Cimbaliband: Moldva

Cimbaliband: Moldva

A gyökerekhez tér vissza új stúdióalbumán a Cimbaliband, a hazai világzenei színtér népszerű szereplője. Az Unger Balázs cimbalmos által vezetett csapat Moldva című lemezén autentikus moldvai zenét játszik, nem a szokásos hangszerelésben.

A 2006-ban alakult Cimbaliband nyolcadik anyaga a zenekarvezető által még 1997-ben Moldvában tett gyűjtőutat idézi fel. A Fonó Budai Zeneház kiadásában megjelent lemezzel az alkotók egyben tisztelegnek a moldvai csángók előtt és köszönetet mondanak nekik azért, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket - szerepel a CD-hez mellékelt füzetkében.

Mint Unger Balázs korábban az MTI-nek elmondta, a Cimbaliband túlnyomórészt népzenészekből áll, ő maga hétéves kora óta foglalkozik népzenével, a balkán szerteágazó dallamvilágával, leginkább azokkal a muzsikákkal, ahol a cimbalom is szerepet kapott a folklórban. 1997-től hat éven át volt a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosa.

A zenész útját a balkáni zenéhez a moldvai csángó muzsika nyitotta meg. 1996-tól rendszeres vendégzenésze volt a budapesti moldvai csángó táncházaknak. Nagy Bercel invitálta először a Zurgó zenekar koncertjeire, táncházaira, majd játszott a Tatros együttesben és tagja volta Palya Bea és Bolya Mátyás akkori formációjának, a Kárpátiának. Eltökélt szándéka volt, hogy felkeresi a Moldvában élő cimbalmosokat, és elsajátítja speciális játékukat.

1997-ben kerekedett fel Benchea Grátzyval, a Tatros dobosával és Mandache Auréllal, a Rekecsini hegedűsével. Eljutottak többek között Ion Spiridon radojéi idős cimbalmoshoz, Antim Ioanhoz, valamint Temelián Cosma Piticuhoz és családjához. E régi gyűjtőút hatására készült el a Cimbaliband Moldva című lemeze, amellyel az együttes visszatér a gyökerekhez és autentikus moldvai zenét játszik, nem a szokásos hangszerelésben.

"Missziónknak érezzük, hogy egy kicsit közelebb vigyük az emberekhez a cimbalmot mint igazi magyar hangszert. Ehhez a mainstream, a populáris színtér remek eszköz, de tudjuk, hol vannak a határok. Mi a folkba csempésszük bele a könnyűzenét, nem pedig fordítva" - fejtette ki Unger Balázs korábban az MTI-nek.

A gödöllői székhelyű Cimbalibandben Unger Balázs (cimbalom, ének) mellett testvére, Unger Gergő kobozon, gitáron játszik és énekel, Szita Eszter énekel, Boda Gellért hegedül, Agatics Krunoszláv harmonikázik, Lázár Gyula bőgőzik, Horváth Dániel pedig a dobokat és az ütőhangszereket szólaltatja meg. A lemezen négy-négy számban közreműködik Bede Péter (szaxofon), illetve Székely Zoltán (szaxofon, furulya, kaval).

A nyarat szinte végigjátszó zenekar legközelebb Olaszországban, Savonában lép színpadra július 15-16-án, 17-én a Keszthelyi Fesztiválon lesz látható és hallható, majd 19-én már Lengyelországban játszik.