Behind InSanity - itt az Antares egyórás stúdiófilmje

Behind InSanity - itt az Antares egyórás stúdiófilmje

A progresszív popot játszó Antares a stúdióban kezdte a 2021-es évet, ahová a hangszereikkel együtt magukkal vitték Andási Ingridet és a kameráit. A közel 8 órányi nyers felvételből készült filmről két szereplő, Dér Dávid, a csapat billentyűse, és a producer Nóniusz Gábor meséltek.
 
A Behind InSanity pont annyira reality, mint amennyire doku, vagy werkfilm. Mennyire valós, vagy mennyire megjátszott ez az egész?
N: Általában nem szoktam türtőztetni magam, de mindig megkérem a videós stábot, hogy szóljanak, ha forog, mert akkor kihagyom a csúnya szavakat, nem beszélek nyíltan mindenféle termékekről, stb… szóval szándékosan nem akarok olyan nyersanyagot generálni nekik, amit mindenképp ki kell törölni. Itt ezt a szalon-viselkedést talán egy napig sikerült tartani! Kamu nem volt, de a kamerának majomkodás mindig szándékos és szerintem ezt a nézők is le fogják venni. Nagyon szerettem, hogy Ingrid nem használt kiegészítő világítást, így mondhatni természetes élőhelyemen ért az egész. Nem szedett ki a komfortból és nem is barnultunk le éjszaka a ledtáblák fényében. Azért ez sokszor teljesen máshogy zajlik. A srácokon sem azt láttam, hogy megszeppentek volna, de azért bemutatkozásnak rögtön az elején bedobtak pár súlyosabb poént, ami nem került bele a filmbe.
 
Indrid hogy került a képbe?
D: Ingriddel a kezdetek óta dolgozunk. Még amikor megtörtént az első koncertünk nagy kedvencünk, az Osztrák Mother’s Cake előtt, azelőtt jelezte Ingrid, hogy szívesen csattogtat párat a bulin. Tulajdonképpen onnantól kezdve velünk tart az Antares család tagjaként. Tök jó látni azt, hogy együtt járjuk a közös utunkat és együtt is fejlődünk abban, amit csinálunk. Amikor megfogalmazódott a gondolat, de jó is lenne rögzíteni egy-két vágóképet a procedúráról, nem volt kérdés, hogy Ingrid is velünk tart abban az egy hétben. 
 
 
Visszanézve milyennek érzitek a filmet?
N: Magam részéről talán az egyik legszemélyesebb videóanyag, ami készült rólam és hagytam is megjelenni. Elfogadtam, hogy Ingrid ilyennek lát és ilyennek akar láttatni, szóval valószínűleg ilyen is vagyok. Ez történt ott és akkor. Hagyott a filmben kifejezetten technikai jellegű részeket, amik fölött lehet, hogy átlag zenehallgató azonnal átsiklana, de szerintem akad, akinek pont ez lesz majd érdekes. Valamikor 5, vagy 10 év múlva ha elővesszük a Behind InSanity-t, akkor is remélhetőleg nyugodt leszek, hogy egy hiteles korlenyomat van kezemben.
 
D: A forgatási procedúra nagyon érdekesen zajlott. Mivel én kezelem az Antares social médiás dolgait, azért nézegettem bőven szakmai okosságokat a nagyoktól, hogy hogyan is lehet eredményesen, kreatívan megjeleníteni és az emberek kisagyába hátra csempészni az infót. Köztudottan szeretek belepofázni olyanba is ami nem az reszortom. Néha működik is, de az most más kérdés… Itt is azt hittem, hogy sokszor késztetést fogok érezni az okoskodásra. Ehhez képest nagyon hamar megnyugodtam és teljes körű bizalmat tudtam szavazni Ingridnek. 
Nagyon szuper lett szerintem a film. Pontosan átadja azt az atmoszférát, amiben mi is dolgoztunk. A vágóképek azt a dinamikát hozzák, mint amit mi éltünk meg. Nyilván voltak aktívabb és fáradósabb periódusok is abban az egy hétben. Teljes mértékben azt láttatja a Behind InSanity, mint ami volt. Se többet, se kevesebbet. Innen is pacsi Ingrid!
 
 
Az Antarest legközelebb január 20-án láthatjuk élőben az A38-on, a jubileumát ünneplő Special Providence, valamint a TÝR és Sear Bliss tagokat is felvonultató Rivers Ablaze társaságában.
 
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.