„A stúdió annyira jól sikerült, hogy megkapta a BBC-minősítést”

„A stúdió annyira jól sikerült, hogy megkapta a BBC-minősítést”

Bemutatkozik a siófoki OS Recording Studio

Bemutatkozik a siófoki OS Recording StudioKremán Patrik mesélt az Organic Soundról.
 
Interjú: Császár Gergő
Fotók: Helényi Tamás
 
 
Mióta foglalkozol stúdiózással?
 
Az egész stúdiós szakma iránti érdeklődés magához a zenéléshez nyúlik vissza, aktívan zenekaroztam dobosként több formációban is, de talán ha egyet kiemelhetnék, amelyik a legkomolyabb volt ezek közül, az a Progness. 16 éves voltam, amikor egy hétre stúdióba vonultunk, hogy felvegyük az első „nagylemezünk”, és ez óriási élmény volt, pláne 10-12 éve nem voltak ennyire elterjedve az olcsóbb stúdiótechnikai eszközök, mobil hangkártyák, amikkel ma már egész használható anyagot lehet készíteni.
Nem sokkal később vettem magamnak én is egy mobil hangkártyát, elkezdtem gitárral, erősítő szimulációkkal, programozott dobokkal kísérletezni, és felajánlottam néhány ismerős zenekarnak, hogy elkészítem nekik az első felvételüket. Természetesen elég kezdetleges volt az egész, de nagyon jól éreztük magunkat, és rájöttem, milyen jól meg tudom találni az összhangot a zenekarokkal, és a körülményekhez mérten megvalósítani az elképzeléseiket. Pár éven belül annyira megtetszett a szakma, hogy eldöntöttem, zenével akarok foglalkozni, de már az üveg másik oldaláról. 8-10 évvel később, 2019-ben pedig megszületett az Organic Sound. A stúdió fő irányvonala stílustól független, de főként akusztikus, élő zenés produkciók felvétele és utómunkája, keverés és mastering szolgáltatás.
 
Mennyivel nehezebb vidéki stúdióként létezni, mint mondjuk egy budapestinek? Vagy pont, hogy könnyebb, többen jönnek a környező településekről?
 
Megvan az előnye és hátránya egyaránt. Budapesten elég telített a piac, rengeteg kisebb-nagyobb stúdió működik, sok zenekar viszont ezek között sem találja meg a számításait. Amit mi kínálunk, attól különleges, hogy egy alkotói szférát teremtettünk, teljes mértékben kiszolgálva az előadó igényeit. A legtöbb zenész, akivel dolgozom, Budapestről érkezik, elég nagy közösség él a fővárosban, és ajánlás alapján egyre többen keresnek meg. Itt jelen van egyfajta nyugalom, kikapcsolódás, környezet, ami alkotói szemmel vonzó. Plusz Siófoknak nagy előnye, hogy könnyen megközelíthető.
 
Te magad építetted a stúdiót, vagy volt, aki segített a kivitelezésben?
 
A stúdió megépítése egy közös álom megvalósulása Zilahi-Fu Gábor barátommal, amelyről 2017-ben kezdtünk beszélgetni. Elhatároztuk, hogy profi tervező és kivitelező csapattal szeretnénk dolgozni, és az akusztikára fektetjük elsőre a legnagyobb hangsúlyt. Felvettük a kapcsolatot az Arató Kft.-vel, akik élen járnak akusztikai tervezésben, a terveket Borsi Gergely készítette az elképzeléseink alapján. Mikor 2019-ben átadásra került a stúdió, a mérések alapján annyira jól sikerült, hogy megkapta a BBC-minősítést.
 
 
Szinte évente változnak a referenciák, eléggé meg kell fontolni, mit vásárolsz, nem? Főleg, hogy a stúdiótechnika nem filléres dolog…
 
A technikai oldal folyamatosan fejlődik, igyekszünk egyre komolyabb eszközparkot létrehozni, hogy a magasabb elvárásoknak is meg tudjon felelni a stúdió. Szerencsére ma már rengeteg dolog megoldható szoftveres körülmények között, ez nemcsak költséghatékonyabb mind fenntarthatóság és szolgáltatási díj szempontjából, hanem gyorsabb, kényelmesebb is. Megvan az erőssége a legmodernebb technológiának, csakúgy, mint a ’70-es évekbeli amerikai pultunknak. Minden láncszem számít, egészen az akusztikától a kábeleken át az utolsó mastering limiterig. Persze ez nem kis invesztálást igényel, és a határ a csillagos ég, de hiszünk abban hogy van létjogosultsága a munkánknak.
 
