#AZAZEGY – Csorba Lóci

#AZAZEGY – Csorba Lóci

Egy rovat, arról az egyről, az egyetlenről

Tóth Julcsi rovata
Fényképezte: Sinco
 
Mindenkinek megvan #azazegy kulturális, zenei, olvasmány- és gasztroélménye, ami hosszú időre vagy egy életen át meghatározó lesz számára. Ez a rovat egy izgalmas kulturális ajánló, és egy kis láthatatlan kincsesláda-nyitogatás olyan zenészek háza táján, akikről nem gondolnád, mi mindent (is) fogyasztanak még a rákendrolon kívül. A rovat következő főhőse ezúttal Csorba Lóci, a Lóci játszik frontembere, akit épp a lisszaboni óceánparton értek kérdéseink.
 
Könyv, amit szerinted mindenkinek el kell olvasnia? Miért?
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
 
Azért, mert szerintem ez a fogyasztói megcsömörlés egyik alapműve, ami napjainkban talán még aktuálisabb, mint korábban. Utalásai ráadásul mai alkotásokban is jelen vannak, például a Mr. Robot című sorozatban.
 
Film, amit mindenkinek látnia kell?
Portugál szakosként kicsit hazabeszélek, a film, amit mindenkinek látnia kell (a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanon kívül persze), az az Isten városa. Ez egy brazil-francia koprodukció, Fernando Meirelles és Kátia Lund filmje, ami egy évtizedeken átívelő fejlődéstörténet, és ami a fiatal brazil generáció meghatározó kultfilmje lett. Anno négy kategóriában is jelölték Oscarra, nagyon szeretem a fejlődéstörténeteket, ezt a filmet különösen.
 
Kiállítás, ami durva élmény?
Épp az imént jöttem ki a lisszaboni csempemúzeumból, a Museu Nacional do Azulejóból, és nagyon király élmény volt. Nagyszerűnek tartom, hogy a portugáloknak a 13. század óta van egy olyan nemzeti termékük, ami időről időre képes megújulni. Ezek a kültéri csempék nem csak elképesztő művészi alkotások, de nemzeti jelképek is. Tök jó lenne, ha nekünk, magyaroknak is lenne hasonló, a magyar borokon kívül.
 
Színházi élmény, amire mindig emlékezni fogsz?
Amikor az ELTE-re jártam, a Krétakör elhozta a sulinkba a Hamlet WS. című darabját, ami Schilling Árpád műfajteremtő legendás előadása volt. Három színésszel játszották az iskolai környezetbe készült Hamlet-adaptációt. Szívbemarkoló élmény volt. Teljesen lenyűgözött.
 
Randihelyszín, amit mindenkinek ki kell próbálnia?
Ebből a szempontból én egy full klasszik csávó vagyok. Egy Normafáról a városba lesétálást adok leginkább. Az pont három sör!
 
Koncert, amit sosem felejtesz el?
Életem legnagyobb koncertélménye az 1996-os Bon Jovi-koncert volt a hajógyári szigeten. Kilencéves voltam, és akkor már rongyosra hallgattam a slágereit. Ugráltam, énekeltem, fantasztikus volt. Emlékszem kifelé jövet, az emberek az utolsó szám ritmusára meneteltek, és majdnem leszakadt a K-híd.
 
Zene, ami kötelező?
A teljes Beatles-életmű. Azon rágja magát végig mindenki, mert anélkül értelmezhetetlen a kortárs könnyűzene szerintem.
 
Zenész, akire érdemes odafigyelni?
Hárs Barna, a Meg Egy Cukorka énekese. Neki van szerintem a legjobb hangja a harminc alatti generációból.  Még néhány csalódás az életében, és tök jó előadó lesz!
 
Lemez, ami örökérvényű?
Queens of the Stone Age: ...Like Clockwork. Ez az album megmutatja, hogy hogyan kell egy sördobáló stoner együttesből komoly rockművésszé válni.
 
Szó, ami a legszebb és nem a szeretlek?
A borsó. Mert cuki maga a szó is, meg az is amit jelent, és a szóban van még két további fogyasztási cikk elrejtve: a bor, és a só. Szóval a borsó az egy jó szó.
 
Étterem vagy kaja, ami kihagyhatatlan?
Eredetileg vajdasági vagyok, és ott fantasztikusan csinálják a töltött káposztát. Ez az úgynevezett szárma. Erre épülnek különböző fesztiválok is, ahol minden a szármáról szól. Ott a fő fellépő 14.30-kor játszik, és utána kezdődik az after, mert addigra már mindenki olyan részeg, hogy el sem jut a buliestig. Imádom! 
 
A cikk a novemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu