A sör szűrőjén át

A sör szűrőjén át

Budapest Beer Week 2019

A tavalyi első felvonulás után idén is lesz BPBW, vagyis Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivál. Május 20. és 26. között nemcsak a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel (pl. csapfoglalások), hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni – amiket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek! A fesztivál központja most is a Dürer Kert lesz, ahol sörvacsorák, előadások, zenekarok és DJ-k fognak a jó hangulatról gondoskodni, de a lényeg természetesen a sör lesz! A fesztivál egyik szervezőjével, Rebak Tiborral beszélgettünk.
 
 
Tulajdonképpen mi a BPBW?
 
A Budapest Beer Week fővárosunk egész hetes ünnepe a sör szűrőjén át. A BPBW idejére túlzás nélkül a főváros kerül a nemzetközi sörrajongók fókuszába – akik előző évben is a résztvevő vendégek felét tették ki –, ugyanis egy egész héten át egymást érik majd a különböző programok a legjobb kraft sörbárokban: ahogy tavaly, úgy idén is lesznek csapfoglalások, „találkozz a sörfőzőkkel” jellegű programok és főzetbemutatók. A hét meg(hab)koronázásaként pedig a Dürer Kertben 25 ország 60 kisüzemi főzdéjének 240 különböző sörét lehet majd végigkóstolni „all you can taste” jelleggel, amiket ráadásul maguk a sörfőzők fognak csapolni mindenkinek. Így a hazai és külföldi sörrajongók – vagy a sörrel még csak most ismerkedők – nem csak megízlelhetnek olyan különlegességeket, amiket másképp nem vagy ilyen frissen semmiképp sem, de találkozhatnak is azok nem egy esetben már-már rocksztár státuszú alkotóival. Ha pedig már rocksztárokról beszélünk, a hétvége főeseményeit a Dürer falain belül maradva a 16 zenekar és DJ által felhangolt afterpartyk kísérik majd.
 
Milyen volt a tavalyi fesztivál?
 
A résztvevő külföldi és hazai sörfőzdék és a vendégek részéről is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Az itthoni szakma a magyar kraftsör nemzetközi elismerésének alappilléreként tekint a rendezvényre, külföldön pedig jócskán híre ment, hogy Magyarországon is elindult valami. Valami igazán jó, amire érdemes odafigyelni. Járunk mi is külföldi rendezvényekre, a miénkhez hasonló fesztiválokra, és rengeteg tavalyi Budapest Beer Week póló jön veled szembe ezeken, ami baromi jó érzés. Szervezői oldalról meg talán vér, izzadság és könnyek? Ha ennyire nem is volt drámai, vagy legalábbis külső szemmel reméljük, hogy nem, de a durván 10 hónap aktív munkát felölelő készülődés nem volt épp egyszerű, hiszen sohasem csináltunk hasonlót előtte. Egyikünk sem rendezvényszervező, és nem is vontunk be profikat, mert féltünk, hogy a rendezvény egyedisége csorbult volna ezáltal, és nem teljesen az a koncepció valósult volna meg, amit megálmodtunk. Végül valahogy minden a helyére került, így utólag még a hibáknak is volt szerepe, végső soron pedig az elvárásainkat is bőven megugró sikert és visszhangot kaptunk mind a szakmától, mind a közönségtől.
 
 
Milyen sörök lesznek az idei eseményen?
 
Egy ilyen fesztivál anomáliája, hogy bár csak a hétvégén 240 különböző sör fog a csapokról folyni – a hét során tartott megelőző eseményekkel együtt ez a szám pedig bőven a 300-at karcolja –, épp ilyenkor, másfél hónappal az esemény előtt véglegesedik csak a sörlista, hiszen ide mindenki igyekszik a legfrissebb, legextrémebb vagy leglimitáltabb tételeit elhozni. Tradicionális pilsnerektől kezdve a végsőkig hidegkomlózott New England IPA-kon keresztül a már-már smoothie-jellegű, gyümölccsel erjesztett savanyított sörökön át, a spontán erjesztett sörökön vagy akár 15-18%-os kőolaj konzisztenciájú hordóérlelt imperial stoutokkal bezárólag itt a sör minden alakja egyszerre ölt testet.
 
