Egész estés mini bluesfesztivál a Kobuciban

Egész estés mini bluesfesztivál a Kobuciban

Interjú Kőmíves „Stone” Andrással

fotó: Nagy János
interjú: Császár Gergő
 
Kőmíves „Stone” András a hazai bluesélet aktív résztvevője (Bluestone, EC 70 – Eric Clapton Tribute Band) idén tölti a 40-et, amit stílszerűen egy nagyszabású koncerttel – vagy inkább egy közös örömzenéléssel – ünnepel meg augusztus 21-én a Kobuciban.
 
A Bluestone fúvós kísérettel áll a közönség elé, míg az EC 70 – Eric Clapton Tribute Banddel pedig rendhagyó repertoárral és műsorral készül a háromrészes estére, ahol lesz olyan, amikor csak ketten 1-1 gitárral a kezükben lesznek a színpadon, és lesz olyan momentum is, amikor mind a 18 közreműködő együtt örömzenél, így egy színpadon fog állni Tátrai Tibor, Little G Weevil, Matt Pribojszki, Fekete Jenő… és természetesen maga Stone is.
 
A 40 évből mennyit töltöttél bluesban?
14-15 éves koromban találkoztam először behatóbban a műfajjal és szerettem belé mindörökre, amikor is Édesapám elcipelt magával a Felkai Blues Band egyik koncertjére Budapesten a Sideway Pubba. Utána nem volt megállás, és majdnem minden héten mentünk vagy Hobóra, vagy Török Ádámra, vagy Ferenczi Gyuriékra. Ekkor már 1-2 éve gitároztam egy héthúros orosz akusztikus hangszeren, amely gyakorlatilag behangolhatatlan volt. Néhány évig zeneiskola, majd magántanár következett és utána az első zenekari próbálkozások. 19 éves koromban álltam először színpadon a Non Existing Band nevű triómmal egy középiskolai szalagavatón, amelyen a második szám után le akartak zavarni minket a színpadról.
 
Kik voltak rád a legnagyobb hatással?
Tátrai Tibor gitárjátéka és muzikalitása az, ami a legmélyebb befolyással volt rám, nálam a mai napig ő a number one! Rajta kívül Eric Clapton, Jimi Hendrix, Albert Collins és Buddy Guy játéka volt még nagy hatással rám. De nem kizárólag gitárosokat sorolnék még, ott van Miles Davis, vagy Lou Donaldson szaxofonos – aki mai napig aktívan zenél a 92 évével –, Orszáczky Jackie vagy épp Peter Lipa énekes, a szlovák jazz atyja, akiknek a zenéje lenyűgöz engem.
 
Elég nagyszabású buli – tulajdonképpen egy mini bluesfesztivál lesz augusztus 21-én a Kobuciban. Kikkel fogsz fellépni?
Szerettem volna egy nagy bulit szervezni, hisz ahogy mondtam, közel 20 éve állok színpadon. Erre a koncertre azokat a zenekaraimat hívtam meg, akikkel a mai napig aktívan zenélek. A Bluestone zenekar most volt 5 éves, az EC 70 – Eric Clapton Band pedig tavasszal volt 4 éve, hogy megalakult Eric Clapton 70. születésnapjának tiszteletére. A két zenekar mellett olyan zenészbarátaimat hívtam meg, akikkel szoros a kapcsolatom és több alkalommal itt-ott felléptünk már, így Tátrai Tibor, Pribojszki Matyi és Szász Feri. A két „kakukktojás” – ha lehet így mondani – Little G Weevil és Tom Lumen. Velük színpadon még nem zenéltem együtt, mindkettejük zenéje és gitártudása lenyűgöz engem. Örömmel tölt el, hogy ilyen nagyszabású bulit tudtunk együtt összehozni.
 
Nem kis vállalás ennyi legendás muzsikust összehozni egy színpadra…
Egy kedves barátom szerint ez a koncert olyan lesz, mint az amerikai Crossroads fesztivál, csak kicsiben és itthon. Igazat kell neki adnom, mert hogy gyakorlatilag a hazai bluesgitárosok krémje színpadra áll: Tóth János Rudolf, Fekete Jenő, Petendi Tomi – őket eddig még nem említettem – mindhárman az EC 70-ben zenésztársaim és természetesen Tibusz. Vele is mindig nagy élmény együtt zenélni, mert sohasem tudhatod előre, mi kerekedik ki belőle.
 
Mire lehet számítani a nyár elkövetkező részében tőled és a zenekaraidtól?
Jelen pillanatban majdhogynem minden energiámat az augusztus 21-i kobucis buli körüli szervezések kötik le, de azt elárulhatom, hogy augusztus 1-jén Révfülöpön lépünk majd fel a Bluestone-nal, ugyancsak fúvósszekcióval kiegészülve. Erre is érdemes ellátogatni a blues műfaját szerető és kevésbé ismerő közönségnek is egyaránt.