„Az alapkoncepció az volt, hogy arról írok, hogy iszom”

„Az alapkoncepció az volt, hogy arról írok, hogy iszom”

Bálint Ferenc, Felelős Alkoholista

A Szomszédnéni Produkciós Irodából ismert humorista, Bálint Ferenc könyvet írt. A Dumaszínház és a Showder Klub fellépője a karanténidőszak alatt rájött, hogy ivás közben írni is lehet… vagy fordítva, de a legjobb, ha egyszerre. Így született meg a Felelős alkoholista Túlélési tanácsok világjárvány esetére című túlélőnapló az Álomgyár jóvoltából, amelyben a szerző felfedi a legmélyebb gödreiből felbugyogó 100% alkoholtartalmú őszinteségét. Vírusos megbetegedések kezelésére is kiválóan alkalmas. Egészségetekre!

 

Interjú: Császár Gergő

Fotó: Tímár Szabolcs

Hogyan jött a könyv, vagy egyáltalán az írás ötlete? A karantén hatására, vagy már korábban is voltak írói ambícióid?

Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy azért kezdek el írni, mert valaki Vuhanban elfogyaszt egy denevért, pszichológushoz küldöm. Én remekül megvoltam a Dumaszínházas előadásainkkal, a Showder Klub-os felvételekkel, örültem, ha két fellépés között maradt egy kis időm olvasni. Egyáltalán nem vágytam írói babérokra, sikerült egy kiadót is kikosarazni korábban, de úgy tűnik, hogy senki sem kerülheti el a sorsát.

Mikor kezdtél neki, és meddig tartott az írási folyamat?

A tavaszi hullám első napján kezdtem el írni, először csak magamnak. Arra gondoltam, hogy „érdekes időket” élünk, mi lenne, ha maradna ennek valamilyen lenyomata? Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan vészeli át egy humorista a világjárványt? Szerencsére adottak voltak a hozzávalók: humorista is volt, világjárvány is került. Ahogy teltek a napok, ezekből az írásokból feltettem pár részletet a Facebookra, és egyre több embertől kaptam olyan visszajelzést, hogy folytassam. Amikor lejártak a kijárási korlátozások, és ismét kinyitott a Dumaszínház, Kiss Ádám kollégám megkérdezte, hogy nem szeretném esetleg ezt egyben kiadni? Minden jócselekedet elnyeri a méltó büntetését: rá egy hónapra már ő írta a könyvem ajánlóját.

Mi a fő koncepció? Előre meghatároztad, hogy karanténnapló lesz, vagy csak írtad, ami jött – és egyszer csak összeállt?

Az alapkoncepció az volt, hogy arról írok, hogy iszom. Szerencsére számomra is kiderült, hogy az élet több ennél, és a végén egy meglehetősen szórakoztató látlelete született egy szorongásokkal teli időszaknak.

Hogyan kerültél kapcsolatba a kiadóval? Egyáltalán hogyan jött az ötlet, hogy ki is legyen adva könyv formájában?

Mikor komolyabban fontolgatni kezdtem a könyv megjelentetését, arra gondoltam, hogy ez így lehet, hogy túl személyes, és talán mégsem vagyok ennyire őszinte alkat, mi lenne, ha kihúznám a kényesebb részeket? Ha viszont kihúznám, akkor mi értelme lenne megjelentetni, hisz úgy érezném, hogy hazudok?! Végül úgy döntöttem, hogy semmi értelme cenzúrázni magam, inkább írok még hozzá – szerencsejátékos berkekben ez a tizenkilencre lapot húzás gyakorlata, kockáztattam. Nyár közepére elkészült a nyers változat, és mivel semmiféle tapasztalatom nem volt könyvkiadás terén, és senkitől sem szerettem volna szívességet kérni, kapcsolati tőkét kihasználni, elmentem egy könyvesboltba, és megnéztem kik adnak ki könyveket mostanában. A világhálón rákerestem az e-mail-címeikre, és másnap elküldtem a könyvem tíz könyvkiadónak. Hárman jelezték, hogy kiadnák, és ezzel tudtukon kívül megnehezítették a dolgom, mert nekem elég lett volna egy pozitív válasz is. Végül azt a kiadót választottam, amelyiktől a legtöbb szabadságot kaptam.

