Cziffra Fesztivál 2018!

Cziffra Fesztivál 2018!

Február 19-27.

„…Hisszük, hogy Cziffra György a világ legnagyobbjainak járó sikereit kiemelkedő tehetségén túl a munkába vetett hitének, a megalkuvást nem tűrő, mindig a legmagasabb minőség elérésére való törekvésének, az öncélú csillogástól mentes ügy iránti szeretetének és elkötelezettségének köszönhette. Kilátástalan helyzetből induló és fordulatokban gazdag élete, kitartása és sikerei nemcsak a mai kor fiatal zeneművészei, hanem mindnyájunk számára példa értékű lehet....” (Balázs János)
 
 
Balázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is. A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál alatt. Az elmúlt két évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter állt színpadra Balázs János meghívására a fesztiválon. 
 
Jövőre a MOM Kulturális Központ, mint a fesztivál anyaintézménye mellett a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont a programoknak. A Fesztivál főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, legnagyobb magántámogatója pedig Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidék önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, az EuroVentures, a Kőbányai önkormányzat, a 13. Kerületi Önkormányzat és a Budafok-Tétény Önkormányzata is nagyban hozzájárult.  
 
Öröm számunkra, hogy idén is olyan világsztárokat fogadhatunk, mint Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Arcadi Volodos Grammy-díjas zongoraművész vagy Pierre-Laurent Aimard Siemens Zenei-díjas zongoraművész, vendégünk lesz Presser Gábor Kossuth-díjas előadóművész és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, fellép Darko Brlek (klarinét) és Masin Gwendolyn (hegedű), ahogyan a hagyományos báresten is a műfaj nagyságai szórakoztatnak a Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz zenekar és Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás a zenekarával. Idén is élvezhetjük a Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertjét Kállai Ernő Junior Prima Díjas hegedűművész vezetésével, és nem marad el a Jövő generációja c. koncert sem, ahol a kiemelkedő fiatal művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.
 
 
Idén külön megemlékeztünk Cziffra György születésnapjáról november 5-én a MOM Kulturális központban, ezzel vette kezdetét a Cziffra Fesztivál megelőző programjainak sora. Az ünnepi rendezvénysorozaton további két, a fesztivállal együttműködő és azt támogató önkormányzat is részt vett: a 13. kerületi József Attila Művelődési Központ és a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ.
 
Novembertől lehet jelentkezni a Cziffra kód c. vetélkedőre, amely középiskolásoknak szól és az online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet bizonyos szakaszaiba, Cziffra György életművébe. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szakmai vezetésével megrendezett vetélkedő tavaly is nagy siker volt, idén a feladatokat a tavalyi tapasztalatok alapján továbbfejlesztve, reméljük, eddigi tapasztalataink alapján még több középiskolás diák játszik velünk. 
 
Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatta a CZF Street Pianot, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosított számunkra. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre került sor, felléptek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.
 
2018 február első heteiben ismét megrendezésre kerül a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusa. Az eseményt idén a 10. kerületi önkormányzat támogatásával Kőbányán rendezzük meg.
 
CZF Díjak 
A 2018-as Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek  a Cziffra Fesztivál Életműdíjak, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A díjak támogatását a 13. kerületi önkormányzat, a Kőbányai és Budafok-Tétény önkormányzata biztosítja. 
 
 
A CZIFFRA FESZTIVÁL KAMARAZENEKARÁNAK HANGVERSENYE MOMkult
2018. 02. 19. 19:30
A tavalyi fesztiválon alakult és debütált CZF kamarazenekar a fesztivál nyitókoncertjén Balázs János mellett két kitűnő, ám idehaza még kevéssé ismert vendégművésszel lép pódiumra: Darko Brlek klarinétművész a szlovén zenei élet egyik legjelentősebb egyénisége, Gwendolyn Masin hegedűművész - aki magyar édesanyjától kapta első óráit - pedig elsősorban Svájcban és Írországban van otthon. 
 
ZONGOPERA MOMkult
2018. 02. 20. 19:30
Az operairodalom és a hangszerek királynőjének találkozásai Liszt átiratai óta hatalmas népszerűségnek örvendenek: a ZongOpera-sorozat idei koncertjén a csodálatos koloratúrszoprán, Miklósa Erika lesz Balázs János partnere, a zenés utazás során pedig Mozarttól Puccinin keresztül érkezünk meg Cziffra saját átirataihoz.
 