Te magad is zenélsz, van már színpadi és stúdiós tapasztalatod. Szerinted ez segít jobban megérteni, hogy az adott előadó, zenekar mit akar?
 
Abszolút, mivel magam is dobosként indultam a pályán, tudom, milyen csapatban dolgozni más zenészekkel, ötleteket kidolgozni, újakat írni, kompromisszumokat kötni a dal javára. Ha egy zenekar megkeres, hogy nálunk szeretne dolgozni, általában heteket, van, hogy hónapokat készülök egy-egy projektre. Elkezdjük a hangzást tervezni, kutatómunkát végzek, próbára megyek, rengeteget beszélgetünk, hogy megértsem, mi az, amit igazán akar a zenekar, és a felvétel idején már egy csónakban evezünk a cél felé. Ezért szerencsére mondhatom, hogy magas az elégedettség, és szinte mindenki visszatér hozzánk a következő anyag felvételére, mondhatni, már barátként.
 
Van kijelölt célközönséged, vagy bárki számára nyitva áll a stúdió ajtaja?
 
Bárki számára, aki igényes a saját zenéjére. Fő irányvonalunk az élő zenés produkciók megörökítése az utókornak, de nem zárkózunk el igényesebb elektronikus zenei megkeresésektől sem.
 
Mik az eddigi referenciáid, kik fordultak meg nálad, és miket vettek fel, miken dolgoztatok?
 
A paletta elég széles, a legkeményebb metáltól a jazzen át a rapig, szeretem is ezt a fajta sokszínűséget. Azok közül néhányan, akik velünk dolgoznak vagy készítettek felvételt nálunk: a Romanek, Lazul Azur, Apolka, Krizsma Gwendolin, Beyond Nothing, Sergio Santos, Varga Viktor, Mayfly, Sexnuggets, Redplot17, Csillagerdő, Pázsit Zenekar, A Plateful Of Joy, ZYG.
 
Milyen szolgáltatásokat nyújtotok a stúdióval?
 
Van lehetőség az alapszolgáltatások, mint a felvétel, keverés és mastering mellett egyéni megbeszélés szerint hangszerelési munkákra, mind digitálisan vagy session zenészek bevonásával, vagy akár zenekari tagként részt veszek a dal elkészítésében. Szívesen beülök a dob mögé is, mint session dobos. A megjelentetésben is tudunk segíteni, kapcsolatban állunk profi promóciós csapattal is.
 
Ha jól tudom, van grafikai stúdió is.
 
Partnerekként működünk egy csapatban, egy helyszínen. Albumborító tervezés, nyomtatás, molinók készítése, nagyjából bármilyen grafikai szolgáltatás kérhető. Ezen felül tudunk ajánlatot adni videóklip készítésére – akár a stúdióban vagy egyéb helyszínen is.
 
„Vidéki” stúdió lévén elég kardinális kérdés tud lenni (pl. egy fővárosi banda szempontjából) a szállás – egy nagyobb anyag felvételének kapcsán. Ezt hogyan tudjátok megoldani?
 
Szállást előre megbeszélt foglalás alapján tudunk biztosítani, a stúdiótól másfél km-re fekvő családi házban, 6 fő részére.
 
Milyen munkálatok, esetleg felújítások, tervek várnak a stúdióra?
 
Folyamatos fejlődésben vagyunk, a következő nagyobb volumenű terv még egy, nagyobb feljátszó helyiség létrehozása, ahol kényelmesebben tudunk fogadni olyan zenekarokat, akik egyszerre szeretnék felvenni a hangszereket. Sőt, így lesz A és B  stúdió, tehát egyidőben lehet szeparáltan felvenni akár dobot és éneket áthallás nélkül. Szeretnénk még, hogy eljusson minél több zenekarhoz a hírünk, és lehessünk egy megbízható pont azoknak, akik minket választanak.

 
EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: