Bodrog Smoker - A szabadság íze a füst erejével

Bodrog Smoker - A szabadság íze a füst erejével

A Beer, Burger, Barbecue Fesztiválon kaptuk el Horváth Zsoltot, aki a Bodrog Smokerrel és jó barátjával, Rédli Györggyel, a BBQtyák tulajdonosával települt ki a Millenárisra.

Mióta tart a Bodrog Smoker története?

Most már több mint másfél éve kezdtem füstön sütéssel foglalkozni. Megkóstoltam egy helyen a fatüzelésű, smokerben füstölt barbecue oldalast, és azt mondtam, hogy én ilyet akarok csinálni. Utána néztem, rengeteget kérdezősködtem. A nagybátyám minősített hegesztő, és mondtam neki, hogy ha tud kályhákat csinálni, akkor csinálhatna nekem egy smokert is. Így született meg a Bodrog Smoker, amiről elmondható, hogy Magyarország legelső, fatüzelésű, sorozatban gyártott barbecue smokere.

Akkor ebből jelenleg nincs is sok az országban?

Már azért kezd elterjedni. Ez sorozat gyártott darab, amit a Lead Up Trade-del közösen értékesítünk. Magánszemélyek is rendelhetnek, nekik a kisebb smokert szoktuk ajánlani, amit amúgy tényleg csak külföldről lehetne horror áron beszerezni.

A technikai feltételek mellett a gasztronómiai részt is hozzá kellett tenned. Mindig ugyanaz a menüsor, amit itt látunk (marcangolt csirke, stefánia marha, malacfej, velőscsont, gazpacho, füstölt csoki)?

Nem, az alapvetés az, hogy nagyon jó minőségű, de olcsóbb húsokat – marhalábszár, sertésfejhús – olyan minőségben készítünk el, olyan különleges körítéssel, ami nem megszokott. Ez nekem nagy iskola volt. Először jött egy csirkecomb, egy csirkemell, aztán egy oldalas, ami nem lett jó, aztán még egy oldalas, ami szintén nem lett jó. Nekem anyukám a legnagyobb kritikusom, ő kicsivel több mint egy év után mondta, hogy na, Zsolt, ez most már jó. Szegények pedig végigették az összes próbálkozásomat… Ez egy veszélyes pálya, itt tényleg nagyon oda kell mindenre figyelni. Ki kell mondani, nagyon sokan csalnak a húskészítésnél, előfőznek, pácolnak, nem megfelelő körülmények között dolgoznak. Aki először találkozik a smokerben készült hússal, az dob egy hátast. Lehet érezni a különbséget.

Mi az, amire különösen oda kell figyelni a smokerben készült húsok készítésekor?

Ha valaki először vásárol nálunk smokert, akkor én elmegyek és el is magyarázom neki, hogy én hogyan csinálom, mert sokszor látom, hogy az adott vásárlónak lövése nincs az egészről. Fát nagyon nehéz beszerezni. Én szerencsés vagyok, Tokaj-Hegyalján sikerült olyan fát találnom, amire azt tudom mondani, hogy patent, és nagyon jó a magyar viszonyokhoz képest.

Mert hogy annak az íze bekerül a húsba…

Igen, ez adja az ízét, ezen kívül csak a rubok, a fűszerkeverékek jönnek hozzá, amiket rászórunk a húsra. Ebben mindenkinek megvan a maga stílusa. Én például rakok bele egy kicsi narancsot, egy kis lime levelet darálok hozzá, mert a rubok alapvetően édeskés történetek, amiket citrusos ízekkel próbálok ellensúlyozni. Szakács vagyok, és mindig ez volt a filozófiám, hogy ha valami nagyon ilyen, akkor rakjunk bele valami nagyon olyat. Az édes sütőtök levest is lazábbá teszi a narancs.

Mennyi idő egy malacfejet elkészíteni?

Ezt nem lehet sürgetni. A malacfej az olyan 8-9 óra 110-115 fokon. A marhaszegy 14 óra. És közben ugye ott kell lenni mellette és vigyázni rá, de az 14 óra múlva olyan hús lesz, hogy hihetetlen! Gyönyörű szép bark lesz rajta, az a külső kéreg, és az íze sem esik szét. Amíg viszont a húsok a smokerben vannak, el lehet készíteni a köretet, például a hideg lecsót vagy a koszló salátát. És vannak olyan húsok, mint mondjuk a marha, aminek még a smoker után is jót tesz egy kis pihenő idő, akár 4 óra is, mert ettől a hősokktól odabent összerándulnak az izmok, amik aztán a termoboxban szépen el tudnak ernyedni 70 fokon.

Van konkrét hely is, ahol meg lehet titeket találni?

A Frankel Leó utcai KicsiZsoban, ahol nyáron barbecue vacsorákat tartottunk, de rendezvényekre is ki szoktunk települni, születésnapokra, csapatépítő eseményekre.

FB oldal...

MaryMoss

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.06.