ARCADI VOLODOS ZONGORAESTJE Müpa
2018. 02. 21. 19:30
A szentpétervári születésű, három Gramophone-díjat is nyert zongoravirtuóz napjaink egyik legkeresettebb szólistája. Volodos ezúttal a német romantikus repertoár líraibb darabjaiból válogatott. Schumann egyik első műve, a Pillangók (1829-32) szinte ugyanabban az évben keletkezett, mint Schubert egyik utolsó darabja, a halálának évében, 1828-ban született A-dúr szonáta - ez a két mű fogja közre Brahms mintegy negyven évvel később írt op. 76-os zongoradarabjait.
 
PIERRE-LAURENT AIMARD ZONGORAESTJE Zeneakadémia
2018. 02. 22. 19:30
A francia zongoraművész nemcsak érzékeny billentéséről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert. Ezúttal sem tett kivételt, Beethoven monumentális “Hammerklavier” szonátája mellé három orosz szerzőtől - Profokjevtől, Obukhovtól és Szkrjabintól - választott olyan műveket, amelyek koncertteremben igazi ritkaságnak számítanak, garantálva a közönségben a felfedezés élményét. Amaird január végén kapta meg az egyik legnagyobb nemzetközi zenei kitüntetést az Ernst von Siemens Zenei Nagydíjat.
 
AZ IMPROVIZÁCIÓ   Zeneakadémia 
2018. 02. 23. 19:30
Három műfaj, három kitűnő zongorista egy pódiumon (Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor, Balázs János), de aki versenyre számít, csalódni fog. Aki viszont arra kíváncsi, hogyan hat egymásra a klasszikus zene, a jazz és a könnyűzene három kitűnően improvizáló muzsikus kezében, az egyedülálló koncertélményre számíthat a Zeneakadémián.
 
HANGSZERBEMUTATÓ KONCERT GYEREKEKNEK MOMkult
2018. 02. 24. 11:00 
Közreműködik: Eötvös József Liszt Ferenc-díjas gitárművész 
Interaktív klasszikus zenei élmény gyerekeknek, ahol a gitár kalauzolja a fiatalokat a zeneirodalom nagyobb állomásain keresztül
 
BÁREST Momkult 
2018. 02. 24. 19:30
A bárokban is zongorázó, számtalan legendás történet főszereplőjeként is ismert Cziffra György tiszteletére idén is lesz “Bárest” - ezúttal a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos varázsolja elénk a két világháború közti “boldog békeévek” különleges, borongós-mosolygós hangulatát.
 
 
A JÖVŐ GENERÁCIÓJA – Virtuózok és Junior Prima Díjasok MOMkult
2018. 02. 25. 11:00
Egy közel száz éve született zongoraművész emlékét aligha lehet méltóbb módon ápolni, mint azzal, hogy lehetőséget adunk a következő száz év lehetséges legendáinak. A fesztivál visszatérő motívumaként idén is bemutatkozási lehetőséget kapnak a  legtehetségesebb fiatal muzsikusok, érdemes őket megismerni!
 
GÁLAHANGVERSENY Zeneakadémia
2018. 02. 25. 19:30
A fesztivált záró gálahangversenyen a díjak átadása után a Bartók világverseny győztesét, Cosima Soulez Lariviere-t hallhatjuk hegedülni: Brahms-d-moll szonátáját adja elő Balázs Jánossal, majd a szünet után a nagy előd, Liszt két közönség kedvenc művét hallhatjuk a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában. A zenekar a 70-es években számos alkalommal adott hangversenyt a Mesterrel, amit több esetben fia, ifj. Cziffra György dirigált. A fesztivál záróeseményén ezúttal a Cziffrával jó barátságot ápoló Vásáry Tamás foglalja el a karmesteri pulpitust, a zongoraverseny szólistája pedig ki is lehetne más, mint a fesztivál megálmodója, Balázs János. 
 
CZIFFRA “AFTER” BŐSZE ÁDÁM ZENEI STAND UP ESTJE - BUDAPESTI PREMIER MOMkult 
2018. 02. 27. 19:30
Bősze Ádám önálló estje egy eddig nem létező új műfajt képvisel, mely a stand up alapjaira építve nyújt tartalmas és minőségi élményt a zeneszerető közönségnek
 
 
A Fesztivál gasztronómiai érdekességei
„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.”(Sztravinszkij)
Hisszük, hogy egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely azóta is megtalálható a Szamos üzletek állandó kínálatában amelyhez jövőre új édesség társul „La campanella” néven.   A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott Cuvée a Rubato nevet kapta, amely igazi kuriózum a borfogyasztók körében.