Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában.

Nem messze Budapesttől, alig negyedórányi autókázást követően egy varázslatos kis településen találjuk magunkat, ami a Pilisi Parkerdő közvetlen szomszédságában terül el. Pilisborosjenő nem véletlen kiemelt úticél a kirándulók és természetkedvelők körében. A falu határában éppúgy találunk izgalmas barlangokat és végtelennek tűnő mezőket, ahogy hegyes-lankás tájat és sűrű erdőket egyaránt, de itt látható az Egri vár másolata és a közismert Teve-szikla is. A páratlan panoráma felfedezésre invitál és arra csábít minket, hogy alkalomadtán néha csak úgy megálljunk, letáborozzunk a mezőn és piknikezzünk egyet a jó levegőn. Szabadság, öröm, fesztelenség, kikapcsolódás, együttlét: ezt ígérik a Szeláví! szervezői azoknak, akik ellátogatnak a Pilisborosjenőn rendezett új, családias hangulatú kisfesztiválra.
A slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében induló rendezvény idén először várja a látogatókat, méghozzá a levendulavirágzás idején. A fesztiválterület épp a Kevélyhegyi Levendulamező szomszédságában található és csodás rálátást kínál a településre, annak természeti értékeire. A festői látképen és a pompás levegőn túl azonban sokkal több mindent tartogat ez a hétvége a piknikezni vágyóknak. Zene, irodalom, tánc és gyermekprogramok, gasztronómia és iparművészeti vásár - ezek mind összetevői lesznek a legelső Szeláví! fesztiválnak.
Június 18-20. között Pilisborosjenőre érkezik többek között Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Csillagom című műsorával zenésztársainak kíséretében fellép Szirtes Edina Mókus, de lesz Barabás Lőrinc Live Act is. Szintén a koncertek sorában találjuk a Swing á la Django és Horányi Juli közös műsorát, de Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés-irodalmi produkciója, a GreCSÓKOLlár is szerepel a programkínálatban. A gyerekek örömére fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl, továbbá Rutkai Bori Bandája is. Emellett láthatjuk majd Beck Zoli önálló szerzői estjét, lesz Szeder Trió, koncertet ad a Müller Péter Sziámi AndFriends, valamint a Csaknekedkislány tánczenekar is. Az estéket DJ Hanzee teszi majd felejthetetlenné. 
 
A fesztiválon fellép a nemrégiben Pilisborosjenőre költöző Németh Juci és G. Szabó Hunor kettőse, de több más, helyi kötődésű zenekar is bekerült a programba.
 
„Számunkra nagyon fontos, hogy minőségi kulturális élményt kaphassanak a rendezvényeink látogatói. Így elsősorban élőzenei műsorokkal, kortárs dalokkal és irodalommal, valamint szerzői estekkel és gyermekprogramokkal készülünk a fesztiválra. Mivel Pilisborosjenő csodás települése több, mint harminc éve az otthonunk, nem volt kérdés, hogy megmutassuk a helyi értékeinket is! Így természetesen, részben, vagy teljes egészében helyi zenekarok is bemutatkoznak a fesztiválon. Ezek között találunk jazz formációt, mint például az Ég Alatti 5 zenekar, valamint könnyűzenei együttest, mint a végzett színészekből felálló Bekvart, de ugyanide sorolhatom Riba Gery szólókoncertjét is. A borosjenői repertoárban emellett szerepel még Gordon Teodóra és Bánki Lénárd moldvai és klezmer szerzeményeket játszó duója, valamint a Rézeleje Fanfárosok általam nagyon kedvelt felállása is. A repertoárjuk gerincét a moldvai táncházi zene adja, de felcsendülnek dallamok egyéb magyarlakta területekről, vagy akár a Balkán távolabbi pontjairól is. Szeretettel várunk mindenkit egy búfelejtő, örömteljes, könnyed nyárindító hétvégére, hogy együtt ünnepelhessük az élet apró örömeit!” – mondta Virág Zsóka, fesztiváligazgató, a Viprodukció Fesztiváliroda alapítója
Nem hiányozhat a fesztiválról maga Jenő sem, aki a Szeláví! fő karaktereként sokszínűségével Pilisborosjenő ezerarcú mivoltára szeretne reflektálni. Jenő a maga könnyed vidámságával egyúttal azt az örömöt és életigenlést is megtestesíti, amelyre az utóbbi egy évben talán mindenki a leginkább vágyott. A szervezők az ő karaktere által szerettek volna tisztelegni annak a hagyománynak is, mi szerint a helyiek a településüket legtöbbször csak Jenőként emlegetik. 
 
„Szia, Jenő vagyok! Júniusban nem ugrasz ki hozzám egy piknikre? Alig várom, hogy találkozhassak veletek!”
 
És ha már piknik, a fesztiválnak elengedhetetlen része egy hamisítatlan kézműves és gasztronómiai vásár, aminek keretében szintén a helybéli, vagy a faluhoz közeli termelők és vendéglátók mutatják be kínálatukat. Aki már biztosan ott lesz, az a sokak által kedvelt Hajnali Sörfőzők helyi, gerilla sörfőző csapata. A srácok célja, hogy felépítsenek szülőfalujukban egy főzdét, ahol minőségi kisüzemi söröket készítenek és népszerűsítenek. Helyben készült péksüteményekkel és kávéval, valamint helyi kézműves termékekkel lesz jelen a Mandelbrot Pékség, emellett isteni pitékkel és tortillákkal készül a Symbiose csapata. A faluban élő és alkotó művészek között említhetjük például Csíkszentmihályi Rékát, aki eredendően textilművész, de saját műhelyében készít tűzzománc és fusing technikával létrehozott üvegtárgyakat is. V. Kovács Kati, fazekas- és üvegművész szintén ott lesz a vásárban, kert- és otthondekorációs kézműves termékeit mutatja be a fesztiválon Sági Zsolt és Sági-Heller Orsolya, a HellO-home családi vállalkozás két tulajdonosa. A Kis-Kevély Söröző jóvoltából pedig helyi ízeket, házi sült kolbászokat és leveseket kóstolhatnak majd az ide látogatók.
 
Már nem kell sokat várni, bérletek elővételben május 1-jétől kaphatók!
További részletekért és információért keresd Jenőt! www.szelavifesztival.hu