„Bátornak és nyitottnak kell lenni, akkor működni fog minden”

„Bátornak és nyitottnak kell lenni, akkor működni fog minden”

Kaszás Péter-interjú

Al Di Meola, Gonzalo Rubalcaba, Buddy Rich, Steve Hackett… csak néhány név, akikkel Kaszás Péter dobos játszott már egy színpadon, de a nagy nevek mellett saját szólóprodukciója is legalább annyira izgalmas és minőségi, mint e nagy nevek muzsikái. 2016-ban jelent meg első szólólemeze, amelyen – természetesen a dobolás mellett – a dalokat is ő maga írta és énekelte. Sőt, már készül a következő.
Interjú: Császár Gergő
 
4 éve jelent meg a szólólemezed, az Infinity Project, amelynek dalait te írtad és te magad is énekled őket. Így visszatekintve, milyen újrahallgatni az albumot?
Én büszke vagyok az anyagra, ehhez hozzájárult minden közreműködő. Természetesen az ember változik, így évek távlatából egy ilyen anyagban is nyilván van olyan dolog, amit most máshogy csinálnék, de ezek csak apróságok.
 
Tervben van esetleg a folytatás?
Az új anyag tulajdonképpen kész, ezúttal csak egy EP-ben gondolkodtunk, 5 dal van meg. Húzódik egy ideje a megjelenés, közben meg kitört a járvány… így viszont úgy néz ki, 2-3 dalt még összerakok az anyagra.
 
Mikor és hogyan állt össze nálad, hogy zeneszerzőként és énekesként is bemutatkozz?
Igazából sokáig eszembe se jutott ilyesmi. Folyamatosan írogattam dalokat, volt egy Nalanda nevű zenekarom is, de ott nem énekeltem. Aztán egyszer csak valahogy bekattant ez a dolog. Van egy dal a lemezen, az Islands, amivel az egész kezdődött. Talán anélkül gyűltek bennem ezek a gondolatok, hogy észrevettem volna, és hirtelen meg akartam írni őket. Sok szöveg is született, de azokhoz segítséget kértem a szerzőtársaimtól. Egy dal van, aminek a szövegét is én írtam egyedül. Aztán egyik dal követte a másikat. Közben bevontam Bubenyák Zoltán barátomat, akivel régóta zenélünk is együtt. Rengeteget segített.
 
 
2016 több szempontból is fontos év volt az életedben, ugyanis tagja lettél a Djabe-nek, ahol nagyszerű – és esetenként világhírű – zenészekkel vagy körülvéve, mint pl. Steve Hackett (Genesis), valamint 2009 óta Al Di Meola zenekarában is dobolsz. Milyen érzés ilyen „nagy” kaliberű muzsikusokkal együtt játszani, vagy zenéléskor eltűnnek az ilyesféle határok?
Nyilván nagy élmény ilyen zenészekkel játszani, persze ilyenkor azért az ember hajlamos túlságosan is arra törekedni, hogy megfeleljen, és az többnyire nem jó. Ebbe én is beleestem természetesen, de merni kell magadat adni. Csak ezután jön minden más; azonnal megvalósítani, amit kérnek, úgy, ahogy kérik. Bátornak és nyitottnak kell lenni, akkor működni fog minden.
 
 
Mennyivel másabb hozzáállást kíván egy session-felkérés, mint mondjuk egy fix zenekaros felvétel / előadás? Milyen zenei helyzetben érzed magad a legjobban?
Nagyon érdekes dolog ez, sok olyan helyzet van, hogy egy előadóval egy vagy két koncert van, de arra ugyanúgy fel kell készülni, leírni a dalokat, általában kottákat nem kap az ember. Rengeteg stílusban otthon kell lenni, mert egy popelőadónál is előfordulhat egy latinosabb daltól kezdve bármi. Úgyhogy ebben az értelemben ugyanaz egy rövid session munka, mint egy fix felállás. Sokszor van, hogy a koncertre menet derül ki, hogy lesz még plusz két dal, amit el se próbáltunk, de meg kell oldani. Természetesen ez nem mindennapos, vagy normális, de ilyen is van. Bármilyen jól játszik valaki, nem biztos, hogy alkalmas ilyen helyzetekben.
 
Mivel teltek az elmúlt nehéz időszak karanténos hónapja?
Az elején próbáltam hasznos dolgokat csinálni, de nem sikerült. Aztán elkezdtem az új dalokon dolgozni, aztán volt néhány felvétel az otthoni stúdiómban. Abból a szempontból érdekes ez a járvány, hogy lehet figyelni, kiből mit hoz ki. Sok kolléga mondta, hogy mivel nincsenek koncertek, semmi kedve gyakorolni. (Persze attól még gyakorolnak!)
 
Mire számíthatunk tőled a közeljövőben?
A legfontosabb majd az új anyag megjelenése lesz. Emellett szeretnék minél több felvételt, videókat készíteni a stúdiómban.
 
Ha lehetne egy álomzenekarod egy lemez és koncert erejéig, kik lennének a tagjai?
Hűha. Hát ez nagyon nehéz… Mondjuk a következő anyagomon gitározhatna meg szöveget is írhatna John Mayer. Billentyűzhetne Johann Nilsson a Dirty Loopsból, basszuson meg mondjuk Nathan East vagy Marcus Miller.