„Csak így jöhetnek létre kockázatvállaló, eredeti alkotások” - New Fossils interjú a ROCKSTARon!

„Csak így jöhetnek létre kockázatvállaló, eredeti alkotások” - New Fossils interjú a ROCKSTARon!

Megjelent a New Fossils debütáló lemeze, amin a Mörk, a Deep Glaze, a MORDÁI és a LAIHO zenekarokból összeálló supergroup bebizonyítja, hogy a jazz izgalmas világa a könnyűzenéhez szokott fül számára is élvezetes lehet.

Zeneileg sokszínű társaság vagytok, mégis erős közös szál köt össze titeket. Hogyan inspiráljátok egymást?
Sz. D. F.: Az inspirál minket és azon dolgozunk, hogy még közelebb kerüljünk a saját zenénkhez és hangzásunkhoz.
Gy. M.: A legfontosabb, hogy mindenki felismeri, amikor valami minőségi alkotást hall vagy lát. Ez az a közös szál, ami összeköt minket. Érdekes tényleg, hogy ki miben van benne jobban. Izgi, hogy Damján fiatalabb, képben van hip-hop meg neo-soul vonalon, de a múltkor megnéztük együtt a Just Mustardot a Dürerben, ami meg inkább az általam kedvelt hangos post-punkhoz áll közelebb. Varga Dani meg Pisti szerintem hihetetlenül képzettek és azonnal képesek bármit bomba jól megharmonizálni, Szabó Dani pedig még nálam is nagyobb perfekcionista, amivel, azt hiszem, még nem is találkoztam.

Mit gondoltok, miként lehet manapság olyan zenét csinálni, ami kitűnik a tömegből? Hogyan találja meg a zene a közönségét
Sz. D. F.: Ha egyéni hangvételű, őszinte és van mondanivalója, akkor előbb-utóbb megtalálja a közönségét – legyen szó bármilyen stílusról vagy művészeti irányzatról.
Gy. M.: Szerintem az a kihívás, hogy olyan dolgot hozz létre, ami nem csak az adott műfaj közönségét tudja bevonzani. Ezt csak úgy érheted el, ha ilyen „gesamtkunstwerknek” fogod fel azt, amit csinálsz. Ez rengeteg extra munka, főleg tájékozódás és kutatás egymástól távoli területeken, amit látom, hogy sokan nem tudnak vagy nem akarnak elfogadni. Én próbálok izgalmat meg örömöt találni full random dolgokban is. Azt gondolom, hogy csak így jöhetnek létre kockázatvállaló, eredeti alkotások. 

Mit ad nektek ez a zenekar, és mit szeretnétek ti adni a közönségnek? Mi a célotok a zenével? 
Sz. D.F.: Nekem szabadságot és energiát ad, türelemre és nyitottságra sarkall. Ha ezek áthatnak a zenén keresztül, akkor a közönség is érzi majd, és ez jó.
Gy. M.: Én hosszú távon szeretnék leválni arról, hogy a megszokott jazznek fenntartott helyeken játszak. Kicsit már bennem van, hogy nem nagyon tud újat mutatni az a közeg, meg érezni akarom, hogy mit ad az embereknek, ha más közegben hallanak energikus, groovy, de alapvetően improvizatív zenét. Ezzel a zenekarral most ezt elképzelhetőnek tartom, szóval ez sokat ad most nekem. 

Sokat zenéltek együtt különböző felosztásban más-más bandákban, és a próbatermeitek is közel vannak egymáshoz, sokat találkoztok. Miként jött az ötlet, hogy új formációt alapítsatok?
Sz. D. F.: Már régóta szerettem volna egy zenekart, ahova elvihetem azokat a számokat, amik pl. a Mörkbe nem annyira férnek bele. Ezek a zenèk már régóta gyűltek a fiókban, szóval ideje volt elővenni őket. Nagyon örülök, hogy így, öten együtt játszunk! Régóta szerettem volna együtt zenélni úgy, hogy Marci bőgőzik és Tóth Pisti gitározik. Aztán jött az ötlet, hogy Varga Dani szaxofonozzon, akivel már régóta ismertük egymást, és játszottunk is külön és együtt is. Damjánt pedig régóta követtem, és szerettem volna vele zenélni, ami össze is jött, mert most már a New Fossilsban és a Mörkben is játszunk együtt, haha!
Gy. M.: Emlékszem, Tálas Áronnal voltunk egy házibuliban, ahol megfogadtuk, hogy elkezdünk valamit együtt. Danival egyszerre jött az érzés, hogy most már a saját kompozícióink is elég jók ahhoz, hogy megmutassuk másoknak vagy legalább egymásnak. Előtte csináltunk session melókat közösen, és szerettük egymás játékát, de a zenét annyira nem, szóval mindig vágytam rá, hogy valami kockázatvállalóbb dologgal próbálkozzunk.

...

Az interjú egy részét a májusi Rockstar Magazinban olvashatjátok! A magazint keressétek a Relay és Inmedio bolthálozatában országszerte, online pedig a laptapir.hu-n!


-----
Írta: Nagy Daniella
Fotó: Gaál Dániel

 

 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.