Damara – Még nyitva az ég – Track by Track

Damara – Még nyitva az ég – Track by Track

Kevesebb,  mint négy éven belül már harmadik albumával jelentkezik a korábban „helyét kereső”, majd a „fényben boogiezó”, most pedig felfele tekintgető alternatív zenekar, a Damara. Még nyitva az ég című  7+1 dalos nagylemezükről a zenekar énekesnője, Agata Angilella és a gitáros – újabban énekes – Szántó Marci beszélt. Track by Track és lemezpremier a Rockstaron!
 
A Damara új lemezén együtt dolgozott a WAVY kollektívából ismert producerrel, Dan Pintoval, valamint Dióssy D. Ákossal, aki számos produceri, hangmérnöki munkája mellett a Kispál és a Borz zenekar billentyűseként is ismert. A zenekar lemezbemutató turnéját május 4-én az Akvárium KisHallban koronázza meg, ahol Vass Geri lesz az előzenekar.
 
 
2007/ intró
Agata: 
Dannynél vettünk fel aznap, amikor megmutattam a srácoknak a 2007-es Indexes Menyhárt Tamás-interjút. Mondtam, hogy szerintem vannak benne nagy igazságok, például az a rész, ami be is került az intróba. Danny bedobta, hogy milyen lenne, ha rájátszanánk, én elkezdtem a midin valami random dallamot, Szántó folytatta, és így összesen fél óra alatt meg is lett a trekk. Azt hiszem, pont ettől hiteles az egész. Nekem nagyon fontos szerepet játszik a szívemben ez a pillanat. Amikor hirtelen kiszabadul valami és nincs utánagondolás, nincs hezitálás, hanem úgy lesz jó, ahogy kijött elsőre. 
 
Átlagos
Agata: 
Az Átlagos is hasonlóan szaladt ki belőlem, mint az intró. Hangjegyzetben tartogattam egy ideig, nem tudtam eldönteni, hogy kitegyem-e a nagyvilág elé vagy sem, majd amikor a srácok meghallgatták, akkor Szántó annyira meghatódott rajta, hogy mindenképp foglalkozni szeretett volna vele. Így dőlt el a sorsa, hogy szerepelni fog a lemezen, mert hát hiába vagyunk az öncenzúra rabjai sokszor, most mégis nagyon sok mindent megosztunk a dalainkban magunkról.
 
Szellem
Marci: 
Ez az első olyan dal, amit kifejezetten úgy írtam, hogy a zenekar számára és a hangszerekre külön-külön ügyelve hangszerelés szempontjából. Persze eddig is megírtam a gitár részeket, de az, hogy most ezt a dalt ketten énekeltük Agatával, nagyon nagy lépés volt egyrészt nekem, mert eddig soha nem énekeltem a Damarában, másrészt szerintem a zenekarnak is, hogy reagáljanak a kettőnk különböző dinamikájára, hangjára. Kicsit talán más a témája, mint amikről eddig beszéltünk, de szerettem volna leírni, milyen érzések voltak bennem az elmúlt időszakban, ráadásul úgy, hogy az ne legyen idegen a zenekar hangzásvilágától.
 
Hadd Lássam
Marci:
Azon szoktunk röhögni, hogy a dal vége tök olyan, mint egy Disney-rajzfilm aláfestő zenéje a modulálás miatt. Egyébként ez a szám olyan, mintha egy kiforrott verziója lenne a Fény és Boogie életérzésének és hangulatának, a megszokott Damarás megoldásokkal. Zeneileg az én egyik kedvencem, nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen lesz a reakció a lemezbemutatón az Akváriumban, ugyanis ez egy “bónusz dal”, a tavaszi turnén egyszer sem játszottuk.
 
Csanyi.wav 
Marci: 
Poénnak indult, egy próbatermi jammelésből nőtte ki magát a dal, amikor Misi először mutatta meg a zenekarnak a benne rejtőzködő freestyle rappert. Nagyon szerettük volna kipróbálni milyen az, ha valami teljesen mást csinálunk, mint amit alapból komfortosnak éreznénk. A lemezbemutató turnén pedig világossá vált, hogy ez a dal sokkal szélesebb közönséget is meg tud szólítani, mint akiket eddig meg tudtunk, erre azt hiszem, büszkék lehetünk.
 
Rendszered
Agata: 
A Rendszered is képviseli az új albumnak a kísérletező hatását, főleg a dal második felében lehet ezt érezni. Amióta létezik a zenekar, keressük a helyünket, a zenei stílusunkat, hangunkat, és valahogy mintha nekem ennél a dalnál állt volna össze, hogy művészként azt kell csinálni, ami jön. Nem egy megadott stílusban alkotni, hanem addig keresni, ameddig élünk! Itt tudunk visszakapcsolódni az intróhoz, ami ezt tökéletesen összefoglalja. 
 
Életérzés
Marci: 
Nagyon régóta készült már ez a dal, nem akart sehogy sem testet ölteni. Aztán amikor elkezdtünk az album koncepciójáról beszélgetni és körvonalazódott, hogy ez a szám is beleillene, közösen fejeztük be. Tényleg mindenki hatása érződik benne valahol, kezdve a szandoktól egészen a dal szerkezetéig bezárólag. Meghatározó élmény volt számomra, hogy a szövegtől kezdve az utolsó kis lezárásig hogyan épültek a szólamok és lett egy számomra is meglepő végleges világa a dalnak. 
 
Elbújtál
Agata: 
Az egyik kedvenc dala lett mindannyiunknak. Szerintem azért is különleges, mert elkezdtem magamnak több olyan énekszólamot írni, amikben esetleg jobban megmutatkozhatnak az éneklésben rejlő lehetőségek. Csomószor inkább szövegközpontúak a dalok, ezért nem jut annyi figyelem magára az ének dallamra. Valahogy ennél a dalnál kiegyenlítettnek érzem a kettőt.
 
Marci:
Számomra nagyon megható és grandiózus dal lett ez, és ahogy Agata is utalt rá, most végre lett tere és ideje megmutatni, milyen az, amikor mindent belead az éneklésbe. Elég hátborzongató lett szerintem, a jó értelemben.
 
Hallgasd meg a Damara új albumát!
 
 
ÍRTA: Velek Domonkos
FOTÓ: Mari Ornella