#AZAZEGY - Rúzsa Magdi

#AZAZEGY - Rúzsa Magdi

Egy rovat, arról az egyről, az egyetlenről.

Tóth Julcsi rovata
Fényképezte: Zsolyomi Norbert
 
Mindenkinek megvan #azazegy kulturális, zenei, olvasmány- és gasztroélménye, ami hosszú időre, vagy egy életen át meghatározó lesz számára. Ez a rovat egy izgalmas kulturális ajánló, és egy kis láthatatlan kincsesláda-nyitogatás olyan zenészek háza táján, akikről nem gondolnád, mi mindent (is) fogyasztanak még a rákendrolon kívül. A rovat következő szereplője ezúttal Rúzsa Magdolna énekesnő, aki részletesen mesélt kulturális szenvedélyeiről.
 
Könyv, amit szerinted mindenkinek el kell olvasnia? Miért?
Rengeteg könyvet olvasok. A regényeket szeretem a legjobban. Gyerekkorom óta nagyon jó a vizuális készségem, így nekem az olvasás olyan, mint másnak egy hosszabb mozi. Minden apró részletet látok magam előtt. Az utóbbi időben két könyv volt meghatározó, a Vörös sátor (Anita Diamant) és az Építészinas (Elif Shafak). Az építészinas egy küzdelmekkel teli életről szól, a kitörésről, a tudás hatalmáról. Tele csodás épületekkel és persze intrikákkal. A főhős egy olyan személy, aki a könyv olvasása közben szinte a részeddé válik. A Vörös sátor az a történet, ami miatt egy órán át bőgtem egy repülőgépen. A nőkről szól, arról, hogy csendben, hogyan adjuk át a női tudást egymásnak, észrevétlenül, generációról generációra, és arról, hogy mi végre is vagyunk ezen a világon. Hogy a lányok, asszonyok élete miért van tele valódi rejtélyekkel, és hogy igazából mindannyiunk élete egy külön mese.
 
Film, amit mindenkinek látnia kell?
Legutóbb az Apró mesék volt rám nagy hatással. Jó megélni és látni, micsoda színészeink vannak. Ajánlom mindenkinek.
 
Kiállítás, ami meghatározó élmény?
Most jártam a megújult MoMA-ban New Yorkban, aki teheti menjen el, lenyűgöző.
 
Színházi előadás, amire mindig emlékezni fogsz?
Sógornők! A legjobb szereposztásban láttam. Majsai-Nyilas Tünde olyan karaktert hoz, amit nem hiszel el. Sikítoztam az előadás elejétől a végéig. Ezerszer meg tudnám nézni. Legutóbb viszont a The Temptations volt rám nagy hatással a Broadway-n. Fantasztikus énekesek, zseniális alakítások és egy megható történet a világ egyik legjobb zenekarának az életéről. Csoda volt minden perce.
 
Randihelyszín, amit mindenkinek ki kell próbálnia?
Hajózás a Dunán.
 
Koncert, amit sosem felejtesz el?
The Rolling Stones!!! Amikor 10 éve Budapesten jártak. Akkor láttam őket először. Alig láttam a színpadot, de a tudat, hogy ott lehetek és hallhatom élőben ezt a bandát, adott valami olyan extra élményt, ami elmondhatatlan.
 
Zene, ami kötelező?
Gregory Porter! Számomra ő „a hang” ezen a bolygón. Tiszta, őszinte, mély és simogató. Nélküle nem élet az élet.
 
Zenész, akire érdemes odafigyelni?
Lianne La Havas. Ez a nő szintén egy csoda számomra. Elképesztő hangja van, de ami még különlegesebbé teszi, az a jelenlét, ahogyan énekel. Az arca mindent elárul. Ő csakis örömzenél, ő maga egy hangszer, amin az Isten, az élet játszik. Kihagyhatatlan.
 
Lemez, ami örökérvényű?
Keith Jarrett kölni koncertje. Úgy tudom, a testvére meghalt előző nap. Fájdalmasan szép az egész.
 
Szó, ami a legszebb és nem a szeretlek?
Isteni.
 
Étterem, vagy kaja, ami kihagyhatatlan?
A világ sok szuper éttermébe sikerült már bejutnom, néha utolsó pillanatban valami kamu dumával, de most inkább valami mindig elérhetőt mondok. Bitang éhesen letörni egy darabot egy friss még meleg kenyérből, bekapni hozzá egy szem szőlőt és leöblíteni egy jó borral szerintem hibátlan, sőt isteni.
 
A cikk a decemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu