"Az elveszett lemez"

November 30-án jelenik meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a HitRock együttes „30 Live! + Ikarusz” című CD-je.

Az archív sorozat részeként napvilágot látó korong két, korábban csak szűk körben (demóként, illetve promóciós lemezként) terjesztett anyagot tartalmaz, melyek most első alkalommal kerülnek hivatalos albumon a nagyközönség elé, mindkettő hangzásilag feljavított, újrakevert, újramaszterizált változatban.
 
A kiadványt egy kifejezetten a rádiók részére készített promóciós single előzi meg. Bár az archív kislemez fizikai formátumban nem került kiadásra, de novembertől a rajongók számára is letölthetővé, illetve stream-elhetővé válik a hazai rádiókhoz eljuttatott két dal. Az összes digitális zeneáruházban (Deezer, Google Play, Spotify, stb.) elérhető lemezen a HitRock két örökzöldje hallható, a korábbi kislemez-verziókhoz képest eltérő, újabb változatokban.
 
“A vén csavargó halála” eredetileg 1980-ban jelent meg, a Solaris együttessel közös koncertkislemezen, melyet a legendás sikerek egyik helyszínén, a Budai Ifjúsági Parkban rögzítettek. A rockhimnusz stúdió-felvételére viszont egészen 1991-ig kellett várni, az ekkor készült változat a Magyar Rádió “Garázs” című műsorának egyik legnépszerűbb felvétele volt. Hónapokig szerepelt a hallgatók szavazatai által összeállított sikerlistán, később több válogatáslemezre is felkerült. Mostantól fogva önálló Hit kiadványon is elérhető.
 
Az “Üveghegy”, -eredeti szövegű- alternatív verziója pedig 1998-ban készült, Révi Sándor “Sunny” (Park, FBI) vendégénekével, melyet a rajongók ugyanúgy hamar a szívükbe zártak, mint a borúsabb kicsengésű, ‘82-es kislemez-változatot Basaryval.
 
A november 30-án érkező “30 Live! + Ikarusz” című CD első részén a HitRock 30 éves jubileumi koncertje hallható, melyet 2009-ben rögzítettek a budapesti Crazy Mama Music Pubban. A teltházas előadáson készült felvétel az első és sajnos az utolsó teljes hosszúságú anyag, melyen a klasszikus Hit-felállás, vagyis Mr. Basary (Babári József - ének), Tánci (Tihanyi Gábor - gitár), Finki (Pozsonyi Tibor - dob), Lacika (Talabér László - basszusgitár), Füxi (Füchsel Tibor - Hammond orgona) hallható. Korábban a kultúrpolitika, illetve a szűkös anyagi lehetőségek gátolták meg, hogy ennek a formációnak albuma készülhessen, később pedig Tánci tragikusan gyors lefolyású betegsége, majd halála tett pontot a közös munka végére.
 
Ha volna bármi értelme ilyesminek, akkor a HitRock minden bizonnyal dobogós helyen végezne a kiadatlan lemezek versenyében. A novemberben érkező archiv CD második felén egy igazi unikum, az “Ikarusz” című 2001-es minialbum, vagyis a HitRock “elveszett” albumának fennmaradt dalai találhatók, továbbá egy különleges bónusz Puskás “Pusi” István (Hungarian Pink Floyd Show, Trottel Stereodream Experience, El-Sid, Apokrif, Souldivers, Hello, stb.) steel-gitárművész közreműködésével.
 
A görög mitológiából ismert Ikarosz legendáját metaforaként használó koncept-album egy bérből és fizetésből élő kisember tragikus életútját mutatta volna be, egy kamionos szemszögéből. A lehetőségek beszűkülése miatt végül ez a nagylemez sem készült el, így a 2000-ben, illetve 2001-ben elkészült néhány stúdiófelvétel csak, mint „demó” látott napvilágot. Előbbieken Apuka, utóbbiakon viszont már a 2001-ben csatlakozott új énekes, Rideg Szabolcs (T35, Virgin One, NemArt Band, Nyárikonyha) hangja hallható.
 
Bár az Ikaruszos dallamok nagyrészt csak publikálhatatlan MIDI-demók formájában maradtak fenn az utókorra, egy hatalmas sikert azért mégis elkönyvelhetett a ténylegesen elkészült anyag. Ugyanis a hazai internet hőskorában, 2002 és 2005 között közel négyszázezren(!) töltötték le a „Kamion szerelem” Szabolcsos változatát. A dal robbanásszerű sikert ért el a kamionosok körében, akik aztán hamar elterjesztették a saját környezetükben is. Még a tíz évvel későbbi youtube-os rajongói videók is gyors ütemben érték el a kétszázötvenezres látogatottságot. A „Kamion szerelem” pontosan ugyanúgy vált slágerré az „új világban”, mint szamizdatos elődei az előző rendszerben.
 
Az elmúlt 30-35 év különböző felállásainak tagsága (és állandó vendégeinek névsora) alapján többszörös szupergroupnak is beillő zenekar eredetileg 1976-ban alakult, “Orient” néven. Az utólag sok félreértésre okot adó “Hit” nevet 1979-ben vették fel, innen számítják a banda aktív éveit. A HitRock egykori és jelenlegi tagjainak egyéb formációinak felsorolása túlzás nélkül felér egy magyar hard rock / heavy metal kislexikonnal.
 
Bár a “Hit” elsősorban a zenébe vetett hitet jelenti, (illetve a későbbi külföldi turnék során az angol “hit” kifejezés “siker, sikerlista” jelentését használták,) hamar meggyűlt a bajuk az előző rendszer kultúrpolitikájával. Főleg, hogy a nevük mellett a zenéjük és a szövegviláguk sem nyerte el az állami hanglemezgyár tetszését. Erőteljes hard rock stílusú szerzeményeikhez már a kezdeti időkben is a külvárosi életérzést megéneklő, erkölcsi kérdéseket feszegető üzenetek társultak. Így nem csoda, hogy az úgynevezett “fekete bárány” zenekarokhoz hasonlóan a HitRock is indexre került. A srácok nagylemez híján az élő előadásokra helyezték a hangsúlyt, így máig kitartó hűséges rajongóbázist építettek ki korábbi rendszeres koncerthelyszíneiken: jellemzően Dél-Pesten, illetve néhány vidéki városban.
 
A dupla anyagot tartalmazó archív CD-t elsőként a megjelenés előtt három nappal tartandó, -dedikálással és közönség-találkozóval egybekötött- dupla lemezbemutatón lehet majd beszerezni. Az egykori- és jelenlegi Hit-tagokkal megvalósuló HitRock Allstar Show című nagykoncert november 27-én, a 30 éves jubileum koncert felvételének helyszínén, a budapesti Crazy Mama Music Pub-ban kerül megrendezésre, ahol a zenekar ez elsőként érkező kétszáz rajongónak eredeti, 2009-es “HitRock 30” koncertjegyekkel kedveskedik.
 
A CD közvetlenül a bandától is előrendelhető, a HitRock hivatalos honlapjáról. A lemezbemutató buli látogatói és az előrendelők “A vén csavargó halála” című promóciós kislemez nyomdai borítóját kapják a zenekartól ajándékba.