4 fő egy személyautóban egy heti alsógatyával

4 fő egy személyautóban egy heti alsógatyával

Ma érkezik az új Dope Calypso-lemez

Már éppen kezdtük elfelejteni, hogy milyen egy igazi, hamisítatlan nyár napsütéssel, szabadsággal, fesztiválokkal, fröccsökkel meg az összes velejáróval, erre beütött a kánikula meg a Dope Calypso következő nagylemezének beharangozó dala, a Cool Cool Girl. A június 25-én érkező LP-ről Sarkadi Miklóssal, a zenekar frontemberével értekeztünk. 

Interjú: Szabó Anna
Fotó: Edőcs Kati

 

Úgy tudom, elég kalandos úton szültétek meg a következő nagylemezt. Meséljetek egy kicsit a kanyargásról!

2018-ban indultunk el felvenni a szokásos olasz kisvárosunkba, minden téren alultervezve a dolgot. Nem vittünk erősítőket, és csak minimális hangszerparkot – 4 fő egy személyautóban egy heti alsógatyával és néhai Tonyónk piperebőröndjével; ami emellé befért, az jöhetett, azaz kábé semmi –, de a lemez megírása is elegánsan elfelejtődött. Ami hangszert magunkkal vittünk, az is használhatatlan állapotban volt, a helyszínen nem a megszokott felszerelés volt, mert mindent eladtak, és időnek is híján voltunk, valamint a felvétel 5 napjából egy napot eleve csúsztunk is. 

 

Végül mégis elkészült a lemez! Minden viszontagság és variálás ellenére – vagy éppen ezek okán – elégedettek vagytok a végeredménnyel? 

Én mindenképpen, mert egyáltalán lett végeredmény. Nagyjából egy évig dolgoztam vele, utána egy évig nem is voltam hajlandó meghallgatni, de legnagyobb meglepetésemre így, hogy elült az epikus élet-halál harc csatájának a füstje, nekem eléggé tetszik.

 

A Cool Cool Girl-höz hozzácsaptatok egy klipet is, ami az egyértelmű Star Wars-utalások mellett emlékeztet mindenre, a Brian életétől kezdve a Szezám utcán át egy Wes Anderson-filmig. Ezt a filmes csapattal közösen találtátok ki?

Nem, a klip a zenekar házirendezője, Szabó Áron 100%-os munkája. Mivel nem fizetjük ki normálisan, ez az üzlet része, hogy azt csináljuk, amit mond. Én kínomban anno kitaláltam pár nagyon olcsó klipötletet és promóvideót, mikor épp senki nem volt hajlandó velünk dolgozni, de nem hordok miatta kis filmes sokzsebes mellénykét meg promófilmes sapkákat, szóval nagyon is örülök, ha ebbe nem kell belefolynom. Áronnal nem is lehet vitatkozni, szóval kifejezetten jó, hogy nem is akarunk.

 

A klipben ezúttal is feltűnnek a zenekar tagjai, kivéve téged. Miért alakult így? 

Már a fiam születési időkapujában volt a klip forgatása, és nem tudtam, hogy kellene a feleségemnek elmagyarázni, hogy inkább elmegyek klipet forgatni, szóval meg sem próbáltam.

 

25-én megjelenik a lemez. Utána mi a terv?

Idén felveszünk egy 6. lemezt, mert megtetszett ez a folyamat, hogy nem írunk meg normálisan semmit, csak felvesszük, és utána pánikban vagdossuk meg forgatjuk összevissza a részeket. Van pár élő dalötlet egy „dc 666 skandináv” elnevezésű mappában a gépemen, ezzel indulunk neki a dolognak, aztán lesz, ami lesz.

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: