Budapest Makery – egy furcsa étterem és egy felnőtt játszóház keveréke a bulinegyed közepén

Budapest Makery – egy furcsa étterem és egy felnőtt játszóház keveréke a bulinegyed közepén

Mindenhonnan halljuk, mindenhol látjuk, de mégsem tudjuk pontosan elképzelni, mi lehet ez. Betérni a Dob utcai Budapest Makerybe pedig tényleg csak a legformabontóbbak mernek.

Hogy mi is pontosan az a „DIY étterem” és miért van az, hogy aki egyszer betér, szabályosan odaszokik? (Tanúsíthatjuk, ez tényleg így van.) Lendvai Ádám, a Budapest Makery ötletgazdája mesél nekünk.
 
Az majd később kiderül, mi az a Budapest Makery, de ehhez először rólad is illene tudnunk pár dolgot... 
 
Jártam a Műszaki Egyetem építészkarára, majd a Képzőművészeti Egyetemen, az intermédia szakon diplomáztam, ott doktoráltam és tanítok is. A művészeti háttéren túl több EU-s kutatás-fejlesztési projektben vettem részt és számos startup projektet csináltam, közösségi oldaltól kezdve mobilalkalmazásokon keresztül egészen a Budapest Bakering startupig, ami szerethető formában ötvözte a Budapest arculatát idéző járműveket és a street food trendet. Ami a különböző területeket összefogja, az az innovatív és játékos hozzáállás, amely művészettől a vállalkozásig olyan alkotásokat hív életre, amik túllépnek az ismert világ keretein és felkeltik az érdeklődést.
 
Azoknak, akik most hallanak erről először, le tudnád írni röviden, hogy zajlik egy vacsora nálatok?
 
Miután a vendégek választottak az étlapról, megkapják az összes hozzávalót, kis tálkákban, előkészítve, kimérve, felszeletelve. Kapnak egy tabletet is, amin egy videó mutatja lépésről lépésre, amit csinálni kell. A személyzet mindenben segít, nem lehet elrontani! Az asztalokba indukciós lapok vannak építve, valamint vannak sütők és mindenféle konyhai eszközök, amire csak szükség van. Amíg máshol várjuk, hogy a konyhában elkészül a vacsora, itt nem unatkozunk, hanem együtt a társaságunkkal, játszva összedobjuk a legkülönlegesebb ételkölteményeket is, amit egyébként egy sztárséf készít el.
 
Tekinthető ez valahol főzőiskolának?
 
A Makery nem főzőiskola! Hogy mi a különbség? A főzőiskolák közönsége jellemzően olyanokból kerül ki, akik szeretnek és szoktak főzni, szívesen tanulnának új megoldásokat, amelyet aztán később otthon is kipróbálhatnak. A jelentkezők mind ugyanazt az ételt készítik, egy csoportban figyelik és követik a meghívott szakács instrukcióit. A Budapest Makery viszont nem egy iskola, sokkal inkább egy játszótér! Itt nem a tanuláson, hanem a játékon van a hangsúly, persze közben ne felejtsük el, hogy a korszerű oktatás is egyre inkább a játszva tanulás koncepcióját alkalmazza.  A Makery közönsége nem korlátozódik a főzni szeretőkre, nálunk itt a helye azoknak is, akik ezelőtt nem főztek és talán ezután sem fognak. Mi a főzés élményét tesszük mindenki számára elérhetővé, és erre talán azoknak van leginkább szüksége, akik ezt maguktól nem élték még át.  Nálunk a vendégek a saját kíváncsiságuknak és képességeiknek megfelelő ételt választhatják, nem mindenki ugyanazt kapja, mint egy poroszos iskolapadban. Regisztráció, magas árak és hosszú idő helyett vendégeink egy éttermi program keretein belül maradnak.  
 
Több külföldi országban láttam már úgynevezett DIY éttermet, mennyiben különbözik a Budapest Makery koncepciója ettől?
 
Valóban léteznek DIY éttermek, ám olyan, mint a Makery, sehol sincs! Érdemes áttekinteni az eddigi megoldásokat. A kínai hot pot egy olyan közös főzés és étkezés, ahol az asztal közepén rotyogó alaplében a vendégek maguk főzik meg a különféle alapanyagokat.  A látványos japán éttermek néhány esetben szintén lehetőséget adnak a vendégeknek, hogy az asztal közepén helyet foglaló sütőkön a szakács mellett ők is részt vegyenek az étel sütésében.
 
A svájci eredetű fondue vagy raclette olvasztott sajt vagy csokoládé mártogatása köré szerveződő közös étkezés. Itthon leginkább a tábortűz melletti szalonnasütés hagyományai vannak meg, melyet kisebb kompakt sasliksütőkön akár otthon is kipróbálhatunk. Ezeken a hagyományos DIY lehetőségeken túl léteznek olyan éttermek, ahol a vendégek szintén szerepet kapnak, például van olyan pizzéria, ahol a feltéteket a vendégek tehetik a pizzára, vagy olyan hamburgerező, ahol egy nagy rostlapon a vendég magának süti meg a húst. A népszerű lakáskonyhák apropóján olyan helyszínek is születtek, ahol egy társaságot egy-egy lelkes tagja megvendégelhet. Mitől új mégis a Budapest Makery?A Makery nem csak egy bizonyos ételtípusnak van fenntartva, hanem itt a vendég egy teljes értékű, sokszínű étlapot talál, melyek nemcsak alapanyagaikban, de az elkészítésük módjában is rendkívül eltérőek lehetnek. A csoportosan érkező vendégek pedig saját ízlésüknek megfelelően egymástól eltérő ételeket is választhatnak, készíthetnek, majd fogyaszthatnak, akár egymást megkínálva saját művükből.
 
Mi alapján állítottátok össze az étlapot? Mik a vezérelvek? Láttam, hogy elég komplex, különleges ételekről van szó – nem vagyok biztos benne, hogy meg tudnám főzni ezeket!
 
Étlapunk sokszínű és korszerű, tele a gasztrotrendeknek megfelelő érdekes ételekkel. Fontos azt is tudni, hogy nem állandó étlapról beszélünk, hanem egy folyton frissülő, változó kínálatról, amin a hazai gasztrosztárok receptjei is rendszeresen felkerülnek. A kiválasztásnál az is szempont, hogy ezeket az ételeket minden vendég sikeresen el tudja készíteni. A lényeg az élmény, így sok étel érdekes és inspiratív, amit jólesik megcsinálni. 
 
Hogy látod, mi lehet a titka a Makery sikerének, mit szeretnek, mit keresnek benne az emberek? Ha háztartást vezetek és folyamatosan főzök otthon, akkor is élvezni fogom? 
 
A Makery több mint egy hagyományos étteremben evés, és több mint ha valaki otthon magának vagy a családnak főz. Ez egy új programlehetőség pároknak, közösségi élmény társaságoknak, vagy csapatépítés céges csoportoknak. Egy nagyvárosban, mint amilyen Budapest, számtalan programlehetőség van, ám mégis sokszor okoz gondot, hogy ma hova menjünk. Leggyakrabban moziba, szórakozóhelyekre vagy étterembe járunk. A Budapest Makery, olyan új helyszín, amely árában és egyszerűségében teljes egészében beilleszthető egy éttermi program keretei közé, miközben egy aktív élményben lehet részünk, amelyben jó osztozni bárkivel.  Akár az első randira készülünk, vagy egy hétköznap estét akarunk a párunkkal kellemesen eltölteni. Ha egy baráti társaság találkozna, ismerkedne másokkal, a Budapest Makeryben valóban társasági élményt kapunk, hiszen a közös tevékenység, az együtt főzés közben számtalan találkozási helyzet van, ahol egymást segítve vagy vetélkedve, barátainkat, vagy akár a szomszéd asztal tagjait megkínálva egyedülálló közösségi élmény vár ránk. Céges csapatépítőknek is ideális helyszíne egy olyan étterem, ahol otthonos környezetben, felszabadultan lehet egy olyan cseppet sem erőltetett feladatot megoldani, mint amilyen a finom étel elkészítése. Az ilyen emlékezetes és élményszerű alkalmakon az együtt főzés közben könnyen megoldódnak a korábbi kommunikációs nehézségek. A Budapest Makery egy étterem és „felnőtt játszóház” keveréke, amelyről ne felejtsük el, hogy a „bulinegyed” közepén áll. A sikeres együtt főzés élménye itt könnyen átalakul bulizássá, sőt aki csak későn, már jóllakva tér be hozzánk, ugyanúgy eltöltheti nálunk az estét iszogatással is, mint a környék romkocsmáiban, vagy bárjaiban.
 
És mi történik, ha szénné égetem, ehetetlenné sózom, ilyesmik?
 
Újra megkapod a hozzávalókat, vagy ha a társaságodtól nem maradnál le, akkor a szakácsunk elkészíti neked. Ilyen egyébként az elmúlt 4 hónapban, amióta nyitva vagyunk, még nem nagyon volt.
 
Startupperként, modern étteremtulajdonosként mi a véleményed az ételpazarlásról? Vagyis inkább úgy kérdezem: ti mivel próbáltok tenni ellene? 
 
Ami meglepő volt, de végül is teljesen érthető, hogy nálunk nincs maradék! A vendégek jobban megbecsülik, amit maguk készítenek, így nemcsak hogy mind megeszik, de a végén a Makery személyzetet meg is dicsérik, mert nagyon finom volt! A következő pillanatban aztán mindenki nevet, hiszen ami készült, azt ugyebár maga a vendég készítette.
Solti Hanna