Egy migiri a Bácskából előadást tart nektek

Egy migiri a Bácskából előadást tart nektek

Bongor klippremierek!

Bongor, vagyis Berta Csongor fenomenális újdonsággal érkezik, amiben mindenki IS terítékre kerül. VIGYÁZAT! A rapID talent győztese rendkívül szókimondó tartalmat tett le az asztalra!
 
A színész-rapper „Paralel” című legújabb remekében nem fél kimondani mindazt, ami sokak fejében motoszkál. Az előadó őszintén vallja, hogy az igazságtalansággal szemben nem csak lehet, hanem fel is kell szólalni, még akkor is, ha ez zavarja a passzátszelet fújókat.
 
„Ez az attitűd a részem, olyan erősen irányít, mint valami belső parancsszó. Ezért van, hogy annyira kiábrándít, amikor valaki rapperként egy egész eposzt épít fel arra, hogy milyen csillogó dolgokra tett szert vagy hogyan süt a nap a hátsójából. Eljutottunk arra a szintre, hogy ha előadóként társadalmi eseményekre reagálnál, akkor veszélybe sodorhatod az egzisztenciádat. Erről szól a „Paralel”, a hatalom és a felszínesség kettőségéről”- magyarázza Bongor, aki nem szeretne meghasonulni. A színészként is bizonyító bácskai rappertől eddig sem állt távol, hogy rávilágítson a társadalmi anomáliákra, ahogy tette ezt például „Kenyér” vagy „Körhinta” című szerzeményeiben is. A következményektől pedig egyáltalán nem tart.
 
„Ez kicsit olyan, mint mikor gyerekkorodban a fejedben verekedéseket szimulálsz: te mindig a megfelelő időben térsz ki az ütések elől és a végén jól irányzottan kiütöd az ellenfeled. A valóságban viszont, úgy verik be az orrod, hogy észre se veszed, mert hogyha neked előadóként fontosabb az igazságérzeted, akkor lehet, hogy ott találod magad egy étteremben a mosatlanok között”- meséli, és hozzáteszi, hogy azt sem bánja, ha éppen ezért nem a zenélésből fog hitelt fizetni.
 
„Nekem Krúbi nagyon inspiráló példa arra, hogy anélkül is lehet nagyobb közönséghez szólni, hogy a mondandódat mások igényéhez alakítanád. Szóval úgy tűnik, azért van remény”.
 
A track nem érkezhet videó nélkül, bongor pedig stílszerűen egy paralel felvétellel koronázza meg mondanivalóját. Itt azonban nem áll meg: holnap megjelenő albumát egy dupla klippremierrel vezeti fel, szóval mindenki maradjon készenlétben, hiszen 17:00-kor egy rendhagyó történelemleckével jelentkezik a hihetetlenül tehetséges előadó.
 
 

 
Ismerd meg a délszláv háború mögötti emberi arcokat
 
Egy rendkívül erős tartalommal tetézi a premiernapot Bongor. A fiatal színész-rapper a „Paralel” után egy igazán szívhez szóló felvételben mutatja be, milyen is volt gyerekként átélni a háború következményeit.
 
„Szerettem volna, ha van valami lenyomata a zenémben ennek a 10 évig tartó horrornak, ami nem is olyan régen történt itt a Balkánon. Egy háború, melynek a kitörése legalább annyira valószínűtlen volt, mintha holnap arról értesülnénk, hogy Magyarország hadban áll Ausztriával. A jelen mindig állóvíznek tűnik, de például a vírushelyzet is megmutatta, hogy milyen törékeny a társadalmunk”- meséli Bongor, aki saját emlékeit szőtte rímbe.
 
„Én nem egy konkrét háborús övezetben nőttem fel, de tisztán emlékszem a légvédelmi riadó hangjára és hogy, amint meghallottuk, futottunk hazafele a játszótérről.”
 
A „98/20”-hoz egy elképesztően mély klip is készült, ami sokkoló képsorokkal mutatja be a délszláv hadviselés borzalmait.
 
Berta Csongor nem csak a gyerekként meg- és átélt háborúra mutat rá, hanem arra is, hogy milyen következményekkel járt, hiszen azok, akik élve tértek vissza, örökre megváltoztak.
 
„A dalban kitérek az apámmal való kapcsolatomra. Ő többször szolgált Koszovóban a 90-es években. Nem tudom, hogy pontosan mit látott és mit élhetett meg. Nem tudom, mert soha nem beszélt róla. Mint a legtöbben, akik poszttraumás stressztől szenvednek, ő is alkohollal próbálta elnyomni azt, amire nem akart emlékezni és végül ez is végzett vele. Ezek is egy háború járulékos veszteségei: az alkohol és, hogy egy apa és fia nem tudnak beszélgetni egymással”. Bongor ugyanakkor arra is megtanít minket, hogy mindezek ellenére értékeljük a jelenünket és lássunk a jövőbe.
 
„Érdemes olykor elképzelni, hogy mennyivel lehetne rosszabb, csak amolyan emlékeztetőként, hogy amikor legközelebb azon idegeskedek, hogy dugóba kerültem, az is jusson eszembe, hogy vagyok olyan szerencsés, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek, otthon vár a feleségem és nem egy égő épületből kell éppen kimenekülnöm.”- de a színész-rapper szerint a járványhelyzet is tartogat nekünk tanulságot, például: „hogy ne vegyük magától értetődőnek a szeretteink jelenlétét”.