen?
 
Ha nagyon elrugaszkodhatnék, akkor boldogan zenélnék professzor Manu Chao-val, akinek a zenéjén kívül nagyon fontos számomra a humanitása. De Eddie Vedder-rel is biztosan ámulatba esnék. Gyerekkori álmom pedig, hogy egy Pink Floyd koncerten Gilmour mikrofonjába hadd énekeljek, vajon milyen érzés lehet a kvadrofon. Amikor a Buena Vista Social Club előzenekara voltunk, akkor az öltözőjükbe belépve egy óriási eklektikus kavalkád kerekedett. Felejthetetlen élmény volt, egy kicsit jammeltünk, aláírták a hangszereinket. Én szeretem ezt a fajta „szeressük az életet és ne nyafogjunk” attitűdöt. De visszatérve a kérdésre, annyira sok a tehetséges zenész és művész van itthon, hogy biztosan lesznek még együttműködések, közös dalaink más hazai elődókkal, rajtunk nem múlik. 
 
A zenei sokszínűségeteknek köszönhetően mennyire vegyes a közönségetek?
 
Ugye 15 éves a zenekar, én magam is 15 évvel idősebb lettem és látom, hogy akik a kezdetekkor is ott voltak, ők már sokszor a gyerekeiket hozzák magukkal a koncertekre. De persze a szép korúak is ott ugrálnak a De Puta Madre-ra. Szóval széles a skála annak ellenére, hogy az országban elég speciális a zenei helyzet. 
 
Szerinted egy zenésznek mennyire kell közéleti, politikai szerepvállalásban részt vennie?
 
Szerintem a politikusok politizáljanak és az ígéreteket tartsák be, egy jobb és élhetőbb ország reményében. A gitáros pedig gitározzon, mert ahhoz ért. Mindenki tegye a maga dolgát.
 
 
A május 12-i Barba Negra Track-es jubileumi bulival kapcsolatban ossz meg pár infót!
 
Ugye KRSA-t már bejelentettük, még elárulhatom, hogy Deniz is velünk lesz. A többi vendég neve egyelőre titok. Viszont a felejthetetlen, egyedi koncertélmény mellett különleges hangzással, látványos fénytechnikai- és látványelemekkel is készülünk. Rég nem játszott dalokra, áthangszerelt slágerekre, leporolt és felújított dallamokra is számíthathatnak a jelenlévők ezen az estén, de természetesen az új, Dönts! című lemezünkről is játszunk majd.
Nehéz kiválasztani azokat a dalokat, amelyek összefoglalják az eddigi 15 évünket úgy, hogy senkinek se legyen hiányérzete, de egy igazán különleges repertoárral készülünk. 
 
 
 
Nyerges Tamás