Aki a „klasszikus kocsmai” sörökhöz van szokva, mire számíthat, ha ellátogat hozzátok?
 
Képzeld el, mintha eddig csak a három alapszínt, esetleg a kiegészítő színeket, de maximum a szivárványt ismerted volna, és hirtelen ott terem előtted a teljes színskála összes létező árnyalata. Először hallani a torzított gitár hangját, ha gyerekként csak nylon húros hangszert hallottál, vagy először látni és hallani élőben a kedvenc bandádat, akit addig csak lemezről ismertél. Ettől nem kell kevésbé szeretned azt, amit eddig is szerettél, de máshogy fogsz a sörre nézni, azt garantáljuk. Nem állítom, hogy nem kell valamiféle nyitottság egy ilyen sörfesztiválhoz, de azt tudom, hogy akár már keményvonalas sörgeekként érkezel a fesztiválra, akár csak meg akarod nézni, hogy miről is szól az újhullámos sörfőzés nemzetközi fősodra és érdekel, mi van a nagyüzemi sörökön túl, kizárt, hogy csalódottan távozol.
 
 
Hogy kell kezelni a kelleténél ittasabb egyéneket, ha egyáltalán akadna ilyen?
 
Na ez az, hogy nincs. Ahogy ezt leírom, már látom, hogy idén talán lesz 1-2 neccesebb eset, ahogy minden fesztiválon akad problémás vendég, de aki idejön és körülnéz, kulturált embereket fog látni, nem egy esetben családokat, akik csak élvezik a napsütést, a várost, a zenekarokat, a Dürer Kert adta elképesztő hangulatot – a világ minden tájáról érkező sörfőzők is külön kérték, hogy ismét itt rendezzük meg a fesztivált –, és persze a sörök fantasztikus világát. Az ilyen fesztiválok látogatói világszerte jellemzően egy nagyon barátságos és nyitott közeget alkotnak, ez pedig, azt gondolom, hogy együtt jár egyfajta kulturáltsággal is, a legjobb pedig, hogy ezt még csak kérnünk vagy magyaráznunk sem kell igazán.
 
Ha jól tudom, lesz after is…
 
A hétvége alatt 16 zenekar és DJ folytatja a főzők által már megalapozott hangulatot, és hozzájuk hasonlóan itt is sok személyes kedvencünk lép majd fel. A Haw, a SONYA vagy épp a Dynamite Dudes tavalyi visszatérőink, de idén többek közt végre velünk lesz a The Devil’s Trade, a Shapat Terror vagy a The Southern Oracle is, és igazi headlinerként az amcsi Black Tuskot is a mi színeinkben éri el európai turnéjuk.
 
 
Akinek nagyon bejön a „kraftsörözés”, hol találkozhat veletek az év többi napján?
 
A Budapest Beer Week ötlete tiszta rajongói indíttatásból fogant meg bennünk, és valami hasonló belső tűz mozgatott és mozgat minket minden egyes pillanatában. Emellett viszont van valamiféle küldetéstudatunk is: minél több emberrel szeretnénk a sörök izgalmas világát megismertetni, így a BPBW egyfajta platformmá is vált számunkra. Épp ezért rendeztük meg tavaly is az őszi Kraft fesztivált – ami jó eséllyel visszatér idén is –, és szervezünk kéthetente nemzetközi főzdéknek csapfoglalót egész évben Budapesten, de idén talán már meg fogunk jelenni BPBW-ként egyes vidéki helyszíneken is. Egyben szintén zenei hasonlattal élve néha külföldi turnék is összejönnek, így például egy hónap múlva a Craft Bier Fest Wien-en is a mi ernyőnk alatt képviselteti magát több magyar főzde is, ahogy júliusban a Berlin Beer Week-es barátaink meghívására fogunk valami hasonlóan nagyszabásút csinálni Berlinben is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy unatkozunk, nem mindig tudjuk, hogy épp mit csinálunk, de csináljuk és persze #nevergofullcraft.
 
További infókért látogass el a bpbw.hu-ra!
 
Császár Gergő