Egy magyar lány New Yorkban

Egy magyar lány New Yorkban

Marik Laura interjú

 
Írta: Nagy Kátya
 
New Yorkban értük utol Marik Laurát, aki éppen koncertezik és kapcsolatokat épít a nagy almában, de közben hazai karrierjén is szorgosan dolgozik. A fiatal énekesnő most jelentette meg legelső, saját szerzeményét, a Beautiful Inks-et, mely egy nagyon letisztult, szép klipet is kapott. Hamarosan pedig érkezik az első magyar nyelvű szerzeménye is. 
 
Marik Laura életének mindig része volt a zene, apukája is énektanár: „Anyukámnak igen gazdag lemezgyűjteménye volt, emiatt mindig jó zene szólt otthon. Apukám pedig gondoskodott az élőzene élményéről. Emlékszem, amikor kicsik voltunk testvéreimmel és édesapám énekelt, zongorázott/gitározott altatóként nekünk – a The Beatles: Yesterday volt a kedvencünk. Meghatározó pillanatok voltak ezek, magam is szerettem odaülni a billentyűkhöz és dallamokkal kísérletezni rajtuk” – meséli. Első fellépése egy iskolai karácsonyon volt, ahol Leonard Cohen Hallelujah-ját énekelte: „Emlékezetes volt, ugyanis ekkor tudta meg az egész gimnázium, majd egész Szolnok – hiszen nem olyan nagy a város, gyorsan terjedt a hír –, hogy hogyan is énekelek. 5 perces álló, vastapsot kaptam, sose felejtem el.” 
 
Innen egyenes út vezetett a Kodolányi jazztanszékére, ének-zenei tanári diplomát szerzett Szegeden, majd New Yorkban tanult ösztöndíjjal. Álmai városában találkozott későbbi segítőjével, Jules Apatinivel is, a nyctvlive.com igazgatójával, neki köszönhetően pedig idén ismét kiutazhatott: „Inspiráló volt New Yorkban élni, nagyszerű tanáraim voltak, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Minden kint töltött nap motiváció volt számomra, a New York-i emberek pozitív életfelfogása, a gyors tempót diktáló világ, amely körülvett, hogy minden sarkon, metróaluljáróban kiváló zene szólt, kiemelkedően tehetséges zenészekkel. Éreztem, hogy még vissza fogok térni ebbe a városba. És most itt vagyok!”
 
Korábban akusztikus, zongorán, illetve gitáron előadott dalokat hallhattunk tőle, most azonban eljött az ideje, hogy bemutassa első saját szerzeményét is: „A dal szövegét még évekkel ezelőtt megírtam, már akkor elképzeltem azt a világot, amelyet köré akartam teremteni: nő és férfi, zongora, színek, festékek, drámai hangulat. A Beautiful Inks az emberi kapcsolatokról szól, kivetítve egy olyan viszony mulandóságát, amelybe tisztán lépünk ugyan be, de idővel egyre komorabb színekkel kenjük össze egymást, olyannyira, míg végül sem magunkra, sem a másikra nem ismerünk már rá. Legyen ez szerelem vagy valami egészen más. Milyenre festettek, mivé formáltak bennünket korábban mások, milyen nyomot hagy rajtunk az élet, és viszont? Minden egyes találkozással új színeket viszünk a másik életébe, amelyek lehetnek meleg/pozitív és hideg/negatív árnyalatok is. Vannak színek, amiket sose mosunk le magunkról.”
 
Bár jelenleg New Yorkban van, hamarosan ismét hazatér és azt is elárulta, hogy már dolgozik a következő nagyobb projektjén, ezúttal egy magyar nyelvű számon, melyet 2020 elejére várhatunk. A magyarországi koncertek és az új dal mellett pedig tervben van egy album megjelenése is, és remélhetőleg New York is tárt karokkal várja vissza.
 
A cikk a decemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu