„Egy nagyon színes, újító hangzásra lehet számítani”

„Egy nagyon színes, újító hangzásra lehet számítani”

Fábián Juli & Zoohacker év végi nagy dobása a Tambala Ütőzenekarral lesz december 16-án az Akvárium Klubban. Julival beszélgettünk.

Az évzáró koncert ténye is adja a kérdést, hogy hogyan összegeznéd az elmúlt éveteket?

Nagyon mozgalmas évünk volt Zoohackerrel. Az első koronát az MR2 Szimfonik Müpa-beli nagytermes koncertje tette fel az évünkre, ahol egy szimfonikus zenekar kíséretével és Carl Avory, egy Bécsben élő brit jazz- és soulénekes vendégszereplésével teljesen új köntösbe öltöztettük a dalainkat. Fantasztikus élmény volt! Emellett nagyon sok budapesti és vidéki koncerthelyszínen, fesztiválon és nívós rendezvényen fordultunk meg. Úgy érzem, hogy ez talán a legsűrűbb évünk volt az eddigi pályafutásunk alatt. Nagyon jó helyekre jutottunk el, rengeteg új élmény ért minket, és talán a zenekar is most van a legnagyobb harmóniában.

Ez a harmónia egy új album anyagára is elég volt?

Elkezdtünk a nyár végén új anyagon dolgozni. Azt, hogy ez mikor ölt testet lemez formájában, nem tudom megmondani. Most egy nagyon dinamikus megindulásban vagyunk alkotói szempontból, és ezt a hullámot meg is szeretnénk lovagolni.

Miért érzitek különlegesnek most az új dal mondanivalóját?

Ez egy nagyon fontos dal. Ahogy a többi szöveget, ezt is én írtam. Bennem, és ahogy a környezetemben látom, másoknál is olyan változások zajlanak, amik nagymértékben befolyásolnak minket és hatással vannak az emberi kapcsolatainkra, az életminőségünkre. A változást néha iszonyúan nehéz elfogadni. A dal arról szól, hogy eljött az ideje a változásnak és a változtatásnak. Itt az idő lerakni a terheket, amik eddig nyomták a vállunkat, és új fejezetet kell nyitni, amihez tulajdonképpen minden segítség megvan. Ott vannak mellettünk azok az angyalok – akár emberbőrben –, akik kísérik ezeket a folyamatokat szeretettel, gyengédséggel és odafigyeléssel. Egyébként mint minden dalunkat, ezt is nagyon aprólékos gonddal készítettük el. Mi nem iparosok vagyunk, hanem művészi igénnyel nyúlunk a zenéhez. Mindent nagyon jól megrágunk, így a végeredmény olyan, amit mi is nagyon szívesen hallgatunk.

Az évzáró koncerten a Talamba Ütőzenekar is csatlakozik hozzátok.

Hét éve egy fesztiválon voltam először összeboronálva velük, azóta nagyon megszerettük egymást emberileg és zeneileg is. Három éve meghívtak minket Zoohackerrel a születésnapi koncertjükre a Müpába. Akkor született meg a Shine című közös dalunk. Vártuk, hogy a mi életünkben is elérkezzen egy nívósabb alkalom, mikor végre ők lehetnek a mi vendégeink. Nemcsak a Shine, hanem több dal is újra lesz hangszerelve a segítségükkel. Különleges lesz az is, hogy új dalok is meg fognak szólalni. Egy nagyon színes, újító hangzásra lehet számítani.

Te várod a jövő évet az ideihez képest?

Én minden évet várok, mert mindegyik annyi meglepő fordulatot hoz. Egyik év elején sem számítottam arra, hogy ilyen lehetőségek meg fognak találni, gondolok itt akár a szimfonikus koncertre vagy a mostani Talambával közös évzáró koncertre. Ezeket nem könnyű überelni, de ha már ilyen jó hullámokat lovagolunk meg a dalírásban, nagyon remélem, hogy a jövő év is egy hasonlóan termékeny időszak lesz nekünk.

FB oldal...

FB esemény...

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.11.29.

MaryMoss