Egy fesztivál, ahol a zene, gasztronómia és művészetek összeforrnak: Pocca Piknik 2023!

Egy fesztivál, ahol a zene, gasztronómia és művészetek összeforrnak: Pocca Piknik 2023!

Idén harmadjára tölti meg élettel Felsőörsöt a Pocca Piknik (2023.06.29. - 07.01.), mely a gyönyörű lankák közt elterülve zenei, gasztronómiai és képzőművészeti élményekkel várja a látogatókat. Akár fűben ülve vagy naplementében táncolva egyaránt szabadon élvezhető. Ezen a fesztiválon porfelhők helyett a természet tisztasága, tömeg helyett pedig családias környezet vár mindenkit.
 
Ez a fesztivál nem csupán hiánypótló, hanem egyenesen mesés – de mielőtt rátérnénk az idei szezon részleteire, kezdjük az indulással. Két évvel ezelőtt spontán módon megszállta az ihlet Tóth Balázs borászt, aki a falu határán fekvő területen a zöld környezetben, balatoni panorámában és festői levendulásban gyönyörködve ráébredt, hogy ez a falat mennyország baráti összejövetelért kiált. Felvette hát a kapcsolatot barátjával, a kiváló szájharmonikás Pribojszki Mátyással, és szervezni kezdtek egy házi koncertet, a terv pedig egy jó kerti partihoz mérten sütögetés és lazulás volt. Igen ám, de amikor a környéken híre ment a tervüknek, hamar több száz főre duzzadt az érdeklődők száma. Ennek hatására nagyobb hangsúlyt kapott a rendezvény gasztronómiai oldala, és menet közben becsatlakoztak Balázs művészbarátai is, akikkel együttműködve kialakult a rendezvény művészeti szárnya. A zenei fellépők köre is bővült, és mire minden összeállt, akkor tudatosult a szervezők fejében, hogy ez már nem egy egyszerű kerti parti, hanem egy kisebb fesztivál. A rendezvény azóta szépen növekszik, idén is tartalmas, színes program várja a látogatókat. 
 
 
A tematika évről évre változik, a tavalyi dixieland/blues/rockabilly program után idén populárisabb színezetet kap a zenei paletta, híres magyar rock- és poplegendák váltják egymást a színpadon. Fellép többek között Deák Bill Gyula, Egri Péter és a Mystery Gang, Fenyő Miklós, Szikora Róbert és az R-GO, a Roy és Ádám Trió, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, és még sokan mások, például fiatal tehetségek fellépésére is lehetőséget biztosítanak. A színpad két oldalán felállított LED falaknak köszönhetően távolról is láthatók lesznek a koncertek, a terület kiváló akusztikája miatt pedig bárhonnan hallgathatjuk azokat. Álldogálhatunk a színpad előtt, táncolhatunk a levendulás mellett mezítláb a fűben, borozhatunk egy pléden, elnyújtózhatunk egy nyugágyon vagy üldögélhetünk egy szalmabálán is. A Pocca Piknik tehát nem csupán nevében képviseli a piknik jelleget, itt tényleg nyugodtan ki lehet kapcsolódni a természet lágy ölén eszegetés, iszogatás, zenehallgatás közben. Mindeközben porfelhő helyett friss levegő, zsúfolt embertömeg helyett pedig egy kellemes közösség vesz körbe a háromezer fős létszámlimitnek köszönhetően. 
 
Ez egy emberi léptékű fesztivál, ahol simán össze lehet futni az énekesekkel, zenészekkel a koncertjük után, mert nem szaladnak haza a fellépésüket követően. Ez annak köszönhető, hogy a szervezők törekednek arra, hogy a vendégek mellett a zenészek, gasztrósok és a képzőművészek is jól érezzék magukat, hiszen ha ez így van, ez átsugárzik a közönségre is, és ez lesz az, ami egyre inkább fokozza a fesztivál jó hangulatát. 
 
 
A rendezvény mottója immár harmadik éve a „Zene – Gasztro – Art”, a piknik erre a három alappillérre épül, és ezeken keresztül szólítja meg az embereket. Minden minőségi és egyben megfizethető, amivel a helyszínen találkozni lehet. A szervezők színes családi programot állítottak össze, a nagyoknak és kicsiknek szóló koncertek mellett lesznek tűzzsonglőrök, paint jam show és egyéb meglepetések.
 
„A zene, a művészet szeretete, valamit az összetartó család meghatározták érdeklődési köröm és életutam alakulását” – mondja Tóth Balázs. – „Szeretnék visszaadni ebből valamit a környezetemnek, így egy színes, varázslatos, kellemes hétvégi kikapcsolódási lehetőséget szerettem volna teremteni az embereknek. Ha akár csak egy emberben sikerül elültetni ennek az életérzésnek a csíráját, és felfedez ebben valami értéket, ami inspirálja, akkor már nem hiába hoztuk létre ezt az összművészeti eseményt.” Jó hír, hogy a szabad ég alatt sem kell elbúcsúzni a modern élet kényelmétől. A komfort részeként a wifi és a kulturált vécék egyaránt biztosítva lesznek a fesztivál területén, a szervezők pedig ügyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre is. 
 
 
Az autósok számára kialakításra kerül egy ligetes parkoló, ugyanakkor folyamatos transzportra is lehet számítani: kisvasút és egyéb járművek hozzák-viszik majd az embereket a strandokról, környező településekről. Tóth Balázs borászként nem csupán a fesztivált, hanem a Pocca Pince nevű borászatot is üzemelteti. A Pikniken megkóstolhatók lesznek saját borai, de lehetőséget biztosít más helyi termelők megjelenésére is. „Minket szervezőként nem a profitorientáltság motivál, inkább az „inkább adni, mint kapni” attitűd vezérel. Szeretnénk összehozni az embereket, melyre manapság oly nagy igény mutatkozik. A Pocca Piknik alatt, egy pohár bor és zenehallgatás mellett erre kiváló alkalom nyílik.”
 
------
Írta: Nagy Daniella
------
 
A Pocca Piknikre limitált belépőjegy váltható, így ha mindenképp szeretnéd biztosítani helyed a Pikniken, ahhoz javasoljuk, hogy minél hamarabb szerezd be jegyedet!