Szerinted az alkoholizmus mint téma, egy aduász Magyarországon?

Én örülnék a legjobban, ha a könyv címe pusztán marketingszempontok miatt lenne „Felelős Alkoholista”. Címadásnál arra törekedtem, hogy önazonos legyek, és bármennyire is szeretném, de a „Szexi Zseni” nem én vagyok, maradt a „Felelős Alkoholista”. Amit egyébként nem bánok, mert sorstársaimmal ellentétben, nekem megadatott, hogy Zacher Gáborral nem a sürgősségin, hanem egy könyvbemutatón találkozzak.

Mennyire lehet humorral gyógyítani a félelemérzetet? Vagy inkább alkohollal kéne?

Először alkohollal próbáltam oldani a szorongást, de számomra is kiderült, hogy humorral sokkal könnyebb. A humor mindenre jó, pedig nem öl, nem butít, ráadásul savakkal aldehideket sem képez.

Meddig lehet elmenni két ilyen komoly, aktuális témában (vírus és alkohol) úgy, hogy az ne legyen sértő, esetleg már sok egyesek / a társadalom számára?

Az egyik kedvenc humoristámat, a Monty Python-os John Cleese-t tudom csak idézni ebben a kérdésben: „Ha az emberek nem tudják uralni a saját érzelmeiket, akkor elkezdik mások viselkedését kontrollálni.” Bízom benne, hogy mielőtt sor kerülne erre, mindenki meg tud békélni a saját humorérzékével.

Mennyivel másabb egy adott viccet, humoros szituációt papírra vetni, mint élő szóban előadni a nagyközönségnek? Másfajta gondolkodásmódot kíván?

A színpadon, tévében véges idő áll a rendelkezésedre. Rövidnek kell lenned, frappánsnak, nincs idő elmélyülni a témában. A könyvben csak az olvasó szabadideje szab határt az élménynek. A könyv másik pozitívuma, hogy ágyba lehet vinni, ellentétben a humoristával, akinek a felesége ezt mindenképp nehezményezné.

Mennyire nehéz egy valóság ihlette sztorit fikcióba ültetni?

A „Felelős Alkoholista” pontosan úgy történt meg, ahogy azt leírtam, többek között ezért is voltak fenntartásaim a publikálással. Hazudni csak interjúkban szoktam.

Mennyire sínylette / sínyli meg a szakmátok a mostani helyzetet? Mik a kilátások?

Az első hullám alatt bezártak a színházak, illetve elmaradtak a fellépéseink. Olyan váratlanul ért mindenkit a járvány, hogy például tavasszal nem volt új Showder Klub-évad, mert nem forgattuk le. Most szintén előadás-stop van, de már előrelátóbbak voltunk, még a korlátozások előtt sikerült felvenni a Showder Klub-adásokat, a Rádiókabarét stb. Vannak, akik a nyájimmunitásban hisznek, személy szerint én nem vagyok híve ennek az elgondolásnak, mert ez azt feltételezné, hogy nyáj vagyunk. Szerintem az oltás megjelenése fogja feloldani ezt a helyzetet, remélem, tavaszra visszatér az életünk a normális kerékvágásba.

Mik a te személyes terveid a közeljövőre nézve?

Még, ha magam ellen is beszélek, én vallom azt az elvet, hogy a világnak kevesebb íróra és több olvasóra lenne szüksége, úgyhogy én olvasni fogok.

Kiknek ajánlod a könyvedet?

Kíváncsi embereknek. A kíváncsiság az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, az visz minket előre. A segítségével feltaláltuk a tüzet, a kereket, az iránytűt, a repülőgépet és a vodka-martini koktélban az italok helyes arányát, szóval legyünk kíváncsiak.

Mi a kedvenc italod?

Ami van itthon. (x)